Upomnienia
-
- Kontakt:
To niech dyslektycy pamiętają, że mają 2 razy sprawdzać jak coś piszą... sam mam dysleksję i dysgrafię a błędów robię już bardzo mało. Kwestia wyćwiczenia. Poza tym komputer tak ułatwia pisanie, że nie ma wytłumaczenia. To nie matura gdzie można zaświadczeniem coś zdziałać. A poprawna pisownia każdemu się w życiu przyda. Co do usprawniania forum to może i poprawki nie wnoszą wiele ale bez nich będzie to forum bardzo kiepsko wyglądało, szczególnie dla osób, które błędów nie robią. Dlatego jak widzimy rażące byki, to poprawiajmy! To nie jest kupa roboty.Lukiki pisze:Pamiętajmy panowie o dyslektykach,a poprawianie błędów nie usprawni forum.
Dokładnie tak jak pisze Kubiszon, jeśli ktoś ma problemy i zada sobie troszkę trudu może nawet w Wordzie napisać tekst i sprawdzić nawet gramatykę. Każdemu się zdarza napisać coś z błędem, ale powinniśmy się starać eliminować takie przypadki i wpajać ludziom zasady pisowni i używania polskich znaków. Forum to niejako miejsce publiczne i powinno się prezentować a nie być miejscem na pisanie jak popadnie. Na gg rzadko nie zawsze używam polskich znaków, ale to zupełnie inne pisanie. Myślę, że skoro się angażujemy w istnienie forum (konkursy, ankiety itp.) powinniśmy też mieć na uwadze to jak się ono prezentuje w oczach innych.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
- megalomaniacc
- Moderator
Również jestem dysortografikiem i dysgrafem (teraz pisze po 5 piwkach wiec wybaczcie błędy :P ). Ja błędów nie zamierzam poprawiać ze względu na moją przypadłość. Jeśli inni mają taki zamiar to jestem "za" . Natmoast uważam, że jest to wyjatek i nie należy tego aż tak "tępić". Ja osobiście uważaqm, że jeśli moderator by poprawił moje błędy wiekszego "halo" bym z tego nie zrobił. Poprawił bym błąd i olał sprawe. Jeśli chcecie to ścigać wasza wola. Użytkownicy pewnie wiekszej wagi na to nie zwrócą (to wypowiedz użytkownika forum tego lub innego a nie moderatora)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
W pierwszych dniach istnienia forum starałem poprawiać się wszystkie byki, teraz już jest za dużo postów.
Może jest jakiś program który by je wychwytywał i sam zaznaczał ?
Chyba optymalne wyjście będzie takie.
- SAMI POPRAWIAMY RAŻĄCE BŁĘDY KTÓRE WIDZIMY
- PISZEMY PW DO OSÓB KTÓRE WALĄ DUŻO BYKÓW, BY UWAŻAŁY NA TO
i to tyle
Byki były i będą, nie ma co się aż tak zbytnio na nich skupiać.
Ja staram się robić ich jak najmniej, choć to zawsze był mój spory problem.
Mam już swoje lata i trochę mi wstyd pisać brzydko.
Może jest jakiś program który by je wychwytywał i sam zaznaczał ?
Chyba optymalne wyjście będzie takie.
- SAMI POPRAWIAMY RAŻĄCE BŁĘDY KTÓRE WIDZIMY
- PISZEMY PW DO OSÓB KTÓRE WALĄ DUŻO BYKÓW, BY UWAŻAŁY NA TO
i to tyle
Byki były i będą, nie ma co się aż tak zbytnio na nich skupiać.
Ja staram się robić ich jak najmniej, choć to zawsze był mój spory problem.
Mam już swoje lata i trochę mi wstyd pisać brzydko.
Ostatnio zmieniony 2009-02-14, 13:58 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam chciałbym żebyśmy pogadali troszkę o jednym z naszych koledze z forum bboy10.
Ma już 2gi nick (poprzednio chyba bboy1080) ale mimo wielu upomnień nadal pisze bez składu ładu i jakiejś logiki i nie jest to tylko moje zdanie ale innych użytkowników f. też.
Nagminne łamanie regulaminu i to wielu jego pkt. pisanie WIELKIMI literami na co miał zwracaną uwagę niejednokrotnie.
Myślę że trzeba coś zrobić z jego poczynaniami bo inaczej forum zamieni się w śmietnik z postami na całą stronę przewlekanymi wielkimi literami mało co wnoszącymi do rozmowy, niezrozumiałymi. Ja osobiście nie mam ochoty czytać jego postów i zastanawiać się co miał na myśli albo samodzielnie interpretować jego sposób myślenia i formę przekazu swojej wiedzy.
Dochodzi pisanie posta pod postem prowadzenie rozmowy niemalże samemu z sobą.
Czekam na wasze zdania i opinie i jakieś ewentualne pomysły.
Ma już 2gi nick (poprzednio chyba bboy1080) ale mimo wielu upomnień nadal pisze bez składu ładu i jakiejś logiki i nie jest to tylko moje zdanie ale innych użytkowników f. też.
Nagminne łamanie regulaminu i to wielu jego pkt. pisanie WIELKIMI literami na co miał zwracaną uwagę niejednokrotnie.
Myślę że trzeba coś zrobić z jego poczynaniami bo inaczej forum zamieni się w śmietnik z postami na całą stronę przewlekanymi wielkimi literami mało co wnoszącymi do rozmowy, niezrozumiałymi. Ja osobiście nie mam ochoty czytać jego postów i zastanawiać się co miał na myśli albo samodzielnie interpretować jego sposób myślenia i formę przekazu swojej wiedzy.
Dochodzi pisanie posta pod postem prowadzenie rozmowy niemalże samemu z sobą.
Czekam na wasze zdania i opinie i jakieś ewentualne pomysły.
Ostatnio zmieniony 2009-07-21, 22:07 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
Hehehe no fakt, koleś trochę jest zamotany... ale wydaje mi się, że było/jest ciut lepiej. Proponuję przez jakiś okres (np 2 tygodnie) truć mu ile wlezie. Tzn pod każdym napisanym postem czepiać się wszystkiego co tam źle zrobił. Od dużych liter, przez brak interpunkcji po błędy ortograficzne i brak sensu wypowiedzi. Może to go jakoś zniechęci do pisania tak "z dupy". Generalnie wydaje mi się dość ciekawy, conieco wie, pomysłów głupich nie ma więc niech sobie żyje na forum. Ale rzeczywiście, trzeba zrobić z nim porządek! 

No nie da się ukryć że z tego co pisze i opisując to co robi wiedzę posiada, problemem jego jak dla mnie jest forma i sposób przekazywania jej, nie jasność i niezrozumiałe wypowiedzi prowadzą do tego że rodzą się niepotrzebne pytania o sprostowanie lub wyjaśnienie tego co pisał. Myślę że jakby tak 'wsiąść' na niego i wytykać mu jego błędy podziała to pozytywnie, oczywiście bez żadnej złośliwości w końcu nie chodzi o zrażanie człowieka do nas jako modów czy ogólnie do forum. Myślę że jak go się 'ułoży' jego wiedza może być cenna dla wielu osób.
Pisałem z nim troszkę pw i powiedział że stara się wyzbyć nawyków m.in. pisanie wielkimi literami i skracania toku myślenia. Też mi się wydaje że mała poprawa ma już miejsce.
Pisałem z nim troszkę pw i powiedział że stara się wyzbyć nawyków m.in. pisanie wielkimi literami i skracania toku myślenia. Też mi się wydaje że mała poprawa ma już miejsce.
Odblokowałem bboya, napisałem mu maila żeby pisał ładniej i otrzymałem odpowiedź:
"Dziękuje i będę się starał pozbyć przyzwyczajeń z innych miejsc, a tymczasem zapraszam do czytania i korygowania moich postów jeśli coś wam się nie będzie podobało
Pozdrawiam"
Więc proponuję poprawiać i wytykać mu błędy - oby na chęciach się nie skończyło.
Aha, ostatnio znowu jakieś spamy się pojawiły dziwne. Jak ktoś taki wyskakuje a jako moderatorzy nie możecie usunąć delikwenta to szybko mu 3 ostrzeżenia, to nie będzie mógł pisać postów. Potem admin usunie takiego delikwenta jak tylko się zaloguje.
"Dziękuje i będę się starał pozbyć przyzwyczajeń z innych miejsc, a tymczasem zapraszam do czytania i korygowania moich postów jeśli coś wam się nie będzie podobało
Pozdrawiam"
Więc proponuję poprawiać i wytykać mu błędy - oby na chęciach się nie skończyło.
Aha, ostatnio znowu jakieś spamy się pojawiły dziwne. Jak ktoś taki wyskakuje a jako moderatorzy nie możecie usunąć delikwenta to szybko mu 3 ostrzeżenia, to nie będzie mógł pisać postów. Potem admin usunie takiego delikwenta jak tylko się zaloguje.
Bboy z jakiś powodów założył sobie drugie konto, mscislaw to to samo ip, pisze w identycznym stylu i ma te same rzeczy na sprzedaż. Co z tym robimy? Wg regulaminu:
2 - Nie wolno podszywać się pod inne osoby ani korzystać z więcej jak jednej nazwy użytkownika (nie dotyczy Administratora).
Czekamy aż samo wyjdzie na jaw, tzn pierdyknie się i napisze odpowiedź przez nie to konto czy od razu mu dajemy bana na jakiś czas?
2 - Nie wolno podszywać się pod inne osoby ani korzystać z więcej jak jednej nazwy użytkownika (nie dotyczy Administratora).
Czekamy aż samo wyjdzie na jaw, tzn pierdyknie się i napisze odpowiedź przez nie to konto czy od razu mu dajemy bana na jakiś czas?
- megalomaniacc
- Moderator
Widziałem podobną sytułację na innym forum z innym użytkownikiem. Administrator popkazał creena z panlu administracyjnego, że oba niki logowane są z tego samego IP. Delikwent sam się przyznał.
Co do naszego bboya, wczoraj go ostrzegłem, za wpisanie posta nie związanego z tematem oraz za pyskówkę, że jeśli się to powtórzy dostnie ostrzeżenie (to by było 3 już) być może dlatego założył drugie konto.
Proponuję skasowanie drugiego konta
edit:
Pan bboy wysłał mi oto taką wiadomość (dyskusja na temat tego jak on twierdzi, że pistia nie pochodzi z Ameryki południowej )
Czy uważacie, że powinienem dać mu ostrzeżenie??
Co do naszego bboya, wczoraj go ostrzegłem, za wpisanie posta nie związanego z tematem oraz za pyskówkę, że jeśli się to powtórzy dostnie ostrzeżenie (to by było 3 już) być może dlatego założył drugie konto.
Proponuję skasowanie drugiego konta
edit:
Pan bboy wysłał mi oto taką wiadomość (dyskusja na temat tego jak on twierdzi, że pistia nie pochodzi z Ameryki południowej )
Podobnie stwierdzono występowanie sałaty i kapusty na naszych polach.
Podobnie jak żółw czerwonolicy jest rodzimym gatunkiem który zasiedlił tereny europu przez rozpełzniecie"na nogach człowieka"
Rodowity jest też krab wełniastoręki, krewetka atlantycka, sumik kanadyjski, szrotówek kasztanowcowiaczek, wiśnie i murzyni w końcu można stwierdzi ich występowanie na naszym terenie. czytam twoje posty i coraz bardziej przekonuje się ze że jedyną rzeczą którą znasz dobrze i możesz kogoś jej nauczy to instrukcja obsługi RO bo przeczytałeś ją do końca.. I nawet nalałeś wody do akwa z pielęgniczkami.
Więcej nie wdaje się w dysputy z osoba która została moderatorem tylko dlatego że potrafi czyta i pisać w stopniu umiarkowanym mam dla ciebie propozycje zajmij się hodowlą patyczaków rozmnażają się same i mniej problemowe są.
Zanim mnie zablokujesz powiem ci tylko że wiem kim jesteś uwzględnij to
Pozdrowienia
Nie chcę zadym sam je wszczynasz jak dla mnie mogę nie pisać do ciebie postów i się nie denerwować.
Czy uważacie, że powinienem dać mu ostrzeżenie??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
No to tak :
Posty nie związane z tematem się zdarzają i tu i tam, ale nie powinny mieć większego wpływu na to jak kogoś postrzegamy.
Ja osobiście unikam wszelkich przepychanek, bo do niczego nie prowadza i szkoda się tylko denerwować.
Regulamin Forum:
1 - Wszystkie przejawy złego wychowania bądź rasizmu będą natychmiast duszone w zarodku poprzez wyrzucenie z forum bez wcześniejszego powiadomienia.
13 - Łamanie regulaminu i świadome nie stosowanie się do niego będzie karane ostrzeżeniami, a w konsekwencji banami, tymczasowymi lub stałymi.
18 - Korzystanie z forum jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Teraz tak:
Wychodzimy z założenia że Moderator jest Osobą która dba o dobro forum i podejmuje przemyślane decyzje.
Wyjście z sytuacji:
1 - ponowna rozmowa z delikwentem
2 - wykorzystanie uprawnień w ramach regulaminu-punkt 13
3 - kontakt z Administratorem (propozycja usunięcia Osoby z forum)
Spostrzeżenia:
Bycie Moderatorem jest czasami upierdliwe :)
Jakby co jestem za a nawet przeciw :)
Posty nie związane z tematem się zdarzają i tu i tam, ale nie powinny mieć większego wpływu na to jak kogoś postrzegamy.
Ja osobiście unikam wszelkich przepychanek, bo do niczego nie prowadza i szkoda się tylko denerwować.
Regulamin Forum:
1 - Wszystkie przejawy złego wychowania bądź rasizmu będą natychmiast duszone w zarodku poprzez wyrzucenie z forum bez wcześniejszego powiadomienia.
13 - Łamanie regulaminu i świadome nie stosowanie się do niego będzie karane ostrzeżeniami, a w konsekwencji banami, tymczasowymi lub stałymi.
18 - Korzystanie z forum jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
Teraz tak:
Wychodzimy z założenia że Moderator jest Osobą która dba o dobro forum i podejmuje przemyślane decyzje.
Wyjście z sytuacji:
1 - ponowna rozmowa z delikwentem
2 - wykorzystanie uprawnień w ramach regulaminu-punkt 13
3 - kontakt z Administratorem (propozycja usunięcia Osoby z forum)
Spostrzeżenia:
Bycie Moderatorem jest czasami upierdliwe :)
Jakby co jestem za a nawet przeciw :)
- megalomaniacc
- Moderator
Generalnie dyskusji z nim prowadzić nie będę bo widze, że nie ma sensu. Otrzymał już kilka ostrzeżeń na PW.
Będe mieć go na oku, wywinie kolejny numer i dostanie otrzeżenie (już 3).
Sprawa drugiego konta - moim zdaniem skasować.
Co do posta nie na temat. BYł to post zdecydowanie nie na temat. Jak wróce do domu wkleje go tu. Kolejna próba wkurzenia mnie ;)
Będe mieć go na oku, wywinie kolejny numer i dostanie otrzeżenie (już 3).
Sprawa drugiego konta - moim zdaniem skasować.
Co do posta nie na temat. BYł to post zdecydowanie nie na temat. Jak wróce do domu wkleje go tu. Kolejna próba wkurzenia mnie ;)
No to wkurzyłem się z lekka na bboya... szczególnie za to pw do megalomaniacca. Koleś pisze na poziomie siedmiolatka, burdel ma we łbie że hoho a uważa się za jakiegoś akwarystycznego guru. Można by się z nim umówić na odbiór roślinek, pójść w kilka osób i mu przemówić do rozsądku, oczywiście na spokojnie. Pomyślę co z nim zrobić na forum, myślę że ban na tydzień + usunięcie drugiego konta będzie słuszne.
A i pistia wg wikipedii pierwszy raz została odkryta na Nilu ;) Ale możliwe, że już wtedy była kosmopolityczna jak teraz.
A i pistia wg wikipedii pierwszy raz została odkryta na Nilu ;) Ale możliwe, że już wtedy była kosmopolityczna jak teraz.
Ostatnio zmieniony 2009-09-01, 12:52 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
- megalomaniacc
- Moderator
Wiesz widać, że jakąś wiedze ma ale skąd to niż mglista kwestia.
Co do pisti znalazłem angielskojezyczny artykuł gdzie jest opisane siedlisko pistii na różnych kontynetnach to tak offtopic.
Najbardziej mnie rozbroil tym, że wie kim jestem. Generalnie z jego postów wynika, że ma jakieś powiązania z wycgidzłaem BIOŚ na UŁ gdzie studiuje a dr. Glubowski o którym pisał to mój były wykładowca.....normanie strach się bać
Co do pisti znalazłem angielskojezyczny artykuł gdzie jest opisane siedlisko pistii na różnych kontynetnach to tak offtopic.
Najbardziej mnie rozbroil tym, że wie kim jestem. Generalnie z jego postów wynika, że ma jakieś powiązania z wycgidzłaem BIOŚ na UŁ gdzie studiuje a dr. Glubowski o którym pisał to mój były wykładowca.....normanie strach się bać