CR + Amano

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FLOW

CR + Amano

Post autor: FLOW »

Witam

od pewnego czasu walcze z nitkami... ograniczylem juz swiatlo do 4h, zaprzestalem podawac PG Macro, robie tylko podmiane 5l raz na tydzien(akwarium 15,4l) woda demineralizowana+ PG Hydro Mineral i do tego 1ml siarczanu potasu raz na dzien rano o 6 lecz nikti moze i mniej zielone aniektore wrecz brazowe sie zrobily... ale nowe tez rosna... i tak mysle zeby do krewetakrium z CR wrzucic 2x Amano... czy te krewetki nie beda sie zle czuly ze soba? moje Amanki maja ok 4cm a cr nie wiecej niz 3cm...

nemrod

Re: CR + Amano

Post autor: nemrod »

FLOW pisze:2x Amano... czy te krewetki nie beda sie zle czuly ze soba?
Żeby amanki były skuteczne w walce z glonami nitkowymi, nie mogą dostać nic więcej do jedzenia. Mając pod bokiem inne, mniejsze krewetki, raczej zajmą się nimi niż glonami. Miałem podobny problem i skutek był taki, że amanki atakowały karłowate, gdy tylko zauważyły jakieś osłabienie. Przy braku dodatkowego pożywienia o to nietrudno, a różnica wagi z góry wskazywała zwycięzcę.

Poradziłem sobie tak:
- mechanicznie usunąłem tyle nitek, ile się dało, włącznie z wyciąganiem mchów i dokładnym czyszczeniem poza akwarium;
- wrzuciłem, obok mchów, rośliny konkurencyjne dla glonów w zakresie pokarmowym: mikrosorium, anubias;
- dla wzmocnienia tego efektu uzupełniłem konkurencję roślinami pływającymi o szybkim wzroście: rogatek, pistia, limnobium.

Na razie pomogło, nitki nie pojawiają się od miesiąca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Krewetki”