Odświeżacze powietrza/odkomarzacze szkodliwe ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paluszekrybny

Odświeżacze powietrza/odkomarzacze szkodliwe ?

Post autor: paluszekrybny »

Powoli zaczyna się pojawiać coraz więcej komarów, więc w domu pojawiły się pomysły kupienia jakiegoś środka przeciw komarom, najlepiej w formie wkładanego do kontaktu ustrojstwa. Spotkałem się z opinią, że takie rzeczy, podobnie jak odświeżacze do powietrza są szkodliwe dla fauny w zbiorniku, szczególnie kiedy akwarium jest nieduże.

Spotkał się ktoś z podobnymi wiadomościami na temat środków przeciwko komarom ?

maksior

Post autor: maksior »

Tak ja na wiecu P.....i....s Podobno Kom....... też tak działa , a tak poważnie to słyszałem że nie powinno sie wlanczać przy małym dziecku...
Arek

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

o ile pamietam na odswiezaczach do powietrza jest napisane w karcie charakterystyki ze bardzo szkodliwe dla srodowiska wodnego, czasem rowniez taka informacja pojawia sie na opakowaniu.

Rysiu

Post autor: Rysiu »

Ja miałem taki przypadek, że znajomemu przez raid padły żółwie stepowe, ale żeby coś z wodą było to nic nie słyszałem.
Ostatnio zmieniony 2010-06-09, 19:04 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.
AKWARYSTYKA & ŻUŻEL & MOTORYZACJA & STUNT & MUZYKA

LAST.FM: http://www.lastfm.pl/user/Rysiu_

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

Pytam tak, bo po prostu dostaje świra od dwu dni cała rodzinka. To nie jest normalne "2-3 komary na każdy pokój wieczorem", dzisiaj to jest 2-3 komary na dziesięć minut(a okna zasłonięte od zmierzchu, żeby tak do światła nie leciały, zamknąć sie nie da, bo duszno jest strasznie). Ale parter na Retkini robi swoje, nie wiem jak w innych częściach Łodzi.

Rodzice chcą kupić odstraszacz do gniazdka, a ja się boję o moje biurkowe 12 litrowe mikrokrewetkarium-mcharium. Niby dużo nie jest warte, no ale... :-/ :-|

może jak przykryje je pleksi czy szybką, to coś da ? ten elektryczny mordulec będzie w innym pokoju, więc u mnie nie powinno być dużego stężenia tego świństwa...

Awatar użytkownika
Kubek

Post autor: Kubek »

Temat był już poruszany na innych forach akwarystycznych podam przykład jednego tematu
http://www.bojownik.pl/index.php?showto ... entry91161

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja całe poprzednie wakacje stosowałem raid i faktycznie działał, a dzisiaj jak juz sie nazbierało robactwa w domu to ponownie go urochomiłem, i efekt jest natychmiastowy i piorunujący, normalnie komary latają jak porąbane w kazdą stronę odbijają się od mebli aż w końcu padają.

To że żłów padł to ciekawa teoria.

Awatar użytkownika
kdk
Kontakt:

Post autor: kdk »

paluszekrybny pisze:Pytam tak, bo po prostu dostaje świra od dwu dni cała rodzinka. To nie jest normalne "2-3 komary na każdy pokój wieczorem", dzisiaj to jest 2-3 komary na dziesięć minut(a okna zasłonięte od zmierzchu, żeby tak do światła nie leciały, zamknąć sie nie da, bo duszno jest strasznie). Ale parter na Retkini robi swoje, nie wiem jak w innych częściach Łodzi.

Rodzice chcą kupić odstraszacz do gniazdka, a ja się boję o moje biurkowe 12 litrowe mikrokrewetkarium-mcharium. Niby dużo nie jest warte, no ale... :-/ :-|

może jak przykryje je pleksi czy szybką, to coś da ? ten elektryczny mordulec będzie w innym pokoju, więc u mnie nie powinno być dużego stężenia tego świństwa...
Po dwóch dniach ryby zaczęły pływać pod powierzchnią więc nie radzę stosować - co zreszta jest napisane na ulotce. Ja zakupiłem lampę z siatką owadobójczą i jestem zadowolony.

3promile

Post autor: 3promile »

Wszystkie fumigatory - również te elektryczne - są szkodliwe - im mniejsze zwierzę, tym zagrożenie większe.

Awatar użytkownika
kdk
Kontakt:

Post autor: kdk »

3promile pisze:Wszystkie fumigatory - również te elektryczne - są szkodliwe - im mniejsze zwierzę, tym zagrożenie większe.
siateczka zabija prądem, a lampa przyciąga owady, więc nie ma prawa zaszkodzić rybom.

3promile

Post autor: 3promile »

Fumigatory to związki chemiczne - pisząc o elektrycznych miałem na myśli te, które wspomagają rozpylanie/uwalnianie substancji aktywnych.

Rysiu

Post autor: Rysiu »

Dziś dowiedziałem się o jakiś lampach uv co przyciągają komary i je zabijają LINK:

http://allegro.pl/item1063890760_lampa_ ... eszki.html
Ostatnio zmieniony 2010-06-11, 13:17 przez Rysiu, łącznie zmieniany 1 raz.
AKWARYSTYKA & ŻUŻEL & MOTORYZACJA & STUNT & MUZYKA

LAST.FM: http://www.lastfm.pl/user/Rysiu_

zami84

Post autor: zami84 »

kdk wlasnie o tym wspomnial
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”