Artemia

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Artemia

Post autor: megalomaniacc »

Witam,
zaczynam hodowle artemi w sumie juz 3
Pierwsza poszla na starty gduz no nieumiejetnosc sciagania wylegu sprawila ze nic wartosciowego z tego nie uzyskalem.
Druga (dziejsza) tez w sumie za wiele nie dala, doszedlem do wniosku ze podczas plukania na siatce zostaja niewylegniete jaja a reszta sobie splynela.

Wiem ze puste skorupki wyplywaja na powieszchenie ale czy niewylegniete jaja opadaja na dno?
Poniewaz wraz z wylegiem sciagam wlasnie chyba jaja:/

Wiem juz ze przez moja siatke larwy przeplywaj, jaki macie sposob na zrobienie takiej siatki (2 w kolejnosci) zeby larwy na niej zostaly ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Ja mam na to lepszy sposób. Butelka 2 litrowa z odciętym dnem. W korku zrobiony otwór i wprowadzony wężyk od napowietrzacza. Puszczam hodowle i napowietrzam przez ten wężyk. Potem gdy już się większość wykluje, wyłączam napowietrzanie na ok 3-5 min. aż wylęgnięte sztuki opadną na dno. Wtedy delikatnie puszczam sobie zaworkiem wodę z hodowli tym wężykiem co napowietrzałem. Powstaje koncentrat arterii z wodą. Wody słonej jest tam na tyle niewiele ze daję rybom bez płukania. Ot cała filozofia.
Dziś załączam tylko schemat. W weekend wrzucę foty ;)

Obrazek
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

no dobra ale na dno opadaja mi niewyklute jaja. Poza tym sol cala mi sie nie rozpuszcza, wyspalem 3 lyzeczki, teraz wsypalem 2
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Dosyć dziwne. Fakt, że mnie się trafiają pojedyncze sztuki niewyklutych jaj ale bez przesady. Może masz zbyt małą temperaturę, albo za mało napowietrzasz. Ale nie przejmuj się ja zrobiłem chyba z 5 hodowli zanim mi jedna wyszła. Teraz wsypuje i zapominam ;) jak się wyklują karmie, jak nie robię kolejną ;)
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Temperatura to 26 stopni teraz zwieksze troche, napowietrzenie dziala caly czas, w swiatlo tez jest, w sumie czytalem ze nie zawsze wszystko sie wykluwa no ale nie az tyle. W kazdym razie wiem ze musze 2 siatke sobie zrobic, chyba z jakiejs ponczochy i gazy. Poki co musze karmic male Dicro suchym pokarmem dla narybku, w sumie jeszcze same nie plywaja dalej leza sobie na lisciu z mamusia :D
Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

No doszedlem juz do wprawy, okazalo sie ze siatka jest dobra, jedynie moja technika sciagania larw byla kiepska.
U mnie hodowla wyglada tak:
Sloik poltoralitrowy plywa sobie w akwarium "technicznym" (jest tam zbrojnik, czeka na nowego wlasiciela) w zakretce zrobilem dziure na wezyk. Swiatlo 24h napowietrzanie rowniez,
Po okolo 24h wyciagam sloik zapalam latarke i scigam larwy tak aby sciagnac tylko larwy bez niewylegnietych jajek.

Alchemik, jak rozwiazales sprawe swiatla i ogrzewania??
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

IMHO oświetlenie dzienne wystarczy. Ogrzewanie rozwiązane jest grzałka 50 W z termostatem ;)
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

grzalka w butelce?
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Drogi kolego,
Może i na rynku jest wiele gatunków artemii ale nie wydaję mi się aby posiadane przez nas gatunki bardzo różniły się od siebie. Forum jest po to aby dyskutować i właśnie to robimy. Niestety pisanie, jak to określiłeś "nic nie wiemy o artemii" tę dyskusje trochę zaburza. Skoro jesteś studentem biologii to powinieneś wiedzieć, że wiele organizmów bo ma coś takiego jak zachowania adaptacyjne. Owa adaptacja pozwala tym organizmom przystosować się do nowych warunków i zapewne artemia ją wykorzystuje.

Skoro masz tak wielkie doświadczenie może podzielisz się z nami nim i powiesz jaki jest Twój sposób na wylęg artemii?
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
GLONCIO

Post autor: GLONCIO »

Witam :)

Kolega bboy1088 wie że gdzieś dzwon dzwoni ale nie bardzo wie gdzie.Kolega Alchemik ma rację że nie można pisać "widzę że nikt z was nie wie nic o wylegu artemi hihihih "
Problem leży zupełnie gdzie indziej :

Chodzi o przechowywanie i przepakowywanie importerów artemii
Kazda artemia która nie jest w oryginalnej puszce jest przepakowywana z worków zazwyczaj 33 kilowych (sam taki kupiłem na spółę z kolegami ).Jak wszyscy wiemy salina jest bardzo wrażliwa na wilgoć więc wystarczy nieodpowiednie pomieszczenie do pakowania i już mamy problem z wylęgiem
Kiedyś była artemia w oryginalnych puszkach "tropicala" 425g kosztowało 460zł -artemia była b.drobna i w 95% wylęgała się,później pokazała sie ruska w srebrnych hermetycznych op. i kosztowała 80zł/kg - wylęg ledwo 40% .Teraz generalnie gdzie by się nie wzięło jest różny procent wylęgu.Mam bardzo wielu znajomych hodowców którzy "zjedli zęby " na artemii a również borykają sie z problemem.Osobiście zużywam ok 1 kg na 10dni i też muszę eksperymentować -czasem wychodzi na miękkiej wodzie ,czasem trzeba dodac perhydrolu żeby rozmiękczyc skorupki,a czasem sypę i wychodzi Także o artemii coś tam wiemy ale ona nie wie że umiemy główkować i w rezultacie skończy w brzuchach naszych rybek :lol:

Pozdrowionka
NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Kolega bboy1088 zachowuje się jak pieniacz... mam nadzieję, że mu przejdzie i zmieni ton swoich wypowiedzi, bo możliwe że coś tam wie, ale ciężko zrozumieć o co mu chodzi i co chce nam przekazać. Sam o artemii nie wiem nic, więc z ciekawością śledzę ten wątek.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Ja mam artemie zwykła z puszki, hoduje ją tak jak napisałem wcześniej i jestem z tego w zupełności zadowolony. Może i wylęg jest na poziomie ok 80% ale mnie to w zupełności wystarcza. Zresztą na tym forum hodowców ryb czy skorupiaków na palcach jednej ręki można by pewnie policzyć, a to im zapewne zależy na 90-95% wylęgalności.
Pozdrawiam
Piotr

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Gdyby handlował artemią - rozumiem .... ale jaki ma to sens jeśli hoduje dla własnego użytku ?
Dla mnie naturalnym jest dzielenie się z innymi pewnymi informacjami - tak tak ... jestem naiwny i wierzę że ludzie są dobrzy :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
GLONCIO

Post autor: GLONCIO »

djdex pisze:ja też bym nikomu nie powiedział mojego sposobu na wylęg artemi... Jedynie mógłbym odsprzedać materiały potrzebne do jej wylęgu.
Sam czerpiesz kolego djdex wiadomości którymi się dzielą koledzy i nie sprzedają ich ,natomiast sam chciałbyś wszystko ukryć lub sprzedać jakbyś chciał być guru "ten co wszystko wie ale powie za kase ".Na szczęście takich jak Ty jest mało , bo akwarystyka w Twoich rękach dawno by umarła :mrgreen:
NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

djdex

Post autor: djdex »

GLONCIO pisze:natomiast sam chciałbyś wszystko ukryć lub sprzedać jakbyś chciał być guru "ten co wszystko wie ale powie za kase ".Na szczęście takich jak Ty jest mało , bo akwarystyka w Twoich rękach dawno by umarła
Jedna osoba może mieć dla własnego użytku a 50 do handlu... Nic na tym świecie nie jest za darmo.
DjDeX In Da MiX vol. 2 Retro Mix Club Edition Już Wkrótce

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokarmy i Przepisy”