Witam, w akwarium pojawiły mi się takie czarne kropki jak na zdjęciu, są miękkie i można je rozetrzeć w palcach. Co to jest i jak się tego pozbyć, od czego powstaje?
http://www.hot.jpg.pl/106459
co to jest? - proszę o pomoc
--------------------------------------------
Ostatnio zmieniony 2010-02-10, 20:53 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
...bez urazy..ale mysle ze razem z Matrixowo - powinniscie brac pod uwage to iz niektore osoby to poczatkujacy akwarysci. a porady w stylu: lanie nawozow do storczykow moga sie skonczyc koniec koncow, zaglonieniem akwarium. dlatego mysle ze jesli juz cos takiego piszesz to wytlumacz chlopu szczegolowo o co kamanking pisze:(...) zastosuj się do rady i dodawaj jakiejś formy azotu i potasu do wody po zgaszeniu światła dobry jest nawóz do storczyków.
nie jestem pewny bo za mało danych ale mogą to być okrzemki te swego rodzaju glony biorą się z nadmiaru krzemu w wodzie Czasami problemem jest woda kranowa a czasem niedobór mikroelementów w akwa ja nie widziałem tego problemu dopóki miałem gibicepsa widocznie bardzo mu smakowały he he a teraz pomogła mi większa ilość światła która spowodowała szybszy wzrost rośli i większe pochłanianie elementów z wody oraz dodawanie sporych ilości nawozu z żelaza Ja wiem że to może jest trochę nie logiczne i nie zgodne ze sztuką ale u mnie działa