63 Litry - Mały bałagan [ Moje pierwsze ]

ODPOWIEDZ
Peq69

63 Litry - Mały bałagan [ Moje pierwsze ]

Post autor: Peq69 »

WYMIARY
Szerokość 55cm
Długość 30 cm
Wysokość 35 cm

FILTRACJA
Filtr wewnętrzny ( gąbka + filtr węglowy )

OŚWIETLENIE
1x świetlówka "Osram" 35 W

PODŁOŻE
Czarny żwir + piasek

DEKORACJE
Korzeń

FAUNA
XX - Krewetek
4 - Otoski
9 - Neonów
2 - Prętniki Karłowate

FLORA
Blyxa japonica
Microsorum narrow
Mech jawajski/taiwan
Rotala green
Ludwigia Arcuata
Rotala rotundifolia
Mayaca fluviatilis
Heteranthera zosterifolia
mech Fissidens fontanus
Sagittaria subulata

NAWOZY
Brak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybaczcie słabej jakości zdjęcia :)

Little_insane

Post autor: Little_insane »

Ojjj chyba musze wpaść do Ciebie z aparatem i wtedy wstawisz ładniejsze, bo na tych naprawde nic nie widac :P

Peq69

Wrzucam zdjęcia o wiele lepszej jakości ;)
Obrazek
Obrazek

tutusik

Post autor: tutusik »

hmmm :) akwarium nie zachwyca ;> mógłbyś zrobić coś z tym bałaganem :) przeglądaj galerię
gg 2755526

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Ja się wyglądu nie będę czepiał, bo każdy jak chce tak ma ale chciałem się zapytać po co stosujesz węgiel w filtrze?

Awatar użytkownika
lukasek

Post autor: lukasek »

Węgiel zabiera pierwiastki potrzebne roślinom.
Ma on zastosowanie w nowych zbiornikach przed zasadzeniem roslin.
Na twoim miejscu zamiast węgla wrzuciłbym ceramike.
A co do akwarium to bardzo ładne ;)

Peq69

Hm tak prawdę mówiąc nie miałem pojęcia o negatywnym działaniu węgla z biegiem czasu . Jednakże nie zaobserwowałem żadnego negatywnego wpływu na rośliny . Wciąż rosną i mają się dobrze :) , może to dlatego że raczej większość z nich ( jak nie wszystkie) są mało wymagające . W każdym bądź razie przetestuję tą zamianę i porównam rezultaty :) Dzięki wielkie za radę

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Węgiel aktywny mając świetne zdolności absorpcyjne (wchłaniania), nadaje się świetnie do "czyszczenia" akwarium z przeróżnych związków chemicznych. Najczęściej więc, stosuje się go do usuwania chemii po dokonanym leczeniu. Świetnie klaruje wodę. Jest tez lepszym od ceramiki miejscem osadzania sie bakterii. Niestety ma kilka bardzo znaczących minusów. Na chłopski rozum, przy nawożeniu akwarium "zeżre" większość substancji które miały być przyswojone przez rośliny, przy zastosowaniu denitryfikacji, węgiel może zagłodzić bakterie co spowoduje chaos :), razem z węglem można wprowadzić nadmiar fosforu do akwarium co z kolei uwielbiają glony. No i węgiel po jakimś czasie nadaje się tylko do wyrzucenia. Nic nie da jego płukanie. To tak w skrócie. Można go stosować na stałe, jako wkład ale to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Dlatego zapytałem czemu stosujesz węgiel.

Peq69

Hm to może właśnie jego wina że na szybach pojawiają mi się brązowo- zielone plamy które z biegiem czasu się rozrastają i trzeba je usuwać ręcznie . No nic wyjmę ten wkład i zobaczę co się będzie dziać :)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Nie widzę nigdzie ile czasu funkcjonuje akwarium, więc ciężko powiedzieć czy glony wynikają z obecności węgla w filtrze czy z niedojrzałości zbiornika. Przyczyn powstawania glonów jest wiele, możesz mieć np. za duży czas oświetlenia. Po za tym z tego co widzę to akwarium stoi przy oknie a to też sprzyja rozwojowi glonów. Tak czy inaczej wyjmij węgiel a wsyp ceramikę.

Peq69

Akwarium stoi już od października ubiegłego roku . Fakt , akwarrium stoi przy oknie i za dnia nie zapalam swiatla nad nim , dopiero gdy sie sciemnia to pali się do ok 22 - 23 . Najdziwniejszy jest fakt ,że te glony nie pojawiają się tam gdzie bezpośrednio pada światło dzienne . Najwięcej ich jest w prawej części akwarium "pod mchem" gdzie światła stosunkowo jest niewiele ;) .

Awatar użytkownika
strzaalkaa

Post autor: strzaalkaa »

taki bałagan też ma swój urok :) wygląda naprawdę fajnie. ale zastanawia mnie tło, z czego jest zrobione? wygląda efektywnie
Pedagog ...w trakcie studiów :)

Kobieta wybaczy ci wszystko...prócz tego ,że jej nie kochasz..

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”