Konkursy na rok 2010
- Administrator
- Administrator
-
- Kontakt:
- megalomaniacc
- Moderator
Powiem tak: w konkursie, który ja będę organizował organizator nie będzie miał możliwości albo brania udziału zupełnie albo nie będzie miał możliwości wygrania nagrody.
Na tym zdaniu temat z mojej strony jest zamknięty, jeśli zdecydujecie że ma być inaczej nie będę uczestniczył w organizacji takiego konkursu.
Na tym zdaniu temat z mojej strony jest zamknięty, jeśli zdecydujecie że ma być inaczej nie będę uczestniczył w organizacji takiego konkursu.
-
- Kontakt:
Jasne, że chodzi o zaufanie, ale ja z założenia wolę mieć pewność a nie ufać, bo ludzie są różni i wiele razy przejechałem się na takim "zaufaniu". Łatwiej jest sprawdzić coś niż komuś ufać. Szczególnie, że ktoś może coś zrobić "nie tak" nieświadomie. Poza tym lubię porządek i jak coś robię to chcę żeby to było robione dobrze.
Oczywiście wierzę, że przy liczeniu głosów nie było żadnego oszukania, ale wolałbym np potwierdzić swoją wiarę poprzez policzenie ich samemu. Im więcej osób to sprawdzi tym wiara nasza bardziej się umocni. Takiej możliwości nie mam więc pozostaje mi tylko wiara. Jednym może to wystarcza, mnie raczej niekoniecznie.
Ot choćby jak sytuacja w klubie ostatnio z arowaną. Wszyscy wierzą, a o ile łatwiej by było gdyby był zwykły, mały dowód, zdjęcie czy coś i już. Nie uważasz?
Teraz takie zaufanie jest możliwe, ale między Tobą, Mega i innymi moderatorami... no ale postawmy się w sytuacji takiego użytkownika. Nie zna nas, bierze udział w konkursie i pierwsze 3 miejsca zajmuje moje zdjęcie, Twoje i któregoś moderatora. No tak ludzie zagłosowali, więc tak jest. I co wtedy, uważasz że nie było by to trochę dziwne i wyglądałoby to podejrzanie? Czy po takim konkursie taka osoba miałaby ochotę brać udział w kolejnych? Normalna osoba pomyślałaby sobie, że "hmmm, fajne forum ale coś kantują z konkursami, spadam stąd". A nie daj... jakby w 2 konkursach z rzędu wygrały nasze prace, wtedy to przecież śmiech na sali a nie wiarygodny konkurs dla każdego.
Dlatego takich sytuacji się unika, w konkursach nie biorą udziału osoby które mogą zafałszować wyniki. Ty znowu chcesz coś zrobić po swojemu, inaczej niż normalnie się stosuje, bo to zadowala większość i wyklucza dość mocno ewentualne oszustwa.
Przecież już przy uwagach do użytkowników na temat pisowni były uwagi że jest na forum kolesiostwo i źle traktujemy tylko nowych użytkowników. To co będzie jak coś cennego wygra moderator? Unikajmy takich sytuacji a forum będzie bardziej wiarygodne i bardziej nastawione na zwykłych, szarych ludzi bo to dla nich to jest. Konkursy są dla nich, niech będą dla nich.
Oczywiście wierzę, że przy liczeniu głosów nie było żadnego oszukania, ale wolałbym np potwierdzić swoją wiarę poprzez policzenie ich samemu. Im więcej osób to sprawdzi tym wiara nasza bardziej się umocni. Takiej możliwości nie mam więc pozostaje mi tylko wiara. Jednym może to wystarcza, mnie raczej niekoniecznie.
Ot choćby jak sytuacja w klubie ostatnio z arowaną. Wszyscy wierzą, a o ile łatwiej by było gdyby był zwykły, mały dowód, zdjęcie czy coś i już. Nie uważasz?
Teraz takie zaufanie jest możliwe, ale między Tobą, Mega i innymi moderatorami... no ale postawmy się w sytuacji takiego użytkownika. Nie zna nas, bierze udział w konkursie i pierwsze 3 miejsca zajmuje moje zdjęcie, Twoje i któregoś moderatora. No tak ludzie zagłosowali, więc tak jest. I co wtedy, uważasz że nie było by to trochę dziwne i wyglądałoby to podejrzanie? Czy po takim konkursie taka osoba miałaby ochotę brać udział w kolejnych? Normalna osoba pomyślałaby sobie, że "hmmm, fajne forum ale coś kantują z konkursami, spadam stąd". A nie daj... jakby w 2 konkursach z rzędu wygrały nasze prace, wtedy to przecież śmiech na sali a nie wiarygodny konkurs dla każdego.
Dlatego takich sytuacji się unika, w konkursach nie biorą udziału osoby które mogą zafałszować wyniki. Ty znowu chcesz coś zrobić po swojemu, inaczej niż normalnie się stosuje, bo to zadowala większość i wyklucza dość mocno ewentualne oszustwa.
Przecież już przy uwagach do użytkowników na temat pisowni były uwagi że jest na forum kolesiostwo i źle traktujemy tylko nowych użytkowników. To co będzie jak coś cennego wygra moderator? Unikajmy takich sytuacji a forum będzie bardziej wiarygodne i bardziej nastawione na zwykłych, szarych ludzi bo to dla nich to jest. Konkursy są dla nich, niech będą dla nich.
A to przepraszam kto napisał? No bez jaj, zaraz nic nie będzie wiadomo o co komu chodziAdministrator pisze:Megalomaniacc trzeba wkleić te tabele z głosowań w konkursie na forum, połącz to może w jedną jak się da i wstaw jakoś.
Niech wszyscy zobaczą kto i jak głosował.
Panowie więcej szacunku dla siebie, to że macie inne zdanie jest czymś normalnym, tak było i tak pewnie będzie.
-
- Kontakt:
Czyli wychodzimy z założenia że tylko organizator danego konkursu nie może brać w nim udziału ?megalomaniacc pisze:Powiem tak: w konkursie, który ja będę organizował organizator nie będzie miał możliwości albo brania udziału zupełnie albo nie będzie miał możliwości wygrania nagrody.
Po konkursie publikujemy wyniki głosowania i ogłaszamy je na forum
Wgląd w wyniki mają pozostali moderatorzy.
Jestem za, nie zagłębiając się zbyt głęboko :)
Ja mogę organizować konkurs dla dzieci i losowanie nagrody za aktywność na koniec roku.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Co do wielkiej ryby, to już jej nie ma, pewnie ją jakiś kot pożarł :)
Dlatego się tu spieramy, aby ustalić jakieś przejrzyste zasady funkcjonowania.
Natomiast to że jestem za tym aby organizator brał udział w konkursach jest tylko jedną z możliwości których jest dużo.
Nie chciałem nikogo pozbawiać możliwości brania udziału w zabawie :)
Dlatego się tu spieramy, aby ustalić jakieś przejrzyste zasady funkcjonowania.
Natomiast to że jestem za tym aby organizator brał udział w konkursach jest tylko jedną z możliwości których jest dużo.
Nie chciałem nikogo pozbawiać możliwości brania udziału w zabawie :)
Amen. O to chodzi. I te osoby zajmują się zliczaniem głosów w taki sposób żeby wzajemnie wykluczały możliwość oszukania. Jak to zrobić dokładnie - właśnie myślęzabapinkfloyd pisze:Chyba że idziemy na łatwiznę i osoby z dostępem do konta admina mają całkowity zakaz uczestnictwa w dowolnych konkursach czy losowaniach.
Zwykli moderatorzy mogą brać w nich udział bez ograniczeń.

Wtedy nie będzie możliwości, że np ja liczę głosy, widzę że moje zdjęcie jest zaraz za 1 miejscem to usuwam czyjś głos bo jestem kawałem świni, albo chcę się dowartościować, albo mam zły humor, albo pogoda jest brzydka, albo mam to gdzieś. Takie sytuacje zostaną wyeliminowane.
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 13:44 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Czyli tak ustalamy i - musimy to wstawić w regulamin
Teraz bierzemy się za następną sprawę, konkurs galeria
Czy to mogą być dowolne zdjęcia(mowa o tych do kalendarza) czy tylko zdjęcia tego co mamy w domu ?
Z jednej strony jest to konkurs fotograficzny, ale z drugiej jest to forum akwarystyczno-terrarystyczne.
Ja optuje za tym żeby wszystko co jest na zdjęciach znajdowało się w naszym domu.
Nie każdy ma w mieście zoo czy sklep zoologiczny
Teraz bierzemy się za następną sprawę, konkurs galeria
Czy to mogą być dowolne zdjęcia(mowa o tych do kalendarza) czy tylko zdjęcia tego co mamy w domu ?
Z jednej strony jest to konkurs fotograficzny, ale z drugiej jest to forum akwarystyczno-terrarystyczne.
Ja optuje za tym żeby wszystko co jest na zdjęciach znajdowało się w naszym domu.
Nie każdy ma w mieście zoo czy sklep zoologiczny
- megalomaniacc
- Moderator
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Nie ma nic o jakości zdjęć to po pierwsze
Po drugie jako nagrodę za trzecie miejsce dodaj opakowanie pokarmu
Po trzecie zmień z organizatorzy na właściciele i administratorzy, bo taka zmiana będzie w regulaminie forum
Nie mam więcej uwag :)
Po drugie jako nagrodę za trzecie miejsce dodaj opakowanie pokarmu
Po trzecie zmień z organizatorzy na właściciele i administratorzy, bo taka zmiana będzie w regulaminie forum
Nie mam więcej uwag :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.