Pająk zaatakował w krewetkarium

ODPOWIEDZ
Newbie

Pająk zaatakował w krewetkarium

Post autor: Newbie »

Witam,
Założyłem niedawno krewetkarium. Zbiorniczek właśnie przeszedł dojrzewanie i powoli zacząłęm do niego wpuszczać krewetki. Na razie jest kilka Crystal Red Hinomaru (SS). Zbiorniczek otwarty, ale mimo to zdziwiłem się jak zobaczylem pająka próbującego upolować krewetkę. Wychodzi na to, że krewetki to nie są mięczaki bo sobie z draniem poradziły, wyłowiłem go sztywnego. Dodam, że jak na Polskie pajęczaki był dość spory. Mam nadzieję że to nie jakaś tarantula, która uciekła sąsiadowi, może jest jakiś ekspert od pająków?

Obrazek

Ps. Ma ktoś może kontakt do tego gościa co na starcie stał z krokodylem na smyczy?
Ostatnio zmieniony 2012-03-16, 17:05 przez Newbie, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Jakub T

Post autor: Jakub T »

Samczyk Steatoda grossa, to wcale nie są duże pająki, poza tym nie polują na stworzenia wodne (musiał wpaść do akwa przypadkowo). Jak ciekawostkę dodam, że to kuzyni czarnych wdów - należą do tej samej rodziny, ale nie mają aż tak mocnego jadu. Są bardzo pospolite w budynkach, więc na pewno nie pierwszy raz stykasz się z tym gatunkiem ;-)

cuprum

Post autor: cuprum »

Taki mały OT, słyszałem że skutki ukąszenia przez dorosłą samicę może być wyjątkowo nieprzyjemne

Awatar użytkownika
Jakub T

Post autor: Jakub T »

Właśnie też ostatnio doszły do mnie takie informacje - więcej szczegółów w poniższym linku (w ostatnim poście).

http://www.arachnea.org/forum/f32/steat ... wa-t61500/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”