Macrobrachium Assamenses

ODPOWIEDZ
rybcia1baby

Macrobrachium Assamenses

Post autor: rybcia1baby »

Właśnie zostałam szcześliwą posiadaczka 7 sztuk tych kreweci:)

Wygląd: Przezroczysty karapaks z ciemnym, marmurkowym wzorem. Duże szczypce charakterystyczne dla rodzaju, u samców szczególnie dużych rozmiarów, z reguły czerwone lub rudawe z czarnymi pręgami.
Pochodzenie: Wschodnie Himalaje.
Rozmiar: Samce 8 cm, samice 6 cm.
Warunki wodne: Temp. 20 - 30 st. C, 3 GH, 1,5 KH. Woda musi być doskonale natleniona!
Urządzenie zbiornika: Piaszczyste podłoże, korzenie, kamienie, na dno można dać liście bukowe lub dębu. Rośliny mogą być zjadane, nawet te o twardych liściach.
Pokarm: Żywy pokarm lub mrożonki, ślimaki, kawałki ryb, detrytus, pokarmy sztuczne i własnoręcznie przyrządzane, np. z żółtkiem kurzym. Można karmić narybkiem np. gupika.
Rozmnażanie: Przeobrażenie niezupełne. Samica nosi jaja w ilości 20 - 60 sztuk przez kilka tygodni, czas zależny od temperatury i stopnia natlenienia wody. Młode osiągają dojrzałość płciową po ok. 3 miesiącach.

Piszą o nich straszne rzeczy........ ale osoba od której je nabyłam zapewniała,że przy odpowiednim karmieniu nie sa agresywne. Wiec w ramach eksperymentu mam je ogólnym zbiorniku 375l mocno zarośnietym z 3 krabami mangrowymi, neonkami, razborkami klinowymi, teczankami boesemana, 5 kosiarkami i krewerkami karłowatymi. Narazie nie zaobserwowałam żadnych przejawów agresji choć okazy są już dość spore......no moze padlo ich ofiarą kilka świderków, ale czas pokaże jak to będzie
Mam nadzieje że bede miała tyle samo szczęścia co poprzednia ich właścicielka i doczekam się w niedlugim czasie potomstwa

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Proszę o fotki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”