Jak w temacie. Trzeba spróbować czegoś nowego :), więc postanowiłem zrobić sobie akrylowy zbiornik o wymiarach 36x18,2x16h z 8mm dociętych na wymiar kawałków akrylu. Czemu taka grubość bo akurat nie miałem innej i ma być to poligon doświadczalny :) dla tego typu zbiorników oraz do testowania rozwiązań takich jak nowe typy lamp :) czy inne urządzenia ale do rzeczy. Efekt przerósł moje oczekiwania co do przejrzystości i hmmmm ow to pikuś przy tym :) a byłem sceptycznie nastawiony.
Zawczasu napiszę kilka odpowiedzi :) zanim padną pytania
-użyłem kleju do akrylu cholerstwo jest strasznie agresywne i nie należy stosować go w pomieszczeniach słabo wentylowanych i bez okularów ochronnych (teraz wiem to i ja)
-materiały nabyte w łodzi metr 2 kosztuje od 170-350zł w zależności kto jakiej grubości by sobie życzył
-nie, nie podam kosztów akrylu użytego na ten zbiornik
szczelności jeszcze nie sprawdzałem brak czasu póki co sobie stoi i leży ;p czeka na dzień wolny :)
p.s uwaga na przyszłość nie kleić na kartonach ;p ani na niczym innym co może się przykleić hehe
Zastanawiam, się tylko czy ten klej nie będzie szkodził przyszłym mieszkańcom skoro taki agresywny jest.
Jakie światło do takiego maleństwa planujesz, co chcesz w tym trzymać?
NIe bedzie po max 12h nie ma po nim najmniejszego śladu bo odparowywuje pozostaje jedynie technicznie jeden kawałek akrylu. A co tam będzie może krewetki albo po postu mały roslinniak a co do oświetlnia to 3-4W regulacją natężenia a co do dobor barw to będzie poligon doświadczalny :) mam kilka koncepcji do przetestowania :)
Wiek: 47 Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 295 Skąd: Przedbórz/Radomsko
Wysłany: 2017-11-19, 10:14
Mam kilka pytan do eksperymentu:
1. Obrabiałeś jakoś powierzchnie do klejenia, czy tak jak przycięli?
2. Kleiłeś "adhezyjnie" jak na filmach, czyli ustawione formatki i klej się "sam wciągnął", czy tym się klei standardowo - smaruje i przykłada?
3. To jest jakiś twardy akryl? Nie rysuje się?
1. co masz na myśli z obrabianiem nie szlifowałem ich bo nie było takiej potrzeby, "formatki" były docięte idealnie
2. nie oglądałem żadnego filmu odnośnie klejenia akwa z akrylu no chyba że liczy się "projekt akwarium" ale oni tam tajników nie zdradzają. wsyzstko metoda prób i błędów podczas innych eksperymentów
3. tak twardy ale jak każdy się porysuje tak samo szkło jak się o niego nie dba i nie uważa musiał bym z szyby pancernej laminowanej robić by mieć 100% pewneość że się nie porysuje ale to mija się z celem wtedy :)
p.s kolejne zbiorniczki będą prezentowane w środę ;) zapraszam do obserwowania :) wątku i komentowania
Nie mogę znaleźć filmiku, na którym gość klei taki duży, pewnie 300 litrowy zbiornik, a na koniec wygładza "szyby" palnikiem. Ale to chyba standardowy sposób wykanczania akrylu:
https://youtu.be/hT6Ow_cBTps?t=275
Brak ale przy małych zbiornikach zbędny z tego co widziałem na swoich. A filmiki zobaczę jutro rano jak się obudzę bo teraz po pracy ciężko się już skupić :(
Jeśli ktoś był by zainteresowany to taki mały około 49,2x15x13,6h lub o długości 47 i reszcie takich samych wymiarów będzie szukał nowego domu :) a będę w Łodzi w sobotę :) to mógłbym zabrać :)
arturromarr, tak trzeba uważać ale jakoś lepiej mi się czyści a raczej czyściło bo akwa ma nowego właściciela :) i zarówno on jak i ja używaliśmy karty plastikowej ale jej połowy z racji gabarytów zbiornika.
Kolejny jaki będę na dniach sklejał też będzie nie wieli :) i do niego też będzie dedykowana belka led z akrylu.
To już produkcję taśmową masz. :)
Pytam bo zawsze wydawało mi się, że tworzywa średnio się nadają na akwaria ze względu na łatwość zarysowań. Ostatnio jednak oglądałem program o wielkim zbiorniku w kraju arabskim właśnie z szybami akrylowymi. Czyszczą je tam regularnie roboty i wyglądają bardzo dobrze.