Porada-na jaką świetlówkę zamienić?
Porada-na jaką świetlówkę zamienić?
W pokrywie mam taka świetlówkę ,(osram dulux 8, 11W/840.baniak ma 56L i widac, ze światło nierównomiernie oświetla akwarium,a rośliny słabo rosną. Czy mam zamienić na mocniejsza?jesli tak to na jaka?
Wnęka klapy ma 46cm a zestawy te większe maja ok 46-48cm, co byscie poradzili? 2x11W? w klapie nie ma tej rynienki do ktorej pakuje sie kable i statecznik.
Wnęka klapy ma 46cm a zestawy te większe maja ok 46-48cm, co byscie poradzili? 2x11W? w klapie nie ma tej rynienki do ktorej pakuje sie kable i statecznik.
Ostatnio zmieniony 2009-09-30, 12:18 przez Toomus, łącznie zmieniany 2 razy.
do 56 L powinieneś mieć około 28W tj 0.5 W/L i radziłbym zmienienie barwy z 840 na 865 lepszy efekt moim zdaniem.
Ze względu na to że nie na śiwtlówek 25W to polecam Ci 2x11W powinny sie zmieścić ale trzeba dołożyć statecznik żeby zamontowac drugą. jest z tym troszke zabawy jak lubisz majsterkowac nie powinno sprawić Ci to problemów :)
Ze względu na to że nie na śiwtlówek 25W to polecam Ci 2x11W powinny sie zmieścić ale trzeba dołożyć statecznik żeby zamontowac drugą. jest z tym troszke zabawy jak lubisz majsterkowac nie powinno sprawić Ci to problemów :)
Jak niema jak są :)ali g pisze: Ze względu na to że nie na śiwtlówek 25W to polecam Ci 2x11W powinny sie zmieścić ale trzeba dołożyć statecznik żeby zamontowac drugą.
świetlowka 25W
Tyle, że to troszkę nietpowe i mają 75 cm długości.
Radziłbym jak kolega stosować "przemysłowe standardy. T8 11*,16*, 18, 36, 58 W
Pzd
P.
*te świetlówki mają co prawda 16mm ale zalicza je się do T8
- krzych0062
Chyba nastąpiło jakieś nieporozumienie chłopaki...
Jeśli to jest świetlówka 11W to na pewno nie jest T-8ka bo o takiej mocy nie ma. Nie spotkałem się również z T-5kami o tej mocy...Wychodzi mi na jakąś energooszczędną...
A co do 25W T-8 to raczej się do akwa o tej pojemności nie zmieści...jeśli jest to oczywiście standardowy wymiar zbiornika...

A co do 25W T-8 to raczej się do akwa o tej pojemności nie zmieści...jeśli jest to oczywiście standardowy wymiar zbiornika...

Słusznie prawisz. świetlówki miniaturowe (16mm ale nie prawdziwe T5) to 4,6,8,13 W. Myślałem o 8W.krzych0062 pisze:Chyba nastąpiło jakieś nieporozumienie chłopaki...Jeśli to jest świetlówka 11W to na pewno nie jest T-8ka bo o takiej mocy nie ma. Nie spotkałem się również z T-5kami o tej mocy...Wychodzi mi na jakąś energooszczędną...
Typoszereg T8 zaczyna się od 10. Ta 11W to moze jednak być T8 (26mm)10W, albo 11W na trzonku G23 - takie dwie równoległe rurki, zwane tez świetlówką/żarówką kompaktową niezintegrowaną. Są jeszcze takie "dziwadła" jak 14 i 15 W.
14W ma ok 36cm. 15W ma trochę ponad 45 cm. Ale odradzałbym instalowanie takich rozmiarów. Taki wynalazek jest w któres standardowej pokrywie Aquaela. Schodziłem pół Łodzi, zeby ją kupić. Kosztowała prawie 40 zł :(.
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2009-09-30, 20:20 przez Pigul71, łącznie zmieniany 4 razy.
- krzych0062
Słusznie prawisz. świetlówki miniaturowe (16mm ale nie prawdziwe T8) to 4,6,8,13 W. Myślałem o 8W.
Rozumiem, że chodzi Ci tu o T-5 a nie jak omyłkowo napisałeś T-8. Jednak te świetlówki to również są właśnie T-piątki...pomimo iż mają mały wataż..
A czy 14 i 15W to dziwadła? Przecież są popularne i wstawiane do fabrycznych pokryw
Rozumiem, że chodzi Ci tu o T-5 a nie jak omyłkowo napisałeś T-8. Jednak te świetlówki to również są właśnie T-piątki...pomimo iż mają mały wataż..
A czy 14 i 15W to dziwadła? Przecież są popularne i wstawiane do fabrycznych pokryw

Tak, masz racje. Poprawiłem w międzyczasie. Ale te świetlówki to nie są T5, choć są na takich samych trzonkach i mają 16mm. T5 to nie tylko średnica i mocowanie (tzw G5) ale także zasilanie. Te świetlówki zwykle nazywało się miniaturowymi i były w sprzedaży od zawsze, jeszcze zanim wprowadzono standard T5, projektowany pod elektroniczne stateczniki.krzych0062 pisze: Rozumiem, że chodzi Ci tu o T-5 a nie jak omyłkowo napisałeś T-8. Jednak te świetlówki to również są właśnie T-piątki...pomimo iż mają mały wataż..
Ja akurat kupuję świetlówki w normalnych sklepach (kupienie 950 lub 965 w markecie jest trudne) więc dlatego polecam popularne rozmiary.
Skoro już dyskusja o świetlówkach to jeszcze jedna uwaga, o wydajności. W przypadku świetlówek 2+2 < 4
Tzn. dwie świetlówki np. 18W dają mniej światła niż jedna 36W. Oczywiście tego samego typu, 18W Philips TL-D 850 daje więcej lm niż fluora 36W, ale oczywiście jest jeszcze kwestia jakości.
Pzd
P.
Tomek do tej pokrywy możesz wsadzić 2x14W T 8 mają po 35 cm z oprawkami wyjdzie ok41-42cm świetlówki kupisz po 25 zł AQUA-GLO i GRO-LUX na STARCIE w firmie ATTI możesz się umówić telefonicznie żeby Ci takie naszykował tel.667-19-59-79.Statecznik kosztuje 40 zł ale na jedną świetlówke.Ale ze statecznikem można pokombinować od żarówki energo oszczędnej 18 W.Odezwij się na GG.
Do mat114 wyjaśnienie masz tutaj http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1278
Wystarczy troszke poszukać.
Wystarczy troszke poszukać.