Pomoc w doborze zbiornika

ODPOWIEDZ
Linux

Pomoc w doborze zbiornika

Post autor: Linux »

Witam serdecznie. Na początku maja 'na poważnie' zacząłem moją przygodę z akwarystyką. A właściwie to z krewetkami. Miałem w domu funkcjonujące akwarium 20l. Jednak prowadzone bez żadnej wiedzy i niezgodnie z sztuka akwarystyczną :-P
Obecnie akwarium ładnie funkcjonuje, 2 krewetki noszą już młode, a roślinność prężnie się rozwija i nie mam (odpukać) żadnych problemów.
Jednak jakoś kompletnie nie podoba mi się akwarium z pokrywą + profilowaną szybą i chciałem zmienić zbiornik bo wiem, że chcę kontynuować zabawę z krewetkami, tylko już w ładniejszej 'oprawie'.
Dysponuję filtrem HBL-301, a jako oświetlenia planuję użyć lampki aquela 11W decolight.
I teraz pytanie. Jaki największy zbiornik mogę założyć na tym filtrze i oświetleniu.
Obecnie w 20litrach mam 14W żarówkę 6500k i światła jest jak na moje oko 'na styk'. Planowałem kostkę 25x25x25, jednak korci mnie coś większego. A nie wiem do jakiej pojemności da radę ten filtr (wypchany gąbką i ceramiką po brzegi i z dodatkową gąbką na wlocie.
Mogę ewentualnie rozpatrzeć kupienie innego oświetlenia niż planuję - ale istotna jest niestety cena :( . Filtr chciałbym aby został.
Teraz do rzeczy:
-Jaki max zbiornik do HBL-301 ?
-Jaki max zbiornik do HBL-301 i Aquela 11W. ?
Baniak planuję z OW i najchętniej jakaś kosteczka.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

25l to maks jak dla mnie, czy 27l 30x30x30
Co by tu napisać... :-P

Pabian

Re: Pomoc w doborze zbiornika

Post autor: Pabian »

Linux pisze:Witam serdecznie. Na początku maja 'na poważnie' zacząłem moją przygodę z akwarystyką. A właściwie to z krewetkami. Miałem w domu funkcjonujące akwarium 20l. Jednak prowadzone bez żadnej wiedzy i niezgodnie z sztuka akwarystyczną :-P
Obecnie akwarium ładnie funkcjonuje, 2 krewetki noszą już młode, a roślinność prężnie się rozwija i nie mam (odpukać) żadnych problemów.
Jednak jakoś kompletnie nie podoba mi się akwarium z pokrywą + profilowaną szybą i chciałem zmienić zbiornik bo wiem, że chcę kontynuować zabawę z krewetkami, tylko już w ładniejszej 'oprawie'.
Dysponuję filtrem HBL-301, a jako oświetlenia planuję użyć lampki aquela 11W decolight.
I teraz pytanie. Jaki największy zbiornik mogę założyć na tym filtrze i oświetleniu.
Obecnie w 20litrach mam 14W żarówkę 6500k i światła jest jak na moje oko 'na styk'. Planowałem kostkę 25x25x25, jednak korci mnie coś większego. A nie wiem do jakiej pojemności da radę ten filtr (wypchany gąbką i ceramiką po brzegi i z dodatkową gąbką na wlocie.

Mogę ewentualnie rozpatrzeć kupienie innego oświetlenia niż planuję - ale istotna jest niestety cena :( . Filtr chciałbym aby został.
Teraz do rzeczy:
-Jaki max zbiornik do HBL-301 ?
-Jaki max zbiornik do HBL-301 i Aquela 11W. ?
Baniak planuję z OW i najchętniej jakaś kosteczka.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Kuba ,mam elegancką kostkę 35x35x35 swojego wyrobu z OW ,pełen wypas ze szlifami i polerką ,miałem zostawić sobie ,ale przerobiłem szafkę i zmieściło się większe :-> , tą też bym gdzieś upchnął :mrgreen: ,ale znając moją kobitę ,miałbym tydzień cichych dni i szlaban na " fikołki" :roll: ....więc dam sobie spokój.
Po wyliczeniu to będzie jakieś 0.3 W/ l. przy Twojej lampce , więc dla mszaków nie będzie żle. Nie wiem jak ten filtr jest wydajny , nie miałem go ,więc nie mogę się wypowiedzieć , ale jeżeli inni napiszą że się nada ,to wal jak w dym ....Dla Ciebie specjalna cena ;-) ,przy okazji sobie weżmiesz ten milimetr moss ,który Ci obiecałem

EDIT
właśnie zauważyłem że lampki jeszcze nie nabyłeś .... możesz sobie do tej kostki kupić Phillipsa Tornado 650 , 21 W ...wyjdzie dużo taniej niż AQAEL (17 zł w hurtowni) a naprawdę światełko wymiata.... no i masz 0,5 W/L ,gdzie za AQUAEL'a przy tych Wattach musisz zapłacić ok 90 zł .Dorobisz sobie tylko klosz ( ja zrobiłem kiedyś z miski dla psa ,8zł,) i masz lampę jak ta lala :-P
Ostatnio zmieniony 2012-06-20, 23:04 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Linux

Bardzo dziękuje ale niestety nie zmieszcze na mojej półce takiej kostki :-( i wiązało by się to ze zmiana filtra na 100% ponieważ wypełniony gąbka i ceramika jest bardzo ograniczony. Swiatła też trochę mało gdyż nie lubie ciemnych akwariow.
Boję się czy przy 20l nie będzie nawet za ciemno z ta 11w aquela.
Ale to tylko jakieś moje spekulacje dlatego pytam.

*przepraszam za brak jakiś ogonków etc ale pisze z telefonu.

Pabian

Post autor: Pabian »

Linux pisze:Bardzo dziękuje ale niestety nie zmieszcze na mojej półce takiej kostki :-( i wiązało by się to ze zmiana filtra na 100% ponieważ wypełniony gąbka i ceramika jest bardzo ograniczony. Swiatła też trochę mało gdyż nie lubie ciemnych akwariow.
Boję się czy przy 20l nie będzie nawet za ciemno z ta 11w aquela.
Ale to tylko jakieś moje spekulacje dlatego pytam.

*przepraszam za brak jakiś ogonków etc ale pisze z telefonu.
oki,rozumiem,daj znać kiedy będziesz na Starcie , to Ci ten milimetr podrzucę

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

Linux pisze:Boję się czy przy 20l nie będzie nawet za ciemno z ta 11w aquela.
ja w swoich 25l akwa mam 8W + odbłyśniki własnej roboty i wszystko jest ładnie pięknie....co prawda dla mnie w akwa ważniejsze są krewetki niż rośliny i pewnie tylko z tego powodu ta oszczędność.

Idąc dalej czy planujesz jakoś nawozić rośliny (mikro, makro, co20? Jakie rośliny tam będziesz trzymał. Jeżeli to będą mchy prowadzone metodą LT (bez nawożenia) to 0,3W/l może wystarczyć

co do pytań:
Linux pisze:-Jaki max zbiornik do HBL-301 i Aquela 11W. ?
3runer pisze:25l to maks jak dla mnie, czy 27l 30x30x30
no góra
Pabian pisze:35x35x35
ale tutaj filtr może być już za mały/słaby
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Linux

martinezsanchez pisze: Idąc dalej czy planujesz jakoś nawozić rośliny (mikro, makro, co20? Jakie rośliny tam będziesz trzymał.
Planuję trzymać kilka rodzajów mchów, hydrocotyle i rogatka (tylko jako pochłaniacz szkodliwych substancji). Nawożenie obecnie to 'węgiel w płynie' i potas z K2SO4 i przy tym chciałbym zostać, ewentualnie zamiast samego potasu dać jakieś makro.
Pabian pisze: możesz sobie do tej kostki kupić Phillipsa Tornado 650 , 21 W
Czy światło z takiej żarówki nie będzie zbyt 'punktowe', z tego co zauważyłem jest ona dość krótka i boję się, że obszar za nią i przed nią nie będzie równomiernie naświetlony.
Sam miałem taki pomysł, ale obudowa nie wyjdzie zbyt estetyczna bo będzie musiała być po prostu wysoka, a nie smukła jak w przypadku aquela.

Teraz mam już kompletny mętlik :roll: 25 litrów wydaje się być 'optymalne' bo filtr by wyrobił i nie byłoby problemu, ale do 25litrów 11W wydaje mi się mało, bo naprawdę strasznie podoba mi się gdy w zbiorniku jest dużo światła.
Czy jest coś konkurencyjnego dla aquela co ma w granicach ~16W i ie odbiega zbytnio ceną ?
Myślałem też o 2 świetlówkach t5 8W (~30cm), ale nie wiem czy dałbym radę wykonać do nich estetyczną obudowę (nie pokrywę, tylko jakąś belkę), + dochodzą koszty stateczników, lub żarówek z których takie wyciągnę.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. :-)

discus6

Post autor: discus6 »

Pabian pisze: tą też bym gdzieś upchnął :mrgreen: ,ale znając moją kobitę ,miałbym tydzień cichych dni i szlaban na " fikołki" :roll:
Mam przeczucie,iż gdyby nie wisiała nad nami groźba tego szlabanu to większość miałaby w domach małe oceanaria :-) .
discus6

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

Linux pisze:Planuję trzymać kilka rodzajów mchów, hydrocotyle i rogatka (tylko jako pochłaniacz szkodliwych substancji). Nawożenie obecnie to 'węgiel w płynie' i potas z K2SO4 i przy tym chciałbym zostać, ewentualnie zamiast samego potasu dać jakieś makro.
a jakie krewetki?
Linux pisze:Myślałem też o 2 świetlówkach t5 8W (~30cm), ale nie wiem czy dałbym radę wykonać do nich estetyczną obudowę (nie pokrywę, tylko jakąś belkę), + dochodzą koszty stateczników, lub żarówek z których takie wyciągnę.
układy do takich świetlóweczek kupowałem w castoramie...coś ok. 20 zeta za sztukę
Linux pisze:14W żarówkę 6500k
co to za zarówka??
Linux pisze:Teraz mam już kompletny mętlik
zawsze możesz zrobić tak...
akwa 25x25x25 czyli niecałe 16l albo 28x28x28 czyli ok 22l
wtedy 11W będzie już odpowiednie
filtr hbl301 tez
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Linux

martinezsanchez pisze:a jakie krewetki?
Krewetki to Red Cherry.
martinezsanchez pisze:co to za zarówka??
Żarówka, a właściwie to świetlówka kompaktowa to Philips Economy 14W 6500K - kupowałem w Castoramie za 12 zł chyba.

Już naprawdę nie wiem czy jakaś mała kosteczka do 20litrów. Czy kombinować z oświetleniem i miejscem oraz coś około 25-30litrów założyć.
Z jednej strony chciałem mały zbiorniczek żeby krewetki były wizualnie 'duże' w nim, a z drugiej większy żeby wpuścić kilka sztuk Rasbory Maculaty do kompletu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”