gdzie w łodzi znajdę świetlówki do akwarium?

ODPOWIEDZ
spike1975

gdzie w łodzi znajdę świetlówki do akwarium?

Post autor: spike1975 »

w jakiejś sensownej cenie?
chodzi mi o T5 59 cm długości.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

discus6

Post autor: discus6 »

Na Równej albo na Starcie.
discus6

spike1975

a ma ktoś może kontakt do człowieka który handluje tym na starcie? żebym mógł zadzwonić i zapytać czy będzie miał to co potrzebuję.
jakby ktoś miał to poproszę o PW.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

discus6

Wysłałem Ci nr.tel na pw.
discus6

spike1975

dzięki. dzwoniłem ale nic z tego. nie ma tego co bym chciał. pozostanie chyba naprawdę wymienić wszystko. telefon się i tak przydał bo nie musze dymać na start. tylko dlaczego mi te rośliny nie rosną? oto jest pytanie :)
Ostatnio zmieniony 2016-06-29, 11:05 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)

discus6

spike1975 pisze:nie ma tego co bym chciał
A co konkretnie byś chciał :?:
discus6

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

http://www.apus.pl/artykul,2,KOnTcKT,0.htm zadzwoń i się zapytaj (strony nie uaktualniaję ale maja sporo swietlówek)

spike1975

A co konkretnie byś chciał :?:
wydaje mi się że bym chciał świetlkówkę o niskiej temperaturze barwy - biała neutralna albo nawet biała ciepła. bo po założeniu w akwa sylvanii 8500 K i 10000 K rosną tylko glony a rośliny mało co. przy świetle 6500 jest lepiej ale rosną okrzemki.
generalnie to co piszą na forach zupełnie się różni od moich doświadczeń i taką kombinację 8500+10000+6500 ludzie polecają ale u mnie to się w ogóle nie sprawdziło. muszę na własnym organizmie sprawdzić inne barwy więc szukam 3000 - 4500.
powoli się przymierzam do power ledów. taniej się je wymienia jakby się nie sprawdziły.
(\ /)
(O.o)

discus6

spike1975 pisze:bo po założeniu w akwa sylvanii 8500 K i 10000 K rosną tylko glony a rośliny mało co.
Sprawa glonów jest dużo bardziej złożona i nie zrzucał bym winy tylko na w/w świetlówki.
spike1975 pisze:więc szukam 3000 - 4500.

To raczej nie są typowe świetlówki akwarystyczne więc w sklepach z oświetleniem akwarystycznym chyba trudno je będzie dostać.
discus6

spike1975

trudno mi jest dyskutować z tym co piszesz ale z moich obserwacji wygląda to tak że miałem standardową pokrywę 2x18 T8 z jakimiś zwykłymi, badziewnymi świetlówkami które dostałem razem z tą pokrywą.
rośliny mniej wymagające rosły spoko, wgłębka pływająca po powierzchni "bąblowała" no ale oczywiście swiatło było zbyt mizerne żeby np zrobić trawniczek. duży heniek rósł w górę zamiast po ziemi. to se pomyślałem - se poprawie :)
no i zmieniłem na 2x28 T5, takie jak pisałem. no i się zaczęła masakra. rośliny wprawdzie wybarwiały się na czerwono ale rosły niewiarygodnie wolno. natomiast zaczeły rosnąć glony.
w miedzyczasie zrobiłem restart ale nic się nie poprawiło, rośliny nie rosną, wszystko zarasta glonami grubą warstwą na wszystkim.
coś musze zrobić, na nic innego nie mam pomysłu.
wcześniej (na poprzednich, "zwykłych" świetlówkach) jak wyjechałem na 2 miesiące i zostawiłem akwarium do doglądania to po powrocie znalazłem dżunglę z ludwigii. inne rośliny też urosły ale ludwigia zarosła wszystko że rybki miały problem z miejscem do pływania.
ostatnio po tym samym po powrocie zastałem zaglonione bagno i jeden wielki syf.

tutaj:
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 63314.html
znalazłem wpis człowieka który zainstalował sobie moduły led - kombinacje temp 6700 K i 3100 K. i pisze że jest super i zadowolony, rośliny mają duże przyrosty itd.
więc zdecydowałem że trzeba pójść w tym kierunku. innego pomysłu nie mam.

i naprawdę wam powiem że po zainstalowaniu tej nowej pokrywy przyrosty roślin stanęły wręcz w miejscu od razu, pierwszego dnia.
poprzednio było np tak że jak wsadziłem w dno jakiś kawałek limnofilii to zaraz miał kolejne przyrosty, trzeba było go przycinać. wyciągał się do światła więc łodygi międzywęźli były dosyć długie ale rósł szybko.
spodziewałem się po zmianie pokrywy że będzie tak samo tylko gęściej a tu nic. no tak byłem zdziwiony jak po tygodniu ledwo co drgnęło że dobrze to cały czas pamiętam - nic nie rosło na tych sylvaniach. :D
Ostatnio zmieniony 2016-06-30, 11:24 przez spike1975, łącznie zmieniany 3 razy.
(\ /)
(O.o)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”