mario150375 pisze:Co do filtra myślałem o Eheim Aquacompact 60. Czy na ten filtr też trzeba dać gąbkę? Jakoś bardziej mi odpowiadają filtry zewnętrzne..... (przynajmniej imho łatwiej mi się je czyści no i rzadziej...). Ale może to hmm... zdecydowanie za dużo. Krzych0062 zauważyłem, że masz taki filtr - może doradzisz?
Zapewniam Cię, że jak Ci się hodowla krewetek rozrośnie, to nie będzie za dużo, jeśli chodzi o filtrację. Ten filtr bardzo się nadaje do krewetkarium, sama mam go w swoim 38 litrowym krewetkarium i jestem bardzo zadowolona. We wlocie jest gąbka w tym filtrze i nie potrzeba nic dodatkowo dokupować, nie zauważyłam by mi wciągało krewecie, nawet te najmniejsze, woda jest kryształ, mam porównanie, bo wcześniej była kaskada HBL-301(które nie była zła,ale jednak jakościowo nie ma co porównywać do omawianego modelu Eheima)

.
A mam RC, właśnie od krzycha0062 i tez Ci polecam takie krewetki na początek.
mario150375 pisze:Właśnie co do szaty roślnnej - na jakie roślny postawić przy tych stworkach, a może są jakieś, których lepiej nie wkładać..
Najlepiej wybrać rośliny drobnolistne, i z racji upodobań krewetek i ich wyglądu w małej kostce, czyli na pewno nie polecam Ci roślin, które wyrosną jak baobab

. Krewetki lubią czyścić mchy i przesiadywać na nich. U mnie bardzo dobrze czują się też na wgłębce, nie tylko umocowanej, ale też na plackach, które luzem pływają po tafli wody. Krewetki mają tam swoje wysepki do przesiadywania i zarazem stołówkę, bo gromadzą się tam dziesiątkami, jak tylko podam jedzonko. Wgłębka stanowi tez bardzo dobre schronienie dla najmniejszych kreweci, które mogą się ukryć w jej wnętrzu. U mnie jest też trawniczek z elatine, z chęcią siedzą sobie w gęstych zaroślach

.