jakie oswietlenie wybrac?
Z diodami jest zupelnie tak samo jak z kazdym innym oswietleniem (np swietlowkami) mozna kupic takie ktore sa tanie lub takie ktore beda pasowaly roslina ja zakupilem diody mocy firmy Cree (6500K biala zimna z duzym pikiem w barwie niebieskiej i mniejszym w czerwonej i roslinki rosna bardzo ladnie dodtakowo w duzym akwarium dorzucilem dodatkowo diody czerwone i niebieskie zeby zintensyfikowac fotosynteze i barwy ryb) nie zarowke (ale widzialem zarowke na diodach mocy firmy cree). Ledy maja kilka zalet, ale najwieksza ich wada obecnie jest niezbyt przyjazna cena zakupu na starcie.
Ostatnio zmieniony 2010-03-04, 11:37 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Moge pstryknac ale nic nie bedzie widac oprocz plataniny kabli:) Postaram sie w tygodniu zrobic zdjecie z malego akwa.
Ale ogolnie podlaczenie wyglada tak (moje 30l akwa) zasilacz do niego podlaczony driver led 700mA z niego wyprowadzone dwie linie diod po 5 szt w kazdej lini (wiec przez diody przeplywa prad 350mA)
Ale ogolnie podlaczenie wyglada tak (moje 30l akwa) zasilacz do niego podlaczony driver led 700mA z niego wyprowadzone dwie linie diod po 5 szt w kazdej lini (wiec przez diody przeplywa prad 350mA)
Ostatnio zmieniony 2010-03-07, 22:29 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, jeśli ktoś jest zainteresowany świetlówkami energooszczędnymi na gwincie e14 to w sklepie ORTEN (ul. Wysoka 9) są takowe o barwie światła 6500K firmy General Electric. Były też na gwincie e27, ale się skończyły i już ich nie będzie. Z tego co kojarzę to te świetlówki były w mocach 9W -> 40W i 11W -> 60W. Najkorzystniejsza była cena: 6zł (słownie: sześć złotych)!