126 l [Moje akwarium] - Zbyszek17
126 l [Moje akwarium] - Zbyszek17
Akwarium 80x45x35[center][/center]Oświetlenie-4x18W / Philips 2x 865 2x Aquarele /10 godz.[center][/center]Filtracja-2xEheim 2224+2211 / keramzyt+biobale+ceramika /[center][/center]Ogrzewanie-Sera 100W / temp.26*C /[center][/center]Nawożenie CO2-podawane na wylot filtra 1bąb./sek butla wysokociśnieniowa [center][/center]Woda podmiany-20% tygodniowo RO+kranówa GH 6,KH 4,pH 6.8,NO3 10,PO4 0.3,Fe 0.1-0.3 [center][/center]Nawożenie wody-TMG 1ml/dziennie + PG ferro 0,5ml/dziennie + KNO3 , KH2PO4 / zależy od potrzeb + K2SO4 / do podmian dawka dająca 20 ppm /[center][/center]Podłoże-Floran + żwirek kwarcowy + kulki gliniane[center][/center]Flora[center][/center]-rotala rotundifolia,r.macrandra[center][/center]-microsorum pteropus,narrow,windelov,philippine[center][/center]-cryptocoryne nana[center][/center]-sagittaria subulata[center][/center]-blyxa japonica[center][/center]-mayaca fluviatillis[center][/center]-bolbitis heudelotii[center][/center]-echinodorus aquartica[center][/center]-didiplis diandra[center][/center]-ludwigia arcuata[center][/center]-limnophila aromatica[center][/center]-lomariopsis lineata[center][/center]-mchy / creeping,weeping,taiwan,chrismans moss /[center][/center]Fauna[center][/center]-otocinclus 6[center][/center]-tęczanka neonowa 3[center][/center]-neon czerwony 12[center][/center]-ancistrus sp. 2[center][/center]-kosiarki 3[center][/center]-poecilia latipinna 2[center][/center]-krewetka amano 3[center][/center]-kirysek panda 2[center][/center]Witam wszystkich użytkowników forum . Jestem tu po raz pierwszy i jest to moje pierwsze akwarium po wielu latach przerwy / powróciła dawna pasja /Akwa ma około 2 miesięcy od założenia i postanowiłem poddać je ocenie na forum. W przyszłości mam plany na inny aranż ale na razie mam to co widać. Ogólnie jestem zadowolony bo rośliny rosną dobrze /bąblują/ i zdrowo wyglądają .Przyjmę z powagą każdą opinię .Pozdrawiam Zbyszek17[center][/center]
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center][center][/center][center][/center]
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center][center][/center][center][/center]
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 15:12 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 7 razy.
Witam
No, no. Akwarium całkiem ładne zwłaszcza, że jak mówisz to pierwsze po wielu latach.
Jednak mix rybno-roślinny trochę psuje cały efekt. Akwarium nie za duże, a gatunków roślin od groma, to samo z rybami. Osobiście ograniczyłbym ilość gatunków ryb i roślin.
Ogólnie bardzo pozytywne odczucia. Gratuluje i oby tak dalej.
No, no. Akwarium całkiem ładne zwłaszcza, że jak mówisz to pierwsze po wielu latach.
Jednak mix rybno-roślinny trochę psuje cały efekt. Akwarium nie za duże, a gatunków roślin od groma, to samo z rybami. Osobiście ograniczyłbym ilość gatunków ryb i roślin.
Ogólnie bardzo pozytywne odczucia. Gratuluje i oby tak dalej.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
[center][/center]Ryb faktycznie za dużo ale zawsze można zrobić selekcję . Co do ilości gatunków roślin to dlatego, że chcę sprawdzić które w przyszłości najbardziej przypadną mi do gustu / pod względem szybkości przyrostu , wyglądu , wielkości i efektu /. Na pewno w niedalekiej przyszłości będzie nowy aranż i wtedy wyciągnę wszystkie uwagi i spostrzeżenia .[center][/center]Co do nawożenia też taką metodą doszedłem do dobrych efektów / wszystko rośnie zdrowo i co najważniejsze bez glonów / a o to w tym wszystkim chodzi .
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 18:10 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
[center][/center]Witam.[center][/center]Dzięki za miłe słowa , na pewno to mnie zmobilizuje do większych wyzwań . Zresztą w niedalekiej przyszłości zamierzam zrobić nowy aranż .[center][/center]Ostatnio trochę zmieniam wystrój / zrezygnowałem z ludwigii arcuata na rzecz szybko rosnącej limnophila aromatica /.[center][/center]Będą nowe fotki.
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 19:19 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.
[center][/center]Witam.[center][/center]
[center][/center][center][/center]
[center][/center]Akwarium po kilku małych zmianach / w miejsce Ludwigii arcuata wsadziłem Limnophilę aromatica /, a to dlatego że ludwigia bardzo szybko rozrastała się na boki .[center][/center]Jak narazie jestem zadowolony z przyrostu i wyglądu moich roślin / napewno będą kolejne zmiany /[center][/center]Muszę jeszcze popracować nad jakością zdjęć bo w tym temacie jestem zielony / i mam słabej jakości aparat /
[center][/center][center][/center]
[center][/center]Akwarium po kilku małych zmianach / w miejsce Ludwigii arcuata wsadziłem Limnophilę aromatica /, a to dlatego że ludwigia bardzo szybko rozrastała się na boki .[center][/center]Jak narazie jestem zadowolony z przyrostu i wyglądu moich roślin / napewno będą kolejne zmiany /[center][/center]Muszę jeszcze popracować nad jakością zdjęć bo w tym temacie jestem zielony / i mam słabej jakości aparat /
[center][/center]Witam.[center][/center]Oświetlenie mam zrobione tak że oświetla równomiernie całą powierzchnię,a wina prześwietlonego zdjęcia to niezauważony błąd / odbłyśnik na ostatniej świetlówce przy przesuwaniu belki obrócił się trochę i powstała na zdjęciu u góry poświata / [center][/center]Ale bardzo dobrze że zauważasz takie szczegóły / fotograf ze mnie kiepski /[center][/center] Moja belka oświetleniowa / 4x18 - stateczniki elektroniczne /[center][/center]
[center][/center]Na razie nie chcę już innych ryb / w tej chwili mam za duży mix-rybny / ale jak będę robił inny aranż na pewno będą zmiany .[center][/center]Teraz całą uwagę poświęcam roślinom , bo na tym będzie się opierał mój przyszłościowy zbiornik .
Ostatnio zmieniony 2008-05-29, 07:53 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Roślinki masz w bardzo dobrej kondycji, tylko pozazdrościć.
Też staram się obsadzać zbiorniki dużą ilością roślin w celu sprawdzenia które mają jakie wymagania i jak rosną, to chyba najprostszy sposób na dopasowanie roślin do swoich zbiorników.
A co do jakości zdjęć to nie przesadzajmy są na przyzwoitym poziomie.
Też staram się obsadzać zbiorniki dużą ilością roślin w celu sprawdzenia które mają jakie wymagania i jak rosną, to chyba najprostszy sposób na dopasowanie roślin do swoich zbiorników.
A co do jakości zdjęć to nie przesadzajmy są na przyzwoitym poziomie.
[center][/center]Dzięki za komentarz.[center][/center]Dobrze robisz z dopasowaniem roślin na zasadzie obserwowania przyrostu , barwy , wielkości oraz wyglądu wizualnego.[center][/center]Wiadomo każdy zbiornik to inne warunki , nawożenie , światło i w każdym mogą rośliny inaczej egzystować . Sam sobie dobierzesz najlepsze opcje i stworzysz własny aranż . Życzę powodzenia i zadowolenia z tego co się samemu stworzyło .
Fajne akwa, bardzo mi się podoba, szczególnie roślinki które wg, mnie super rosną (jeśli udaje ci się utrzymać blyxe to jesteś dla mnie guru). Oby tak dalej
Moja była Tanganika -