Problemy z odpowiednim nawożeniem

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

[center][/center]Czy zauważasz u siebie że rośliny bąblują / to dobry znak /.Przy moich parametrach wszystkie roślinki pięknie oddają tlen . Zrobiłem tak na poczekaniu zdjęcie / nie mam najlepszego aparatu więc jest jak widać /.[center][/center]Obrazek
Obrazek[center][/center]Obrazek
Obrazek[center][/center]Są dni szczególnie pod wieczór że w akwa wygląda jakby się woda gotowała , a to bardzo cieszy oko .

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

cina nie szukaj dziury w całym. Zrób jak ci mówiłem, czyli podmiana lub dwie i daj odpocząć akwarium 2-3 tygodnie. Myślę, że rośliny mają na tyle dużo zgromadzonych mikro i makroelementów że poradzą sobie przez ten czas. Usuń wszystkie zainfekowane liście i czekaj :)
Co do pH. Wg kalkulatora masz tylko 4.2ppm. Aby z pH zejść do 7.0 musisz mieć w akwarium ok 30ppm CO2. Postaraj się o dobry sposób dyfuzji CO2.IMO kostka lipowa to za mało, najlepsze są spieki ceramiczne.
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 13:32 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Nie generalnie to temat miał być o braku potasu bo ja widziałem taki problem, teraz wyszło zupełnie co innego.
Wodę podmieniłem, będę podawał co 3 dni 1ml KNO3.
Rośliny bąbelkują, nie tak mocno, ale sądzę że to właśnie wina rozpuszczania CO2. Po za tym
CO2 działa 24h, filtr który działa za deszczownicę też działa 24h. Na pewno to obniża poziom CO2 w wodzie.
Rozważałem opcję elektrozaworu na butli, ale stwierdziłem że wolę żeby CO2 działało 24, nie potrzeba obsługi do tego, nic nie trzeba robić, ale napełnienie butli to nie są aż takie koszty. Jutro podkręcę CO2 do ok 2-2,5 b/s, zobaczę czy rośliny będą lepiej bąbelkować, jeśli tak to znaczy że wystarczająco dużo jest pierwiastków w wodzie.

Alchemik, możesz coś więcej na temat dyfuzorów podrzucić ?
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 13:33 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomall
Kontakt:

Post autor: Ziomall »

Jak rozpuszczasz to CO2? Pisales cos o deszczowni. Rozumiem, ze jest ona nad lustrem wody i stad obawa przed "parowaniem" CO2? Jak dlugo siwecisz i czy jednakowa moc utrzymywana jest przez caly czas? Z ktorymi gatunkami masz najwiekszy problem? Mozesz gdzies wystawic foty? Najlepszy wskaznik braku K2SO4 to IMHO Microsorum Pteropus albo jakies inne.

Pozdr.
Ziomall

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”