Filtr w 60l

Moderatorzy: megalomaniacc, Alchemik, wwwampir, Zafira, s050197, Vendredi, cliper, Incognito

ODPOWIEDZ
Dontado
Posty: 7
Rejestracja: 2017-08-29, 15:16
Lokalizacja: Pan trzewik

Filtr w 60l

Post autor: Dontado » 2017-09-01, 22:39

W moim akwarium 60l mam filtr aquael turbo 1000. Nie przeszkadza mi że jest duży.
Pytanie brzmi - czy to nie jest przesada? Przykręcony est na minimum ale i tak tworzy dość spory ruch wody.
Za to woda jest kryształ bez mała. I czy zostawić oryginalną końcówkę skierowana na taflę wody czy dokupić deszczownicę??
Baniak 60l
Neonki 8szt
Molinezja black Molly
Bojownik
Kirysek 6 szt

Awatar użytkownika
eldakar
Posty: 28
Rejestracja: 2015-04-28, 16:54
Lokalizacja: łódź górna

Post autor: eldakar » 2017-09-12, 20:38

Jak dla mnie przesada....ja mam głowice aquael 500 w 140L i też woda czyściutka....a teraz zakładam 275 L już kupiłem do niego Aquael 1000....Generalnie filtr dobiera się tak żeby w ciągu godziny przepompował 3-5 razy wodę w akwa. To takie ogólne zasady ale to jeszcze zależy co się ma w akwa, ile roślin, ryb, ile się karmi itp. Ale skoro tobie nie przeszkadza to git....ja własnie do baniaka 140L kupiłem wstepnie 1000 ale po odpaleniu z deszczownicą prąd był za duży więc zmieniłem na 500

Awatar użytkownika
arturromarr
Posty: 158
Rejestracja: 2008-12-23, 23:09
Lokalizacja: Ozorków

Post autor: arturromarr » 2017-10-07, 19:24

Wydaje się za duży. Nie wiem na ile da się go ograniczyć. Pytanie jeszcze jakie masz ryby bo to o nie oczywiście chodzi. Jeśli jakieś rzeczne gatunki to mogą zaakceptować większy ruch wody, ale dla takich z wód stojących to będzie męczące.
Myślę, że deszczownia powinna zmniejszyć wir wody.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”