Wypławki w krewetkarium

lukaszLDZ

Wypławki w krewetkarium

Post autor: lukaszLDZ »

Przyznam sie troche czytałem w necie i na forach krewetkowych i nikt nie ma sprawdzonego w 100% działającego sposobu na to paskudztwo. Od jakiegos czasu zaobserwowałem to u mnie, najpierw spora ilośc nicieni ( białe cienkie wijące sie nitki) w podłozu, a wczoraj dwa dośc duze ( ok 1 cm) wypławki. Zbiornik to krewetkarium na shrimp sandzie 38 litrów netto czyste RO. W akwarium zamieszkuja same CR gradacji A,B,S,SS....Wszystko jest oki parametry w normie Ph - 6,2 - 6,5?, kh - 0, gh - 6, podmianki cotygodniowe 5litrów plus dodatkowo ok 5 litrow na dolewki. To tyle co do parametrów.Niedawno miał miejsce poród i mam troche małych CR, boje się o krewetki i nie wiem jak zaczac walkę z tym czyms pełzającym. Narazie zauwazyłem dwie sztuki wypławka plus te nicienie. Nie wiem czy mozna zasotoswac NO planarie przy CR a zwłaszcza młodych, może ktoś z Was przerabiał podobny problem. W akwarium ogólnym inna bajka ale z krewetkami jest juz gorzej :-( Nigdy nie mialem z tym do czynienia. Póki co zgonów krewetek nie ma, ale róznie moze byc przy wypławkach.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ja u siebie w kostce widuję również takowe stwory,ale nic z tym nie robię,bo miałem je również w 3-setce z tymi kreweciami i nic negatywnego z tego powodu nie było.
Czasami lepiej nic nie kombinować.
lukaszLDZ pisze:kh - 0
Sugeruje by lepiej było 1-2.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Lukiki pisze:Sugeruje by lepiej było 1-2.
a dlaczego?

Arpopos wypławków, Łukasz widywałes wypławki te grubawe czy nicienie te cienke wijace sie niteczki białe?
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

zawiń kawałek surowej wołowiny w gazę, zaciemnij zbiornik, wsadź pułapkę do baniaka na godzinę, jak wyjmiesz to zobaczysz czy to problem czy pojedyncze sztuki, u mnie przy dojrzewaniu heleny poradziły sobie z tym cholerstwem
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Spróbuje z wołowina jesl to bezpieczne, elenek sa 3 sztuki, może wezme od Ciebie jeszcze pare sztuk :mrgreen: Wypławki widziałem dwie sztuki ale nicieni sporo
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zasłyszałem,że może występować mniejsza reproduktywność,czy też trudniejsza wylinka.

I jedne i drugie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

W takim razie musze pomyślec nad tym, związek z wylinka to raczej gh będzie miec, ale nie wiem do końca jak to jest, sporo osób które hoduja CR maja wlasnie kh bliskie rowne zero, nie wiem czy to dobre, mineralizator podnosi mi tylko gh na 6, a kh nie rusza. Gdzies wyczytałem, ze wypłaki nie lubia miekkiej wody, jak widac niekoniecznie :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Miałem wypławki i poprostu dokładnie umyłem krewetkarium, wygotowałem podłożę(bazalt) i jak na razie ich nie widzę. A było ich naprawde dużo. Teraz chyba z mchem pojawiły sie jakieś ślimaki i coś co białego mniejsze niż 1mm ale za to szybkie i dobrze pływające.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Lukasz nie chcę zasmucać, ale na wypławki u mnie pomogła tylko No-planaria. niestety ślimaki jakiejkolwiek maści nie wytrzymają leczenia. Pułapki z mięsem to rozwiązanie doraźne, przynajmniej u mnie nie wypaliło. Krewecie wytrzymują leczenie, ale trzeba im zapewnić mocne napowietrzanie na ten czas. U mnie też były helenki i nie tykały tego.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

No-planaria, testowałem, bezpieczne dla CRów. Mogę CI to polecić. Co prawda jest to chemia no ale...
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lukaszLDZ

ciekawe czy dla małych tez...
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

lukaszLDZ pisze:ciekawe czy dla małych tez...
U mnie w trakcie kuracji samica wypuściła młode i wszystko było ok. Teraz same są dorosłe i jajca noszą ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lukaszLDZ

Jak ktos ma tego ustrojstwa chetnie odkupie lub zamienie na cos, nie bedzie mi potrzebne cale opakowanie na akwa 38 litry
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mat114 pisze: Co prawda jest to chemia no ale...
mat... to nie jest chemia a jakiś enzym, czy coś takiego ;-) Działa na wypławki biologicznie a nie chemicznie, dlatego uśmierca "dorosłe osobniki" a nie działa na jaja i formy przetrwalnikowe...Dlatego też trzeba "kurację" powtórzyć dwu, trzykrotnie :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”