Drewno dla zbrojników

ODPOWIEDZ
Rysiu

Drewno dla zbrojników

Post autor: Rysiu »

To jest mój drugi post odnośnie mojego akwa 300L i 50L filtracji(Komorowa, wewnętrzna, przelewowa, za pompę do obiegu posłuży mi fluval 104), które mam zamiar kupować, ma być to akwa przeznaczone tylko dla zbrojników, mają być to drewnojady coś w rodzaju peckoltii, L204(panque maccus, jeśli się mylę poprawcie mnie).

MAM PYTANIE
1. Oprócz brzozy, dębu, może być coś innego(wiem że odpadają iglaki)??
Czytałem, że nie mogą być drzewa wydające owoc czemu??

THX za odpowiedzi :-) :-)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Kiedyś widziałęm baniak zrobiony na bazie pedów winogrona, fajnie wyglądał bo one sa ciekawie powyginane. Właściciel chwalił sobie te gałęzie pozatym ze nie wytrzymały ok rok w wodzie i zniknęły.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Re: Drewno dla zbrojników

Post autor: Kubiszon »

Rysiu pisze:mają być to drewnojady coś w rodzaju peckoltii, L204(panque maccus, jeśli się mylę poprawcie mnie).
L204 to nie panaque maccus. L104 to maccus. Tutaj masz o maccusie, a tutaj o L204
Rysiu pisze:
Czytałem, że nie mogą być drzewa wydające owoc czemu??
Mogą być, sam mam chyba kawałek wiśni. Pamiętaj jednak, że żadne części drzewa nie mogą być świeże. Najlepiej wyciągnięte z wody, lub leżące gdzieś w ściółce długi czas i przy tym nie zgniłe.
Ostatnio zmieniony 2010-03-24, 18:38 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Miałem Panaque sp. L191. W akwa miałem 2 rodzaje drewna dędowe i jakieś inne nie znane. Zbrojnikom smkowało tylko dębowe. Generalnie założenie jest takie aby drewno nie wypuszczało soków dlatego mówi się o tym aby nie używać drewna owocowego. Prawda jest taka, że jeśli chcesz użyć owocowego musi ono być martwe od dłuższego czasu i pozbawione soków. Podobnie jest z iglastymi, one mają dużo żywicy i nie używa się ich ponieważ przez długi czas po ściciu, wypuszczają soki.

Zatem jakie drewno używć to zależy już od zbrojników jakie będą preferowały :)
Obrazek

Rysiu

Post autor: Rysiu »

Ja mam bardzo duży dostęp do drzewa, z powodu wykorzystywania go w domu na opał w kominku, ale te drzewa są często świeżo wycinane, więc raczej się nie nadają(chyba, że musiałyby długo przeleżeć, a u mnie jest taka możliwość).

Jeśli, coś możecie poradzić piszcie. :-) :-)

Thx za odpowiedzi.
Thx kubiszon za linki, przydadzą się ;-) ;-)
AKWARYSTYKA & ŻUŻEL & MOTORYZACJA & STUNT & MUZYKA

LAST.FM: http://www.lastfm.pl/user/Rysiu_

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokarmy i Przepisy”