Mieczyk - biała warga
Mieczyk - biała warga
witam,
wczoraj jeszcze z moimi mieczykami było wszystko ok.
Dzis rano zobaczylem ze jeden samiec ma biala warge...plywa przy dnie, nic nie je...
Co to moze byc? Poza wargami wyglada wporzadku...czy to moze byc plesniawka?Moze flexibakterioza?
Akwarium 240l
3tygodnie po starcie wpuściłem ryby, temperatura wody - 25 stopni,
Obsada:
Molinezje,mieczyki,bocje, neonki,kosiarki
Dzis podmienie 20%wody.
Bardzo prosze o pomoc. Co mam robic?
wczoraj jeszcze z moimi mieczykami było wszystko ok.
Dzis rano zobaczylem ze jeden samiec ma biala warge...plywa przy dnie, nic nie je...
Co to moze byc? Poza wargami wyglada wporzadku...czy to moze byc plesniawka?Moze flexibakterioza?
Akwarium 240l
3tygodnie po starcie wpuściłem ryby, temperatura wody - 25 stopni,
Obsada:
Molinezje,mieczyki,bocje, neonki,kosiarki
Dzis podmienie 20%wody.
Bardzo prosze o pomoc. Co mam robic?
Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 10:22 przez Raku, łącznie zmieniany 1 raz.
- andrzej_vader
- andrzej_vader
Powiem ci tak, ze ja plesniawki nie miałem u siebie w akwa coś koło circa about 10 lat, wiec nie za bardzo nawet pamietam co się na to stosuje. Niemniej, zalecałbym podać odpowiednia dawkę leku (nazwę w Googlach na pewno znajdziesz, a i tu na forum mysle, ze bez problemu) w akwarium ogólnym. Innym rybom sie nic nie stanie a będzie to dla nich jakaś tam profilaktyka. Szybko zauważona plesniawka jest uleczalna. Z podmianami zastosuj sie do instrukcji podawania tegoz leku.
A mówiłem kup mieczyki od Edwarda Jąkalskiego lub od jakiegoś innego hodowcy, ktoś kto oszczędza na rybach kupując od handlarzy potem tak kończy jak nie masz doświadczenia w AKWARYSTYCE KUPUJ Z SPRAWDZONEGO ŹRÓDŁA CZASEM DOBRZE JEST WYDA 1ZŁ WIĘCEJ I KUPIĆ ZDROWĄ RYBĘ A NIE BARACHŁO. Jesteś sam sobie winien a co do leczenia formalina i błękit metylenowy czyli FMC dawkę masz na opakowaniu jak to nie pomoże to masz jakiegoś syfa ze srilanki lub z borneo i jedyna metodą jest zabić rybę a resztę odłowi do oddzielnego akwa. Ale najpierw lecz jak pleśniawkę akryflawina z formalina też jest dobra. Możesz kupić w sklepie z zdrową żywnością spirulinę czystą w proszku rozmiesza ze zgniecionym ząbkiem czosnku i rozwielitką i im to dawać poprawi się ich ogólna kondycja i pozbędziesz się pasożytów bo te mają na pewno.
PS. Na przyszłość kwarantanna to dobry sposób jak się kupuje ryby z niepewnego źródła. A jak chcesz kupić coś na starcie to zabierz ze sobą kogoś kto ma doświadczenie w kupowaniu na tej giełdzie, a już na pewno nie kupuj u takiego grubego cygana bo on ma tak chore ryby zazwyczaj że nie da się ich odratować
PS. Na przyszłość kwarantanna to dobry sposób jak się kupuje ryby z niepewnego źródła. A jak chcesz kupić coś na starcie to zabierz ze sobą kogoś kto ma doświadczenie w kupowaniu na tej giełdzie, a już na pewno nie kupuj u takiego grubego cygana bo on ma tak chore ryby zazwyczaj że nie da się ich odratować
Kod: Zaznacz cały
Po raz kolejny proszę: nie pisz dużymi literami. Jak ktoś jest zainteresowany to i tak przeczyta wszystko, nie musisz wykrzykiwać sloganów i życiowych mądrości i ich dodatkowo podkreślać.
Ostatnio zmieniony 2009-11-19, 13:34 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupilem akryflawine.
Mam teraz podniesc temperature z 25 do 28stopni i wlac ten srodek?
Nie zaszkodzi to innym rybom?
Co z filtrem zewnetrznym?Bede musial dodac pozniej wegiel do niego?
Mam teraz podniesc temperature z 25 do 28stopni i wlac ten srodek?
Nie zaszkodzi to innym rybom?
Co z filtrem zewnetrznym?Bede musial dodac pozniej wegiel do niego?
Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 15:58 przez Raku, łącznie zmieniany 1 raz.
Akryflawina podobno powoduje bezplodonosc u ryb....dlatego boje sie wlac ja do akwarium ogolnego, odlowilem kolejnego mieczyka podejrzanego i robie mu krotkotrwala kapiel z akryflawina...jutro kupie fmc i dam do ogolnego akwarium.
King co o tym sadzisz?
Moge np dzis troche podmienic wode i jutro wlac to fmc?
King co o tym sadzisz?
Moge np dzis troche podmienic wode i jutro wlac to fmc?
Ostatnio zmieniony 2009-11-18, 20:51 przez Raku, łącznie zmieniany 1 raz.