Konkursy na rok 2010
-
- Kontakt:
Konkursy na rok 2010
1 - Galeria, jak w tym roku - przewidziane 3 nagrody
2 - Zbiorniki do 30l - przewidziane 3 nagrody
3 - Najlepiej odzwierciedlony ekosystem - 3 nagrody - konkurs oceniany przez jury które ustalimy
4 - 1 Nagroda za aktywność losowana 15 grudnia spośród wszystkich którzy wezmą udział we wszystkich głosowaniach i ankietach
5 - Konkurs na zdjęcie zbiornika lub terrarium dla dzieci do lat 12 - 3 nagrody (zestawy słodyczy)
Jak ktoś ma jakieś uwagi to słucham
2 - Zbiorniki do 30l - przewidziane 3 nagrody
3 - Najlepiej odzwierciedlony ekosystem - 3 nagrody - konkurs oceniany przez jury które ustalimy
4 - 1 Nagroda za aktywność losowana 15 grudnia spośród wszystkich którzy wezmą udział we wszystkich głosowaniach i ankietach
5 - Konkurs na zdjęcie zbiornika lub terrarium dla dzieci do lat 12 - 3 nagrody (zestawy słodyczy)
Jak ktoś ma jakieś uwagi to słucham
- megalomaniacc
- Moderator
Moje uwagi:
- Czas trwania:
Konkurs - Galeria 1 stycznia - 20 listopad
Konkurs na ekosystem 15 stycznia - 15 maj
Konkurs na nano zbiornik 15 czerwca - 1 września
Aktywność cały rok
Dla dzieci 1 lipca - 1 września
Harmonogram pierwszych 3 mam już rozpisany więc jak ktoś jest zainteresowany to mogę wpisać.
Proponuję aby nie pisać na forum o wszystkich konkursach, tylko stopniowo informować.
We wtorek w klubie ustalimy szczegóły dotyczące regulaminu pierwszych 2 konkursów oraz nagrody za aktywność zainteresowanych zapraszamy.
Proponuję też aby organizatorzy nie mogli wygrywać nagród, nawet jeśli zajmą czołowe miejsce nagroda powinna przypaść następnej osobie nie-organizatorowi.
- Czas trwania:
Konkurs - Galeria 1 stycznia - 20 listopad
Konkurs na ekosystem 15 stycznia - 15 maj
Konkurs na nano zbiornik 15 czerwca - 1 września
Aktywność cały rok
Dla dzieci 1 lipca - 1 września
Harmonogram pierwszych 3 mam już rozpisany więc jak ktoś jest zainteresowany to mogę wpisać.
Proponuję aby nie pisać na forum o wszystkich konkursach, tylko stopniowo informować.
We wtorek w klubie ustalimy szczegóły dotyczące regulaminu pierwszych 2 konkursów oraz nagrody za aktywność zainteresowanych zapraszamy.
Proponuję też aby organizatorzy nie mogli wygrywać nagród, nawet jeśli zajmą czołowe miejsce nagroda powinna przypaść następnej osobie nie-organizatorowi.
-
- Kontakt:
Organizatorzy czyli kto ?megalomaniacc pisze: Proponuję też aby organizatorzy nie mogli wygrywać nagród, nawet jeśli zajmą czołowe miejsce nagroda powinna przypaść następnej osobie nie-organizatorowi.
Nie widzę powodu aby moderator nie mógł czegoś wygrać, tyczy się to wszystkich Osób na forum.
Każdy ma prawo brać udział w konkursie, bez względu na jego rangę czy staż.
To samo tyczy się nagród.
Organizatorem konkursów będzie od tej pory Administrator i problem załatwiony.
No Ty np ciołku.zabapinkfloyd pisze: Organizatorzy czyli kto ?
No skoro nie widzisz problemu, to znowu pokazujesz, że żyjesz w ciut innym świecie. Widziałeś kiedyś sytuację kiedy wygrywa konkurs jakiś dzieciak w szkole, który jest synem nauczycielki, albo w jury jest jego mama? To najprostsza sytuacja a od razu jest niesmak i podejrzenia. Nieważne czy słuszne czy nie, ważne że jest podejrzenie. Dlatego w normalnych sytuacjach, ponad poziomem podstawówek nie dopuszcza się takiej możliwości, żeby nawet rodzina brała udział w konkursie. A co dopiero sam organizator.zabapinkfloyd pisze: Nie widzę powodu aby moderator nie mógł czegoś wygrać, tyczy się to wszystkich Osób na forum.
Każdy ma prawo brać udział w konkursie, bez względu na jego rangę czy staż.
To samo tyczy się nagród.
Masz ludzi za debili, tak? Bo myślisz, że nikt nie wie, że Ty czy ja to admin?zabapinkfloyd pisze: Organizatorem konkursów będzie od tej pory Administrator i problem załatwiony.
Nigdy nie ma tak, żeby organizator mógł wygrywać nagrody, w ogóle brać udział w konkursie. Bo jak tylko się zdarzy sytuacja, że wygrywa taki np Kubiszon czy inny zabapinkfloyd, który wiadomo powszechnie, że jest adminem to pojawią się głosy podejrzeń, krytyki i ogólnego niezadowolenia. Tak to już jest, że organizatorzy nie biorą nigdy udziału w swoim konkursie i jest tak od zawsze.
Bo co z tego, że będziemy w porządku i fair skoro mamy dostęp do liczby głosów i możemy ją dowolnie sfingować. Sam fakt, że mamy taką możliwość od razu nas skreśla. Myślę, że to zrozumiałe i oczywiste, czy też jednak nie Artur?
Jeśli tego nie kumasz, to musisz wybrać, albo organizujesz konkurs, albo bierzesz w nim udział i liczysz na nagrody, ale nic już nie organizujesz. Chcesz te nagrody rozdawać innym i szerzyć akwarystykę, czy sobie je dawać?
Moderatorzy zwykli raczej powinni mieć możliwość, bo w końcu oni i tak przy organizacji nie biorą udziału. Może jednak trzeba by nas (osoby z możliwością adminowania) odróżnić od pozostałych modów?
Wyjście z możliwością brania udziału ale bez nagród wydaje mi się całkiem spoko.
Ostatnio zmieniony 2009-12-13, 13:28 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
To skoro organizator nie może dostać nagrody, to może brać udział w konkursie czy nie ?
Przeprowadzę tu wywód filozoficzny :)
Teraz tak odnośnie nauczycielki itp.
Zawsze ktoś musi być organizatorem, innej możliwości nie ma.
Nie zasiadam w żadnym jury :)
Nie jestem z nikim spokrewniony :)
Oczywiście możemy tu snuć różne rozważania, ale nie o to chodzi.
Chodzi o to czy osoby dbające o forum mogą brać udział w konkursach i wygrywać nagrody, czy nie.
Moim zdaniem mogą i nie ma nic w tym złego.
Są równoprawnymi członkami forum, mało tego dbają o jego rozwój.
Oczywiście to tylko moje zdanie.
Możemy to tu przegłosować lub zrobić ogólnodostępną ankietę.
Ja jestem za tym aby każdy mógł brać udział w konkursach i zdobywać nagrody.
Chodzi mi o to że jako osoba która wnoszę jakiś tam malutki wkład, będę dyskryminowany.
W tym momencie jestem odcięty od wszystkich konkursów na forum :) a co za tym idzie nie mam żadnej frajdy z uczestnictwa w nich.
Rozumiem że mam brać udział w konkursach na innych forach, ale nie tu :)
Mi jest wszystko jedno, staram się tylko przedstawić moje zdanie.
Przeprowadzę tu wywód filozoficzny :)
Teraz tak odnośnie nauczycielki itp.
Zawsze ktoś musi być organizatorem, innej możliwości nie ma.
Nie zasiadam w żadnym jury :)
Nie jestem z nikim spokrewniony :)
Oczywiście możemy tu snuć różne rozważania, ale nie o to chodzi.
Chodzi o to czy osoby dbające o forum mogą brać udział w konkursach i wygrywać nagrody, czy nie.
Moim zdaniem mogą i nie ma nic w tym złego.
Są równoprawnymi członkami forum, mało tego dbają o jego rozwój.
Oczywiście to tylko moje zdanie.
Możemy to tu przegłosować lub zrobić ogólnodostępną ankietę.
Ja jestem za tym aby każdy mógł brać udział w konkursach i zdobywać nagrody.
Chodzi mi o to że jako osoba która wnoszę jakiś tam malutki wkład, będę dyskryminowany.
W tym momencie jestem odcięty od wszystkich konkursów na forum :) a co za tym idzie nie mam żadnej frajdy z uczestnictwa w nich.
Rozumiem że mam brać udział w konkursach na innych forach, ale nie tu :)
Mi jest wszystko jedno, staram się tylko przedstawić moje zdanie.
Ostatnio zmieniony 2009-12-13, 13:43 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
zabapinkfloyd, jest to pewien kompromis, zakładamy, że organizatorzy mogą zgłaszać się do konkursu ale jedynie na zasadach honorowych czyli bez możliwości wygrania nagrody.
Prawda jest taka, że zgłoszeń nie jest dużo, jeśli ograniczymy możliwość zgłaszania prac do konkursów przez organizatorów, będzie ich jeszcze mniej, dlatego organizatorzy będą mogli zgłaszać prace ale nie mogą wygrać nagrody.
Prawda jest taka, że zgłoszeń nie jest dużo, jeśli ograniczymy możliwość zgłaszania prac do konkursów przez organizatorów, będzie ich jeszcze mniej, dlatego organizatorzy będą mogli zgłaszać prace ale nie mogą wygrać nagrody.
-
- Kontakt:
Powiedzmy że wygrywam, czyli wygrałem ale nie dostaje nagrody ?
A nagrodę za pierwsze miejsce dostaje osoba która go nie zdobyła ?
Musimy przyjąć jakieś obyczaje w tej kwestii.
Teraz tak;
Mam zrezygnować z kalendarza ? bo jest w nim moje zdjęcie.
Teraz nagroda za aktywność ? mam się wycofać z tego ?
A nagrodę za pierwsze miejsce dostaje osoba która go nie zdobyła ?
Musimy przyjąć jakieś obyczaje w tej kwestii.
Teraz tak;
Mam zrezygnować z kalendarza ? bo jest w nim moje zdjęcie.
Teraz nagroda za aktywność ? mam się wycofać z tego ?
- megalomaniacc
- Moderator
To trzeba dopracować, jest to też uwarunkowane samym konkursem i jego charakterem. Poza tym nie ma konieczności aby jeden konkurs organizowały 2 osoby, tym można się podzielić.Musimy przyjąć jakieś obyczaje w tej kwestii.
Nagroda za aktywność nie jest konkursem, to raczej nagrodzenie najbardziej zaangażowanych użytkowników, poza tym nie ma tu opcji oddawania głosów na kogoś. W tym przypadku nie powinno być takiego ograniczenia bo nagroda tego nie wymaga, aczkolwiek nie uważam aby administrator czy moderator powinien dostawać nagrody za udzielanie się na własnym forum.
-
- Kontakt:
Można też zrobić że wyniki głosowań będą podawane do publicznej wiadomości.
Kto głosował i na kogo, tak żeby nie było że głosowanie było lipne.
Dlatego temat jest dobry i trzeba coś ustalić żeby nie było niedomówień.
Mi nie zależy na nagrodach, ale fakt uczestnictwa w konkursie powinien być wiążący.
Czyli albo mogę w nim uczestniczyć albo nie.
Czekam na konkretne rozwiązania ustawowe :)
Trzeba też dopracować regulamin forum, bo ma sporo wad i niedociągnięć.
Kto głosował i na kogo, tak żeby nie było że głosowanie było lipne.
Dlatego temat jest dobry i trzeba coś ustalić żeby nie było niedomówień.
Mi nie zależy na nagrodach, ale fakt uczestnictwa w konkursie powinien być wiążący.
Czyli albo mogę w nim uczestniczyć albo nie.
Czekam na konkretne rozwiązania ustawowe :)
Trzeba też dopracować regulamin forum, bo ma sporo wad i niedociągnięć.
Słuchajcie,userzy nie wiedzą kto z pośród niebieskich (moderatorów) pełni role admina,więc z tej perspektywy nie ma wydaje mi sie problemu by Artur czy Kubiszon przystąpili do jakiegokolwiek konkursu z możliwością odebrania ewentualnej nagrody.
Trzeba troche zaufania,przecież nie będziecie sfingować wyników,by móc wygrać,no chyba,że nagrodą główną będzie nowe auto,to i może by który się pokusił sfingowania :)
Z drugiej jednak strony tak jak pisał Kubiszon ,to według praw konkursowych organizator nie może przystąpić do brania udziału w konkursach,które sam robi.
Nie sądze,by jakiś admin czy mod na tym forum był nie kompetetny wobec ŁFA ,także uważam ,że każdy może przystąpić do brania udziału w konkursach.
Trzeba troche zaufania,przecież nie będziecie sfingować wyników,by móc wygrać,no chyba,że nagrodą główną będzie nowe auto,to i może by który się pokusił sfingowania :)
Z drugiej jednak strony tak jak pisał Kubiszon ,to według praw konkursowych organizator nie może przystąpić do brania udziału w konkursach,które sam robi.
Nie sądze,by jakiś admin czy mod na tym forum był nie kompetetny wobec ŁFA ,także uważam ,że każdy może przystąpić do brania udziału w konkursach.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
-
- Kontakt:
Chodzi o jakieś dobre rozwiązania, tak żeby nikt nikogo o nic nie osądzał.
Jak nie będę mógł brać udziału w konkursach na tym forum to będę brał na innych forach, ale chyba nie o to chodzi.
Wyniki z dokładnymi głosowaniami będą podawane dla ogółu i po kłopocie.
Konkursy nie są dla nagród tylko dla przyjemności, tyczy się to brania w nich udziału i możliwości zdobycia nagrody.
Kubiszon nie chcesz wziąć udziału w konkursie to nie musisz, ale ja chce wziąć bo to jest dla mnie frajda.
Nie może być też tak że osoba która bierze udział nie dostaje nagrody, bo to jest chore z założenia.
Dodatkowa nagroda za aktywność miała zmotywować wszystkich do brania udziału w głosowaniach, nie moja wina że zmotywowała tylko 4 osoby, w tym mnie.
Megalomaniacc też ma status Administratora, nie widzę powodu aby za swój ogromny wkład w rozwój forum miał być pomijany w możliwości wygrania jakiejś nagrody.
Zwłaszcza że to on robi najwięcej dla forum.
I nie chodzi o to czy chce brać udział czy nie, to mu się należy i już.
Jak nie będę mógł brać udziału w konkursach na tym forum to będę brał na innych forach, ale chyba nie o to chodzi.
Wyniki z dokładnymi głosowaniami będą podawane dla ogółu i po kłopocie.
Konkursy nie są dla nagród tylko dla przyjemności, tyczy się to brania w nich udziału i możliwości zdobycia nagrody.
Kubiszon nie chcesz wziąć udziału w konkursie to nie musisz, ale ja chce wziąć bo to jest dla mnie frajda.
Nie może być też tak że osoba która bierze udział nie dostaje nagrody, bo to jest chore z założenia.
Dodatkowa nagroda za aktywność miała zmotywować wszystkich do brania udziału w głosowaniach, nie moja wina że zmotywowała tylko 4 osoby, w tym mnie.
Megalomaniacc też ma status Administratora, nie widzę powodu aby za swój ogromny wkład w rozwój forum miał być pomijany w możliwości wygrania jakiejś nagrody.
Zwłaszcza że to on robi najwięcej dla forum.
I nie chodzi o to czy chce brać udział czy nie, to mu się należy i już.
-
- Kontakt:
Dam może przykład który ma zastosowanie do takiej sytuacji:
Sędzia który wystawia swoje ryby nie może ich oceniać.
Przykład co można:
Prezes PKMD może wystawiać swoje ryby w konkursie i zdobyć pierwsze miejsce.
Mało tego :) może brać udział w przygotowaniu tego konkursu.
Jak widać jest to coś normalnego.
Forum jest no profit i w jego przypadku nie może być mowy o konflikcie interesów.
Tak więc każdy bez względu kim na nim jest może brać udział w dowolnych konkursach a co za tym idzie wygrywać nagrody, jak każdy inny jego użytkownik.
Sędzia który wystawia swoje ryby nie może ich oceniać.
Przykład co można:
Prezes PKMD może wystawiać swoje ryby w konkursie i zdobyć pierwsze miejsce.
Mało tego :) może brać udział w przygotowaniu tego konkursu.
Jak widać jest to coś normalnego.
Forum jest no profit i w jego przypadku nie może być mowy o konflikcie interesów.
Tak więc każdy bez względu kim na nim jest może brać udział w dowolnych konkursach a co za tym idzie wygrywać nagrody, jak każdy inny jego użytkownik.
-
- Kontakt:
Żeby nie było żadnych niedomówień i podejrzeń, od nowego roku wyniki głosowań będą podawane do publicznej wiadomości, tak aby każdy mógł zobaczyć czy wszystkie głosy były dobrze policzone.
Jeśli ktoś ma inny pomysł to słucham.
Jeśli nie to sprawę uważam za zamkniętą.
Brak zainteresowania tematem i brak innych rozwiązań uważam za poparcie mojego projektu.
Jeśli ktoś ma inny pomysł to słucham.
Jeśli nie to sprawę uważam za zamkniętą.
Brak zainteresowania tematem i brak innych rozwiązań uważam za poparcie mojego projektu.
Się tak nie spiesz z decyzjami, daj trochę czasu innym na napisanie. Ty masz czas żeby siedzieć tu i pisać, zaraz się okaże że zamkniesz wątek i w ogóle usuniesz. Spokojnie, poczekaj na opinię innych. Już podjąłeś decyzję o tym że możemy brać udział w konkursie i już zdecydowałeś o ujawnieniu głosów. Dla mnie oba pomysły są do kitu więc poczekaj na zdanie innych, dyskusja o tym nie trwa nawet jeszcze 2 dni. Nie długo wkleję to co wypociłem.
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 11:01 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Jutro jest losowanie upominku za aktywność, do tego czasu trzeba podjąć jakieś decyzje.
Bo nie wiem czy mogę brać czynny udział w życiu forum, poprzez branie udziału w konkursach a co za tym idzie w zdobywaniu nagród jak inni użytkownicy, czy też jestem użytkownikiem drugiej kategorii i nie mogę.
Jeśli będę traktowany gorzej niż inni, to rozumiem że skoro nie mogę brać udziału w konkursach to też nie powinienem oddawać w nich głosów.
Co do rozwiązań, nigdy nie ma optymalnych.
Ale mogą być przejrzyste i czytelne dla wszystkich i o to chyba chodzi.
Bo nie wiem czy mogę brać czynny udział w życiu forum, poprzez branie udziału w konkursach a co za tym idzie w zdobywaniu nagród jak inni użytkownicy, czy też jestem użytkownikiem drugiej kategorii i nie mogę.
Jeśli będę traktowany gorzej niż inni, to rozumiem że skoro nie mogę brać udziału w konkursach to też nie powinienem oddawać w nich głosów.
Co do rozwiązań, nigdy nie ma optymalnych.
Ale mogą być przejrzyste i czytelne dla wszystkich i o to chyba chodzi.