Zmiany na rok 2010

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Zmiany na rok 2010

Post autor: megalomaniacc »

Witam,
w związku z tym, że rozpoczyna się nowy rok, proponuję wprowadzić trochę zmian i uporządkować parę rzeczy:
  • :arrow: zabapinkfloyd vel Artur zdecydował się (prawdopodobnie) tymczasowo opuścić nasze szeregi. Miejsce dla niego będzie cały czas )
    :arrow: w związku z tym, że pojecie uczestnika Administrator jest mało precyzyjne, zostaną powołani Junior Admin w składzie: megalomaniacc, Kubiszon, Alchemik. Być może funkcjonalność wprowadzimy jeszcze przed nowym rokiem aby sprawdzić jak będzie to działać. Funkcja Administrator pozostanie.
    :arrow: Każdy konkurs będzie przygotowany bardziej precyzyjnie, tzn do każdego konkursy będzie tworzony regulamin aby nie było nieporozumień. Regulaminy będą omawiane z moderatorami.
    :arrow: W związku z obecnością Junir Adminów, którzy będą mogli moderować każde forum, proszę pozostałych moderatorów o zadeklarowanie, które fora chcą mieć pod opieką. Na deklaracje czekamy do około 10 stycznia.
    :arrow: Planuje stworzyć internetową ankietę dla użytkowników forum "co o nas myślisz?" W związku z tym proszę o sugestie jakie pytania mogą się pojawić.
    :arrow: Proponuję rownież zmodernizować regulamin forum. Nauczyliśmy się paru rzeczy zatem możemy o nieco pozmieniać w regulaminie.
    Obecnie regulamin wygląda tak:
    Regulamin.

1 - Wszystkie przejawy złego wychowania bądź rasizmu będą natychmiast duszone w zarodku poprzez wyrzucenie z forum bez wcześniejszego powiadomienia.
    2 - Nie wolno podszywać się pod inne osoby ani korzystać z więcej jak jednej nazwy użytkownika (nie dotyczy Administratora).
    3 - Nie wolno wykorzystywać cudzych artykułów i materiałów w dowolnej formie, chyba że osoby te wyraziły na to zgodę lub nie narusza to ich praw autorskich.
    4 - Każdy nowy post powinien być zamieszczony w odpowiednim dziale tematycznym.
    Posty zamieszczone w nieodpowiednim dziale będą przenoszone.
    5 - Tytuł postu powinien zawierać ogólny opis problemu.
    Niedopuszczalne są tytuły np: "Pomocy!!!" lub "Problem!"
    6 - Zabrania się tworzenia tych samych tematów w kilku działach tematycznych.
    7 - Posty powinny zawierać rzeczowe i konkretne informacje.
    Niedopuszczalne są posty np. "OK" lub inne nie wnoszące nic do danego tematu.
    8 - Przed napisaniem nowego postu przeszukaj archiwum forum.
    9 - W postach nie można zamieszczać zdjęć przedstawiających produkty (dopuszczalne jest natomiast zamieszczanie nazw produktów).
    10 - W podpisie użytkownika nie mogą widnieć żadne odniesienia do stron komercyjnych bądź produktów o ile Administrator nie wyrazi na to zgody.
    11 - Starajmy się pisać używając poprawnej polszczyzny.
    Nie zapominajmy o dużych literach, przecinkach i kropkach. Zabrania się krzyczenia (pisania dużymi literami!!!)
    12 - Administrator i Moderatorzy mają prawo do usuwania, modyfikowania, przenoszenia i zamykania wątków.
    W przypadku usunięcia postu autor jego zostanie o tym powiadomiony.
    13 - Łamanie regulaminu i świadome nie stosowanie się do niego będzie karane ostrzeżeniami, a w konsekwencji banami, tymczasowymi lub stałymi.
    14 - Brak aktywności przez okres 367 dni spowoduje usunięcie użytkownika z forum.
    15 - Właściciele, Administrator i Moderatorzy forum nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum przez użytkowników.
    16 - Wszystkie zażalenia i uwagi proszę kierować do Administratora.
    17 - Wszystkie zmiany w regulaminie forum będą podawane do wiadomości użytkowników w dziale ''Regulamin Forum''.
    18 - Korzystanie z forum jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.
    Proponowane zmiany proszę umieszczać niżej.

Jeśli macie jakieś inne pomysły proszę o wypowiedź.
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Czym różni się Junior Admin od Admina ? Sugeruję, że JA może mniej niż Admin, ale więcej niż Mod ?

Co do regulaminu. Jako, że współtworzyłem go na początku powstawania forum doczepie się do tego co wtedy też mi się nie podobało. Dwa pierwsze punkty są "słabo" skonstruowane. Wydaję mi się, że można by coś z tym zrobić.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Pomysł z JA padł od Kuby. Tak naprawde do końca nie wiem jakie są różnice, dlatego proponuje przed nowym rokiem, powiedzmy 3-4 dni zrobic pilotaż. Wstawimy te rangi, zobaczymy jak działają i się zadecyduję. Ogólnie wyszedłem z propozycją aby administratorów bardzi uprynalizować, aby nie było "Admistartora" jako użytkownika, tylko właśnie 3 osoby z ranga administatora.

Co do regulaminu to prosze o konrety. Ja proponuję aby w regulaminie znalazł się zapis dotyczący przestrzegania zasad uregulowanych w każdym z dzialów.
Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Stworzyłem ankietę. Jest to ankieta testowa zatem możliwe jest wprowadzenie w niej zmian.

Proszę aby każdy z Was zrobił ankietę, sprawdził błędy dał uwagi co można zmienić usunąć, dodać. Do ankiety można się dostać przez hasło
link do ankiety: http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/kwe ... c-e9PJVgBA
hasło do ankiety: test

Proszę o informację tutaj o ukończeniu ankiety
Ostatnio zmieniony 2009-12-27, 11:36 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Dla mnie Junior Admin to taki nietrafiony pomysł z dziecinnych forów.
Bez obrazy,ale jak mają być takie rangi,to czekam jeszcze na friends,vip i tym podobne.

Ankieta jest spoko,nie zauważyłem ,by można by się tam do czegoś przyczepić.

Kto będzie miał wgląd do wyników ankiety?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Proponuje utworzenie JA od poniedziałku, zobaczymy jak to działa i podejmiemy decyzje czy faktycznie tworzyć JA czy moderatorów z funkcją amidn.

Do ankiety póki co jedynie ja mam dostęp, przy czym oczywiści po podstawieniu oficjalnej ankiety proponuje 2 rozwiązania:
- albo udostępnić hasło do sprawdzenia ankiety
- udostępnienie wyników w exelu - bo taka też jest opcja.
Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Jeśli chodzi o ankietę poprawiłem trochę merytorycznych bobków :P.
Na sugestie dotyczącą umieszczonych tam pytań czekam do środy. Ankietę chce podstawić 1 stycznia z czasem trwania jednego tygodnia.
Zostanie wysłana masowa korespondencja do wszystkich z linkiem do ankiety, dodatkowo ankieta będzie umieszczona na forum.
Kwestią przeanalizowania regulaminu zajmę się jutro - jak mi kac minie :cry:
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Junior Adminów wymyśliłem, żeby jednak oddzielić adminów od zwykłych moderatorów, którzy mogą brać udział w konkursach bo ich nie organizują. W sumie to rzeczywiście trochę dziwne to więc możemy po prostu nam dać funkcje adminów i już. Tylko czy zostawiamy konto Administrator? Mi się wydaje ono dość praktyczne bo wszelkie ogłoszenia duszpasterskie można nim ogłaszać a nie konkretnym adminem.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Kurcze trudna sprawa z tymi Juniorami Adminami i w ogóle. Z jednej strony faktycznie lepiej abyśmy byli w jakiś sposób "wyróżnieni" spośród tłumu forumowiczów. Aby każdy wiedział kto tu rządzi. Z drugiej strony jest to rozdrabnianie władzy.
Jednak warto aby konkursy, ważniejsze ogłoszenia itd były ogłaszane przez Admina. Głupio więc aby każdy z nas był Administratorem i każdy pisał sobie co chce. Wiemy , że tak nie będzie jednak wydaje mi się, że powinniśmy stać się albo "wszechmogącymi Modami" albo Junior Adminami. Robić teraz 4 Administratorów to wprowadzanie ludzi w błąd.

Mnie osobiście bez różnicy czy będę Junior Admin, Admin czy Mod. Staram się brać czynny udział w forum, zobaczymy jak to wyjdzie po Nowym Roku :)
Ostatnio zmieniony 2009-12-27, 20:09 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Cała ta sprawa z tymi rangami wzięła się tylko przez konkursy,to trochę kiepski pomysł ( bez obrazy dla Kubiszona ).
Dla jasności forumowiczów powinien być podany tylko skład organizatorów (w regulaminie każdego konkursu),którzy nie mogą brać udziału w danym konkursie i tyle,a konto Administratora powinno zostać i Moderatorzy,co powoduje przejrzystość forum, do czego zawsze dążono.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Zmiana rang nie wzięła się tylko z potrzeby konkursów. Chcieliśmy aby admin był konkretną osobą bo to jest bardziej i wygodne i chyba przejżyste
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Moderatorzy”