Problemy z odpowiednim nawożeniem

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No dobra. Przez ostatnie kilka dni podawałem KNO3 co dwa dni. Skoro uważasz że to jest taka duża dawka K i N to czemu mam książkowe niedobory K ?? Nie wiem, może ja to źle interpretuje, już sam nie wiem. Kumulacji to raczej nie będzie, wodę podmieniam co tydzień, ok 30%. Co prawda mam czasem glony zielone na szybach, ale nie jest to aż tak dużo (wg. mnie z nadmiaru N). Dziś lub jutro postaram się wrzucić fotkę to zobaczycie te dziury i może ktoś to lepiej zdiagnozuje.

EDIT:
Parametry wody
PO4 - 1.5 (JBL)
NO3 - 10 (Zoolek)
GH - 12
KH - 10
Parametry po całym tygodniu, przed podmianą. Po podmianie GH i KH nie zmienia się prawie wcale

EDIT:

Obrazek

Mod:
Usunąłem drugie zdjęcie bo nic nie wnosi do tematu.
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 19:02 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

[center][/center]Mnie głównie chodziło o dużą ilość azotu bo wprowadzając KNO3 do wody za dużo będzie NO3 a potasu możesz mieć za mało .[center][/center]Lepiej stosuj K2SO4 jako źródło potasu . Z podanych parametrów wody wynika że NO3 masz w normie ale za dużo PO4 / max.0,5 / stąd zaczyna się pojawiać glon . A poza tym jak jest za dużo fosforu PO4 robią się niedobory żelaza Fe , magnezu Mg i cynku Zn . [center][/center]Nie podałeś jaką stosujesz wodę do podmian , jakie masz pH oraz Fe .
Ostatnio zmieniony 2008-05-23, 20:33 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Potwierdzam zdanie poprzednika. Masz za dużo PO4. Jednak co do NO3 to testowi zooleka bym za bardzo nie wierzył. Krążą różne opinie o tych testach wiec trudno stwierdzić jaką mają wiarygodność.
Na pewno masz zaburzona równowagę w akwarium. Widać to nie tylko po tym liściu na pierwszym planie, ale widzę że na "trawie" w tle tez jest bardzo dużo zielonych kropek.

Moim zdaniem zrób kilka większych podmian dla zlikwidowania możliwych nadmiarów i zacznij nawozić od nowa. Jeśli chcesz podawać K kup K2SO4 i z tego związku podawaj potas. KNO3 używaj raczej do zwiększania NO3.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Całkowicie podzielam wypowiedź kolegi Piotra . Tak jak pisałem do potasu K2SO4 do azotu KNO3 . Moim zdaniem żabienice i kryptokoryny muszą mieć zasilanie nawozowe do systemu korzeniowego . Kryptokoryny są bardzo podatne na zmiany parametrów wody / to też może być przyczyną dziur /[center][/center]Podaj pozostałe parametry i jakie nawozy jeszcze podajesz.[center][/center]Zbyszek

Awatar użytkownika
cina

Ale czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć czy to są braki potasu czy coś innego ??

To są parametry wody po całym tygodniu, podmiana będzie dziś (stosuje kranówkę, bez
uzdatniaczy) więc PO4 mogło się nazbierać. Generalnie utrzymuje się mniejszy poziom.
PH ok. 7.8, Fe nie mierze.

Co do testu zooleka czytałam to http://www.kfa.dysk.one.pl/aforum.php?o ... ad&id=8993
i wydaje mi się że te testy są ok, ale już mi się kończy więc kupie JBL'a.

Dziś podmienię wodę i dodam 10 ml KNO3 i w tygodniu po 1ml co drugi dzień, zobaczymy. W między czasie kupie K2SO4 lub KHCO3.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Nie odpowiedziałeś czy stosujesz jeszcze jakieś nawozy / chodzi mi o mikro /[center][/center]Bardzo ważny test Fe , zauważyłem na zdjęciu żółty kolor liścia co może świadczyć o braku żelaza i manganu / stąd też mogą powstawać dziury /[center][/center]Jak podajesz CO2? bo masz za wysokie pH / 6,8-7,2 /[center][/center]Po podmianie nie przesadzaj z tym makro / mój poprzednik też Ci tak radził /zacznij powoli z mniejszymi dawkami / najlepsze metody są na zasadzie prób i błędów /

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Pokazałeś tylko jednego liścia więc trudno coś powiedzieć o brakach. IMHO masz większy problem z nadmiarem NO3 lub PO4 i glonami. To one mogą blokować wzrost i dawać takie efekty. Zawalcz pierw o to aby rośliny pozbyły się glonów, a potem można definiować inne braki.

Trochę OT.
Z testem na Fe daj sobie spokój. Mam JBL i żałuję że go kupiłem. Ostatnio zmierzyłem, wynik wynosił ok 0.01ppm Fe, więc dodałem więcej mikro. No i co ? Glon, glon i jeszcze raz glon. Ale spokojnie powoli z niego wychodzę ;)

Edit:
Zbyszku trochę mnie ubiegłeś w odpowiedzi ;) I co mamy inne zdanie na temat testu na Fe.
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 09:37 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Witam Piotrze . Ja z powodzeniem stosuję testy na Fe /JBL / i nigdy nie miałem problemów z glonem . W poprzednim temacie pisałem do kolegi Michała co stosuje jeszcze oprócz makro / nie ma nic na temat mikro , bo przecież tu znajduje się cała gama pierwiastków niezbędnych do prawidłowego egzystowania roślin /Nie wiem też nic na temat obsady zbiornika / fauna / [center][/center]Wracając do tematu JBL - z tego co się orientuję to podobno jedne z najlepszych testów , tak twierdzą fachowcy .

Awatar użytkownika
cina

Podaję przy podmianie PG Micro zgodnie z instrukcją. Głównie dziury robią się w tej roślince, więc jej fotke dałem. Kryptokoryn mniej to dotyczy.

CO2 z butli, ok. 1 -1,5 b/s (nie mogę dokładniej wyregulować bo mam problemy z reduktorem)
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 09:41 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Może się mylę ale wydaje mi się że na zdjęciu przez Ciebie załączonym / niewyraźne i fragmentaryczne / jest cryptocoryne pontederifolia . Jak wcześniej pisałem kryptokoryny są bardzo wrażliwe na zmiany parametrów wody / potrafią jednego dnia zmarnieć nie do poznania /[center][/center]Co do regulacji CO2 używaj za reduktorem precyzyjnego zaworu / dostępne na Allegro /którym dokładnie ustawisz dozowanie CO2. Pytałem też w jaki sposób rozpuszczasz CO2 / kostka , dyfuzor itp. /[center][/center]Cryptocoryne pontederifolia[center][/center]Obrazek
Obrazek[center][/center][URL=http://imageshack.us]Obrazek[/

Awatar użytkownika
cina

Hmm, no koleżanka z boo która brała ode mnie rośliny mówiła że jest to jakiś Echinodorus, ale ja sam dokładniej nie potrafię określić.
Kryptokoryny brown generalnie rosną dobrze, i sporadycznie robią się dziury w liściach, częściej gniją końcówki, ale to też sporadycznie.
Dziś podmieniałem wodę, jutro podam parametry wody po podmianie.
CO2 rozpuszczam za pomocą kostki lipowej. CO2 działa przez 24h.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 19:06 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Myślę że idziemy w dobrym kierunku . Jest to "choroba zwartek" tak jak pisałem reakcja na nagłe zmiany warunków i parametrów wody. Masz dobre światło , ryb w normie , postaraj się zbić trochę pH / najlepiej do ok.7 /ale rób to bardzo powoli / bez drastycznych skoków /. Ilość bąbelków powinna wystarczyć ale myślę że masz duże straty / zamontuj kostkę przy dnie pod wylotem wody z filtra żeby było dodatkowe mieszanie . Z nawozami po podmianie powoli i małymi dawkami / dokładnie obserwuj /. Trochę cierpliwości a zapewniam cię że będą dobre efekty / nie przekraczaj PO4 powyżej 0,5 i nie pakuj tyle KNO3 / Proponuję po podmianie nie dawaj nic przez 2-3 dni i sprawdzaj testami NO3 , PO4 , Fe / może rośliny się już nasyciły a do głosu doszły glony / [center][/center]Nawoź tak żeby rośliny zjadały dzienne dawki wtedy glony nie mają szans ![center][/center]Powodzenia
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 19:08 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

No nie ma drastycznych zmian parametrów wody, chyba że tą podmianę raz w tygodniu uznamy za drastyczną zmianą parametrów wody.
Parametry kranówki: NO3 - 0, PO4 - 0, KH - 9, GH - 11, PH - 7,8
Na drugi dzień po podmianie, spadło tylko PO4 do poziomu 0,25-0,5.
Nie daje rady normalnymi sposobami zbić PH, ale nie chcę lać chemii do akwa.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 19:09 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Witam.[center][/center]Z PO4 już lepiej . Dziwi mnie że nie możesz zbić pH / może natleniasz wodę / . Ja u siebie przy podobnym oświetleniu / GH 6 , KH 4 / dozuję 1b./sek i mam pH na stałym poziomie 6,8 . Może masz straty tak jak pisałem wcześniej . A "drastycznie" to już było / PO4 1,5 - efekt glony !!! / Nie wierzę że przy podawaniu codziennie 10ml KNO3 / w stężeniu jak pisałeś na początku / miałeś zawsze w testach NO3-10 . Lepiej przekarmiaj ryby / też będzie wzrost NO3 / a jako źródło potasu stosuj K2SO4 / najlepiej czyste - ten ze sklepów ogrodniczych nie jest najlepszej jakości , a akwarium to nie ogródek działkowy /
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 19:10 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Hmm, natlenianie, wykorzystuje wklejkę w akwarium na którą kieruję wylot z filtra i robi to za deszczownicę, raczej się sprawdza bo nie było przyduchy nigdy.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 19:12 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”