Witam, proszę o podpowiedź, co mogło być przyczyną znacznego wzrostu NO2?
Akwarium 112 litrów, obsada: 1 pan bojownik, 10 neonów czerwonych, 12 razborek, 4 kirysy i 2 otoski + 10 krewetek amano.
Podmiana wody - 30 litrów co tydzień na ostaną 24 godziny kranówkę.
Parametry NO2 i NO3 były na teście paskowym zawsze przed podmianą max co zaobserwowałem: NO3 - 20, NO2 - 0,2.
Sporo roślin, nawożenie CO2 z butli - 1 bąbelek na sek.
Ze względu na nienajlepsze parametry wody w kranie tj:
GH - 20
KH - skala do 17 - odczyt poza skalą
PH - 8
PO4 - 0,1
FE - 0
zdecydowałem się na zakup filtra RO, woda na tych samych testach praktycznie destylowana, wszystko na "0", PH 6,2.
W związku z tym że woda w akwarium była twarda i miała zbyt wysokie PH zdecydowałem się przynajmniej na początku nie mieszać wody z RO i kranówki po to żeby zbić trochę te parametry przez cotygodniowe podmiany. Wodę z RO przy podmianie nawożę (czego wcześniej nie robiłem) nawozami Planta Gainer mikro i makro oraz ferro+.
Po 2 takich podmianach na RO wychodzą następujące parametry: GH - 15, KH - 12, PH - 6,8 ale..... NO2 - 1,5!!!!!!!!!, NO3 - 10 - tak jest następnego dnia po podmianie.
Czy może to być związane z nawożeniem???? Jeśli nie to co to może być, woda jest klarowna, nie ma gnijących roślin, trupów również brak.
Proszę o podpowiedzi co dalej, obecnie czekam aż odstoi się kranówka i jutro zrobię podmianę żeby mi obsada nie padła.
wysoki poziom NO2 - pomocy
Re: wysoki poziom NO2 - pomocy
pomijajac fakt ze testy paskowe..sa delikatnie mowiac malo dokladne to faktycznie dziwna sprawa. obsada nie jest jakos bardzo obciazajaca filtr. z tego co piszesz mniemam iz akwarium juz pracuje dosc dlugo (czyli pare miesiecy). jakiegos resetu nie robiles..wiec???
zmierz moze parametry wody z kranu i parametry wody po RO (pod katem NO2 i NO3)
Re: wysoki poziom NO2 - pomocy
na paskowych wychodzi NO2 i NO3 na zero jesli sprawdzam kranówkę i RO. Dzisiaj zrobię podmianę ale nie będę dawał PG makro i micro i zobaczę co wyjdzie.jabol pisze:pomijajac fakt ze testy paskowe..sa delikatnie mowiac malo dokladne to faktycznie dziwna sprawa. obsada nie jest jakos bardzo obciazajaca filtr. z tego co piszesz mniemam iz akwarium juz pracuje dosc dlugo (czyli pare miesiecy). jakiegos resetu nie robiles..wiec???
Ostatnio zmieniony 2010-02-22, 11:40 przez Yaaho, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
-
- Kontakt: