chciałbym założyc akwarium morskie, czy mnie na to stac??
-
Chciałbym postawi sobie akwarium morskie a konkretnie 1 akwa morski narożne i 8 zbiornków po 100l w i obiegu.
Regały i system przelewów do zamkniętego obiegu zrobię sam podobnie jak akwaria.
Ale nie wiem czy mnie ta idea nie zje finansowo.
Nigdy nie bawiłem się w takie akwaria za własne pieniądze. Zawsze tylko w pracy podglądałem, u znajomych i gdzie się tylko dało. Podstawowe jakieś tam informacje mam,
ale boje się tego jak diabeł święconej wody myślałem o jednym akwarium z wszelkimi możliwymi filtratorami to narożne i system 8 akwariów hodowlanych dla krewetek w 1 obiegu z możliwością odcięcia ich od sumpa zbierającego.
teraz pytanie: czy to co mam wystarczy na utrzymanie tego planu.
Dysponuje kwotą 100zł co miesiąc na te akwaria nie licząc prądu i wody.
Ewentualnie uciułałbym raz na 2-3miesiące 200-300zł ekstra.
Kwota jest taka niska bo mam jeszcze inne akwaria w których pływają
ryby i wszystkie jak to ja mówię stale są głodne i stale...
Mam trochę dziubania i wydatków więc nie zostaje zbyt wiele wolnych funduszów.
W akwarium filtracyjnym zastosowałbym najprostsze zwierzęta filtrujące rurówki,
ukwiały "nie do końca jestem przekonany co do ich filtrowania"
polipy meduz np.chełbi modrej do tego glony makroskopowe kilka gatunków, i ewentualnie ze dwa mamdaryny i jakąś babkę małą(np. Stenogobiopse matodes, Gobisoma multifasciatum, lub Criptocentrus cictus) oraz Pteropogon kaderni, a do przekopywania żwirku koralowego Holothuia edulis(choc to zwierze mnie przeraża bo nie podobno jak bada lub się rozmnaża zatruwa wodę,
znajomy podobno w ten sposób stracił istoty żywe w morskim baniaku)
Jak myślicie suplementy i całe to dziadostwo co trzeba dodawąc będą drogie do takiego układu???
w akwariach na regale myślałem dac po kilogramie żywej skały tylko i to cały wystrój ewentualnie jakieś glony na tej skałce, w akwa narożnym 5kg żywej skały i resztę sztucznej skały
??lub pumeks?? czy też glinę wypalaną, nie wiem nie znam się niestety zbytnio i nie wiem jak moje plany odbiły by się na parametrach wody.
Chciałem tylko proekologicznie i prokieszeniowo podejśc do sprawy pumeks kosztuje 6ZŁ kilogram, a glinka jeszcze mniej.
Doradzcie!!!! sprzęt mam lub sam sobie zrobię. Te wszystkie cuda wianki morskie filtry mieszadła i dozowniki a także odpieniacze, to banał dziwie się że ktoś to kupuje ich konstrukcja w większości jest prosta jak konstrukcja cepa.
A i jeszcze coś nie zależy mi na powstaniu tego zbiornika w miesiąc czy dwa mam czas.
Chciałbym postawi sobie akwarium morskie a konkretnie 1 akwa morski narożne i 8 zbiornków po 100l w i obiegu.
Regały i system przelewów do zamkniętego obiegu zrobię sam podobnie jak akwaria.
Ale nie wiem czy mnie ta idea nie zje finansowo.
Nigdy nie bawiłem się w takie akwaria za własne pieniądze. Zawsze tylko w pracy podglądałem, u znajomych i gdzie się tylko dało. Podstawowe jakieś tam informacje mam,
ale boje się tego jak diabeł święconej wody myślałem o jednym akwarium z wszelkimi możliwymi filtratorami to narożne i system 8 akwariów hodowlanych dla krewetek w 1 obiegu z możliwością odcięcia ich od sumpa zbierającego.
teraz pytanie: czy to co mam wystarczy na utrzymanie tego planu.
Dysponuje kwotą 100zł co miesiąc na te akwaria nie licząc prądu i wody.
Ewentualnie uciułałbym raz na 2-3miesiące 200-300zł ekstra.
Kwota jest taka niska bo mam jeszcze inne akwaria w których pływają
ryby i wszystkie jak to ja mówię stale są głodne i stale...
Mam trochę dziubania i wydatków więc nie zostaje zbyt wiele wolnych funduszów.
W akwarium filtracyjnym zastosowałbym najprostsze zwierzęta filtrujące rurówki,
ukwiały "nie do końca jestem przekonany co do ich filtrowania"
polipy meduz np.chełbi modrej do tego glony makroskopowe kilka gatunków, i ewentualnie ze dwa mamdaryny i jakąś babkę małą(np. Stenogobiopse matodes, Gobisoma multifasciatum, lub Criptocentrus cictus) oraz Pteropogon kaderni, a do przekopywania żwirku koralowego Holothuia edulis(choc to zwierze mnie przeraża bo nie podobno jak bada lub się rozmnaża zatruwa wodę,
znajomy podobno w ten sposób stracił istoty żywe w morskim baniaku)
Jak myślicie suplementy i całe to dziadostwo co trzeba dodawąc będą drogie do takiego układu???
w akwariach na regale myślałem dac po kilogramie żywej skały tylko i to cały wystrój ewentualnie jakieś glony na tej skałce, w akwa narożnym 5kg żywej skały i resztę sztucznej skały
??lub pumeks?? czy też glinę wypalaną, nie wiem nie znam się niestety zbytnio i nie wiem jak moje plany odbiły by się na parametrach wody.
Chciałem tylko proekologicznie i prokieszeniowo podejśc do sprawy pumeks kosztuje 6ZŁ kilogram, a glinka jeszcze mniej.
Doradzcie!!!! sprzęt mam lub sam sobie zrobię. Te wszystkie cuda wianki morskie filtry mieszadła i dozowniki a także odpieniacze, to banał dziwie się że ktoś to kupuje ich konstrukcja w większości jest prosta jak konstrukcja cepa.
A i jeszcze coś nie zależy mi na powstaniu tego zbiornika w miesiąc czy dwa mam czas.
Ostatnio zmieniony 2009-07-25, 08:53 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 2 razy.
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Jak będziesz miał około 800l morskiej wody w obiegu to 150pln miesięcznie licz na samą sól.Reszta kosztów, to prąd i woda, a żeby zrobić odpowiednią cyrkulację trochę tego prądu Ci zejdzie.
Co do filtracji to ja polecam: mocny odpieniacz, dużo skały, dsb i refugium. Rozwiązanie kosztowne, ale taką masę wody musisz dobrze filtrować, zapomnij o jakiś żywych filtratorach, to nie w takim litrażu. Podstawa to skała+odpieniacz. Nie stosuj też żadnych biokulek , bioballi i innych wynalazków, po jakimś czasie zaczną Ci oddawać no3 do wody.
Żeby zminimalizować koszty możesz tez użyć częsci martwej skały, lub kupować skałę od ludzi prywatnie z baniaków, ceny takiej skały to około 20-25pln/kg
Co do pumeksu, czy gliny to nie mam pojęcia, czy coś takiego się nadaje.
Co do filtracji to ja polecam: mocny odpieniacz, dużo skały, dsb i refugium. Rozwiązanie kosztowne, ale taką masę wody musisz dobrze filtrować, zapomnij o jakiś żywych filtratorach, to nie w takim litrażu. Podstawa to skała+odpieniacz. Nie stosuj też żadnych biokulek , bioballi i innych wynalazków, po jakimś czasie zaczną Ci oddawać no3 do wody.
Żeby zminimalizować koszty możesz tez użyć częsci martwej skały, lub kupować skałę od ludzi prywatnie z baniaków, ceny takiej skały to około 20-25pln/kg
Co do pumeksu, czy gliny to nie mam pojęcia, czy coś takiego się nadaje.
-
dzięki bo moim celem jest miec dobrą wodę z obiegu dla krewetek
padają mi w zwykłym akwarium bez odpieniacza z morską solą , po kilku karmieniach od metabolitów i chciałem jakoś tego uniknąc.
W akwarium gdyńskim robią sól samemu ekstrakt mikroelementów z soli i zwykłą czystą sól czy nie było by to taniej????
Właściwie to z chemii jestem niezły, sam bym sobie taką mieszankę zrobił odczynniki są niedrogie ale suma ich wszystkich potrzebnych była by na starcie ogromna. Ciekaw ile kosztuje ta SÓL bez SOLI???
A filtratory mogły by da radę?? Gdyby nie było na gęsto nawalone pokarmu i mała ilośc istot żywych poza krewetkami dla których bym to ustrojstwo zmontował???
Nie wiem pisze bo jestem totalnie zielony
padają mi w zwykłym akwarium bez odpieniacza z morską solą , po kilku karmieniach od metabolitów i chciałem jakoś tego uniknąc.
W akwarium gdyńskim robią sól samemu ekstrakt mikroelementów z soli i zwykłą czystą sól czy nie było by to taniej????
Właściwie to z chemii jestem niezły, sam bym sobie taką mieszankę zrobił odczynniki są niedrogie ale suma ich wszystkich potrzebnych była by na starcie ogromna. Ciekaw ile kosztuje ta SÓL bez SOLI???
A filtratory mogły by da radę?? Gdyby nie było na gęsto nawalone pokarmu i mała ilośc istot żywych poza krewetkami dla których bym to ustrojstwo zmontował???
Nie wiem pisze bo jestem totalnie zielony

Ostatnio zmieniony 2009-07-19, 18:28 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Ja o chemii nie mam pojęcia, więc nie wiem czy da się zrobic samemu taką sól, ale znając życie to dla Twoich potrzeb wyjdzie to drożej niż kupno gotowej markowej soli,ale zawsze możesz próbować:)
Jakie bedziesz miał krewetki?? chcesz je rozmnażać , czy tylko mają cieszyć oko??
Jeśli zwierzaków nie będziesz miał zbyt dużo to i filtracja nie musi być wielka. Wystarczy duży odpieniacz [jeśli umiesz zrobić samemu to zaoszczędzisz masę kasy], do tego kilkadziesiąt kilo skały [może być część martwej, może być też część ceramiki] i tanim kosztem możesz zrobić refugium.
Jakie bedziesz miał krewetki?? chcesz je rozmnażać , czy tylko mają cieszyć oko??
Jeśli zwierzaków nie będziesz miał zbyt dużo to i filtracja nie musi być wielka. Wystarczy duży odpieniacz [jeśli umiesz zrobić samemu to zaoszczędzisz masę kasy], do tego kilkadziesiąt kilo skały [może być część martwej, może być też część ceramiki] i tanim kosztem możesz zrobić refugium.
-
A prąd i wodę to i tak płacę duże rachunki za wszystkie akwaria słodkowodne to jeden regał zbytnio by tych kosztów nie zmienił. A na te cele mam zarezerwowane fundusze których nie musiałbym podkradac z domowego rachunku,a o to przede wszystkim mi chodzi bo dziewczyna mnie zlinczuje.
Układ mamy taki że ona pali i pije piwko kiedy chce, a ja wydaje kasę na hodowlę.
Właśnie byłbym zapomniał gąbki jeszcze jak dobrze z znajomymi bym zagadał to szczepki gąbek bym dostał chyba jakichś fenomenalnych wymagań to one nie mają, a filtratorami są niezłymi
Układ mamy taki że ona pali i pije piwko kiedy chce, a ja wydaje kasę na hodowlę.
Właśnie byłbym zapomniał gąbki jeszcze jak dobrze z znajomymi bym zagadał to szczepki gąbek bym dostał chyba jakichś fenomenalnych wymagań to one nie mają, a filtratorami są niezłymi
Ostatnio zmieniony 2009-07-19, 18:48 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
krewetki C. ammano młode,
krewetki C. Orange
krewetki Lysmaty amboinensis
i może jeszcze krewetki Red Nose,Atya gabonensis,
Atyopsis moluccensis (nie wiem tych jeszcze nie rozmnażałem??,ale niedługo może podejdę do tematu lubię wyzwania)
a odpieniacz zam zrobię tylko zbiornik na pianę będzie fabryczny

krewetki C. Orange
krewetki Lysmaty amboinensis
i może jeszcze krewetki Red Nose,Atya gabonensis,
Atyopsis moluccensis (nie wiem tych jeszcze nie rozmnażałem??,ale niedługo może podejdę do tematu lubię wyzwania)
a odpieniacz zam zrobię tylko zbiornik na pianę będzie fabryczny

Ostatnio zmieniony 2009-07-19, 18:58 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
skupię się, tylko jak będę im dawał brachionus plicatilis to szkoda żeby się marnował podobnie jak fitoplankton i artemia oraz młodę Mysidopsis bahia lub sp. nie wiem co uda mi się zdobyc
Dam dam takim osiągnięciem nie omieszkałbym się pochwalic ale narazie natłukę ammano jak się odkuje to może się pobawię jak je zmuszę do noszenia jajek to już są moje potem umiem już inkubowa to dziadostwo. Z resztą wykluc to to jeszcze nie będzie osiągnięcie gorzej wykarmic i zdrowo odchowac. Jak postawię baniaki i wszystko dojrzeje to będę bawił w cudotwórcę
Jezus wodę w wino zamieniał, to ja zamienię jajka w krewetki:) Co nie będę gorszy!!!
źle cię zrozumiałem już rozmnażałem tą krewetkę to ona nakręciła mnie na postawienie tego zbiornika, a myślałem że o - Atya gabonensis
- Atyopsis moluccensis
ci chodziło. Od lysmaty zaświtał mi pomysł postawienia takiego akwa,
a teraz właśnie mam nastawione nowe jajka na wylęg bo poprzednie krewetki mi padły, ostatnio bo przesadziłem z karmieniem i od planktonu zrobiła się błona biologiczna na powierzchni akwa i odcięła dopływ tlenu. przez co w nocy przez to że zgasili mi światło w zbiorniku hodowlanym wszystko padło
Dam dam takim osiągnięciem nie omieszkałbym się pochwalic ale narazie natłukę ammano jak się odkuje to może się pobawię jak je zmuszę do noszenia jajek to już są moje potem umiem już inkubowa to dziadostwo. Z resztą wykluc to to jeszcze nie będzie osiągnięcie gorzej wykarmic i zdrowo odchowac. Jak postawię baniaki i wszystko dojrzeje to będę bawił w cudotwórcę

Jezus wodę w wino zamieniał, to ja zamienię jajka w krewetki:) Co nie będę gorszy!!!
źle cię zrozumiałem już rozmnażałem tą krewetkę to ona nakręciła mnie na postawienie tego zbiornika, a myślałem że o - Atya gabonensis
- Atyopsis moluccensis
ci chodziło. Od lysmaty zaświtał mi pomysł postawienia takiego akwa,
a teraz właśnie mam nastawione nowe jajka na wylęg bo poprzednie krewetki mi padły, ostatnio bo przesadziłem z karmieniem i od planktonu zrobiła się błona biologiczna na powierzchni akwa i odcięła dopływ tlenu. przez co w nocy przez to że zgasili mi światło w zbiorniku hodowlanym wszystko padło
Ostatnio zmieniony 2009-07-25, 09:31 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 2 razy.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
bboy przecież na 800L to byś miał 800W światło. 800L to licząc 2kg na 60L to jest 26kg soli na start... Licząc podmianę 2 razy w miesiącu to 5kg soli... Moim zdaniem światło dużo Cię będzie kosztowało.. Cyrkulacja licząc w kazdym zbiorniku chociaż 1 pompę JVP-101 to daje 60zł*8=480zł. Hmm odpieniacz pod 800L to bedzie też drogo bo nawet mając rure zeby go zrobić a sprzedają po 2m to licząc dla srednicy 17mm to kosztuje ok 500zł, do tego pompy z wirnikiem igiełkowym... Skały żeby było ok. to licżą od 10-20% pojemności aby służyła jako filtrator. Piasek nie wiem czy kupujesz ale na 100L potrzebujesz z 18kg zeby to wygladało jakos a to juz wydatek na 800L-144kg liczac najtaniej po 10zł za kilogram... 1440zł. Co do buszowania w piachu to chyba babki by go ładnie czyściły... Powiem Ci że sam się nie znam najlepiej bo planuje dopiero solniczkę od wrzesnia ale dośc sporo czytam na temat sprzetu i kosztów.
-
Rozmnożyłem i wychowałem do formy osiadłej, ale tojtła mi od przyduchy niestety szkoda było jej ponad 200 lekką ręką nie wiem nie jestem na tyle cierpliwy by liczy tej chmury krewetek, ale przyducha mi je wybiła.
relacje z kolejnej mam nadzieje udanej próby wychowania tej krewetki będę pisał na bieżąco na forum jak tylko się wyklują. Ta krewetka jest łatwiejsza od ammano bo jej larwy są co najmniej 10-20 razy większe ale problematyczne jest jej zawieszenie w toni i odkarmienie. po ustaniu ruchu wody większośc krewetek rozbija się o ściany zostaje uwięziona w dnie i błonie napięciowej wody lub w kożuchu bakteryjnym
relacje z kolejnej mam nadzieje udanej próby wychowania tej krewetki będę pisał na bieżąco na forum jak tylko się wyklują. Ta krewetka jest łatwiejsza od ammano bo jej larwy są co najmniej 10-20 razy większe ale problematyczne jest jej zawieszenie w toni i odkarmienie. po ustaniu ruchu wody większośc krewetek rozbija się o ściany zostaje uwięziona w dnie i błonie napięciowej wody lub w kożuchu bakteryjnym
Ostatnio zmieniony 2009-07-25, 08:53 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 3 razy.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
ja nie potrzebuję oświetlenia aż tak mocnego wystarczy mi świetlówka nad każdym z akwariów krewetki od samego światła nie rosną a glony można wyhodowac samemu w tubie
morskie takie z"prawdziwego zdarzenia będzie w akwarium narożnym 350l " będzie w zasadzie tylko 1 przyjmujące wodę z obiegu a potem z niego do sumpa
dopiero a odpieniacz nie musi by wcale z akrylu a zamiast pompy igiełkowej mogę podłączyc
krzyżak z napowietrzaniem dużej mocy z mojego areatora tłoczącego powietrze na całą
hodowlę
morskie takie z"prawdziwego zdarzenia będzie w akwarium narożnym 350l " będzie w zasadzie tylko 1 przyjmujące wodę z obiegu a potem z niego do sumpa
dopiero a odpieniacz nie musi by wcale z akrylu a zamiast pompy igiełkowej mogę podłączyc
krzyżak z napowietrzaniem dużej mocy z mojego areatora tłoczącego powietrze na całą

Ostatnio zmieniony 2009-07-25, 08:54 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
-
ok luzik jak tym razem pójdzie bez ekscesów to napiszę ci za pierwszym razem gdy mi się udało myślałem własnie już komu tu je sprzedac cena jednej na allegro to 49zł to nie jest mało w hurtowniach dają połowę ceny wystawianej to i tak 24,5zł za sztukę a one dają młodych od ciorta 

Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"