Wylinka "wymuszona" a wzrost krewetki
- paluszekrybny
Wylinka "wymuszona" a wzrost krewetki
Ostatnio zastanowiła mnie jedna rzecz, mianowicie, czy przedwczesna wylinka "wymuszona" przez podmianę wody w krewetkarium powoduje to, że taka krewetka mniej urośnie w czasie tej wylinki, bo jest na nią, powiedzmy, "nieprzygotowana" ?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ponoć to jest tak:
Nie ma raczej środka ( preparatu ) który przyśpiesz wylinkę ( ponoć są różne sposoby na to )
Są natomiast środki ( preparaty ) na ułatwienie wylinki, tak aby przechodziła w prawidłowy sposób.
Nasuwa się też pytanie - po co przyspieszać wylinkę ( zakładając że krewetka żyje w optymalnych dla siebie warunkach )
Spostrzeżenia ze zlotu :)
Nie ma raczej środka ( preparatu ) który przyśpiesz wylinkę ( ponoć są różne sposoby na to )
Są natomiast środki ( preparaty ) na ułatwienie wylinki, tak aby przechodziła w prawidłowy sposób.
Nasuwa się też pytanie - po co przyspieszać wylinkę ( zakładając że krewetka żyje w optymalnych dla siebie warunkach )
Spostrzeżenia ze zlotu :)
Ostatnio zmieniony 2010-06-06, 08:41 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
na jakims forum kiedys czytalem ze przyspieszc wylinke mozna poprzez zmiekczenie wody... oraz ustawienie filtra na duze obroty... tak ze krewetki beda czuly prad wodny...(pod warunkiem ze woda wczesniej byla prawie bez ruchu)
Mój blog: http://fl0w.flog.pl/
- paluszekrybny
Dzięki za odpowiedzi. Nie chce przyśpieszać wylinki w żaden sposób, tak tylko chciałem się dowiedzieć. Po prostu raz po większej podmiance znalazłem następnego dnia 3 wylinki i zastanawiałem się czy to dobrze czy źle(coś właśnie mi się kiedyś obiło o uszy z pająkami, ale pewna różnica między ptasznikiem a krewetką jest
)