Red cherry pytanie

LordPaKO

Post autor: LordPaKO »

Ja podaję swoim krewecią też jedzonko, które sam produkuję, czyli kostki pokrzywy :) jedzą aż miło patrzeć. i nie mąci wody.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-12-18, 11:15 przez LordPaKO, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje krewetkaria

25l, 45l, 50l, 65l, 112l - ogólne

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Jak robisz takie kosteczki z pokrzywy? Podziel się przepisem:)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

LordPaKO

Zalewam w garnku wrzątkiem liście pokrzywy i przykrywam je. Po około 1h wylewam wodę z garnka i wyciskam ręcznie pozostałość wody z pokrzyw. Następnie kroję je cieniutko w paseczki na desce. Potem te pocięte kawałki pokrzywy przeciskam przez wyciskacz do czosnku i to co z niego wyjdzie lepię w jedną wielką kulę. Następnie spłaszczam tę kulę i wycinam i formuję ręcznie lub nożem takie kosteczki.... (muszę dopracować przepis, bo ta masa pokrzywowa nie chce się bardzo trzymać kupy). Po uformowaniu kosteczek wszystko suszę przez około 5dni wtedy kosteczki są dość twarde i po namoczeniu łatwo toną w akwarium.
Moje krewetkaria

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

LordPaKO pisze: (muszę dopracować przepis, bo ta masa pokrzywowa nie chce się bardzo trzymać kupy)
Ciekawe czy dodanie odrobiny biała z jajka kurzego nie poprawiło by tego i czy w jakiś sposób nie zaszkodziło kreweciom albo czy nie wpłynie to na parametry wody.

LordPaKO

Raczej jajko nie jest dobry lepikiem tej masy pokrzywowej... no i raczej zmąci wodę... potrzeba coś na wzór oleju ale nie olej. Coś gęstego...
Moje krewetkaria

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Ło matko..jak Wy sobie utrudniacie, można to wszystko zrobić dużo prościej :-).
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 22:43 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Póki co ja osobiście mam liście pokrzywy w zamrażarce, jak potrzebuje to cały liść im wrzucam, może nie tonie tak ładnie, ale mniej roboty z tym
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Zafirko a oświecisz nas?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Czesiek

Post autor: Czesiek »

siemka wszystkim!

też bym chciał zacząć przygodę z krewetkami, która nie opierała by się na ich zjadaniu.... myślałem właśnie o RC, tylko nie żadne genetycznie wyselekcjonowane za 20zł sztuka, a takie zwykłe, jak dla początkującego lamera...

gdzie najlepiej kupić? ma ktoś z Was do zaoferowania ze 20 sztuk (bańka 30l) może?

ewentualnie rady dla początkującego?

póki co narobiłem kryjówek, wiem już, że lubią pokrzywy i np liście dębu, ale coś jeszcze, co ułatwi mi przyjemność z podziwiania zdrowych RC, a im umili życie? ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Czesiek pisze:myślałem właśnie o RC, tylko nie żadne genetycznie wyselekcjonowane za 20zł sztuka, a takie zwykłe, jak dla początkującego lamera...
Po tym,co piszesz,to raczej mylisz z CR.
Ofertę sprzedaży CR mam obecnie zarezerwowaną,ale jak chcesz RC,to mogę sprzedać.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Czesiek

PW poszło.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Oj nie poszło.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Czesiek

mój błąd! przepraszam! wszystko przez te telefony... :-P

teraz już powinno być dobrze :-)

Destorions

Post autor: Destorions »

Najlepiej oczywiście kupować od kolegi,który wiesz że ma ładne akwarium i o nie dba. A jeżeli chce się mieć krewetki tylko żeby czyściły akwarium, to można i kupić po 50gr, takie nieładne od pseudohodowcy , ja 4 sakury , 2 fire red , i 10 red cherry (te po 50gr) od wczoraj,ale trzymam je narazie w kwarantannie, Jak się skrzyżują red cherry z sakurami/fire red to kolor wróci,bynajmniej tak pan powiedział :D
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Destorions pisze:Najlepiej oczywiście kupować od kolegi
A kobitki już być nie mogą? :-P.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”