Świąteczne padanie Ryb

Krzysiek

Świąteczne padanie Ryb

Post autor: Krzysiek »

od kilku dni padaja mi ryby nie wszystkie na raz tyko po sztuce.....co dziennie nie wiem od czego to moze byc przez tyle czasu bylo dobzre nagle ciach i ryb polowy nie ma :/ czy ktos wie co mozna zrobic w takiej sytuacji wyjac ryby wsadzic do innego akwa i tamto dobzre wyczyscic zwir wyplukac i zalac na nowo bez bakterii jakich dodac srodek uzdatniajacy i dla ryb jakis odkazajacy ? i odczekac jesli macie jakies pomysly prosze o szybka odpowiedz
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 13:41 przez Krzysiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Szybko to się nie da. Opisz swoje akwa i parametry wody. Jak długo akwa stoi i kiedy ryby wpuściłeś.
Jakie są objawy padania ryb, są jakieś apatyczne, coś im dolega, jakieś objawy zewnętrzne, widać coś niepokjącego na ciele rybe ?

Bez dokłądnych informacji nie da się zdjagnozować ewentulanej choroby, przyczyny padania.

Krzysiek

akwa stoi 3 miesiace....ryby sa od tamtej pory w nim parametrow nie podam bo ie mam testerow :P w tej chwili objaw nie ma zadnych po prostu plywa a jakis czas pozniej tez plywa ale juz do gory brzuchem....... na ciele nic nie ma jedynie samica mieczyka ma cos z okiem troche jej wyszlo na wierzch........ nic nie zmianialem w akwa od tegho czasu i caly czas bylo wszystko dobrze a tu nagle ciach od tygodnia jakas pada :D dziwne te ryby :D trzeba sie zajac pyszczakami chyba bardziej w innym akwa a te niech zdrowieja dalem srodki odkazajaace i podmienilem wode poczekam zobacze

Awatar użytkownika
cina

Żeby ryby zdrowiały to trzeba wiedzieć jak i na co je leczyć.

Podmieniasz wodę w akwa ? Nie robisz testów a może masz takie stężenie NO3 że ryby padają ? Nie wykluczysz tego a lekarstwem tu nic nie zdziałasz tylko podmianą wody.

Krzysiek

wode podmieniam co tydzien dwa .......

Awatar użytkownika
cina

Więc teoretycznie jedna sprawa wyeliminowana.

Pisałeś że jednej rybce coś się za okie zrobiło, możesz to dokłądniej opisać ?

Krzysiek

samica mieczyka po porodzie wyskoczylo jej oko na wierzch : prawe jest poza swoim miejscem:P

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Malo napisalem o swoim akwarium, skorzystaj z szablonu albo po prostu napisz cos wiecej o akwarium wymiary obsada filtr etc
Obrazek

Krzysiek

akwarium 96 litrow nie standardowe 80-30.... filtr nazwy nie znam ale jest to mlynek na 300litrow :P grzalka z termostatem podloze zwirek i piasek obsada w tej chwili to 2 molinezje 4 mieczyki 5 bojownikow piekne rybki i skalar + para zbrojnika niebieskiego brzanka rekinia i 2 platki rozne samce od nich padly :D i 3 molinzje zaglopletwe ktore maja cos z glowa po samice plywaja w pionie co jakis czas

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Po pierwsze masz przerybienie
po drugie obsada to nie wiadomo co, wszystkiego po trochu
po 3 samce bojownikow trzyma sie osobno, w sumie nie napisales jaki jest podzial ale jesli masz wiecej niz jednego samca to raczej musisz co z tym zrobic.
po 4 skalary to pilegnice, nie trzyma sie ich osobno, poza tym masz za male akwarium na skalary.

Zachowanie ryb moze swiadczyc o jaims zatruciu ale pewien nie jestem, radzil bym zaopatrzyc sie w testy (nie testery), zrobic podmiane wody (okolo 30 litrów).
Jesli chodzi o wytrzesz oczu hmm moze to wskazywac na gruzlice ryb zakarzenie watroby i inne, obesrwuj ryby jesli objawy pojawia sie u innych.

Wg mnie zle warunku doprowadzily do oslabienia ryb.

Poczytaj moze o hodowaniu ryb i o warunkach w jakich powinny byc trzymane
Ostatnio zmieniony 2008-12-27, 19:21 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Krzysiek

nie bede drazyc tego temat czy pisalem ze mam 3 samce bojownika raczej nie....skalar wiem ze jest pielegnica

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Krzysiek pisze:nie bede drazyc tego temat czy pisalem ze mam 3 samce bojownika raczej nie....skalar wiem ze jest pielegnica
Ok, skoro to wiesz, to czemu nie wiesz, że wymaga dużego akwarium. Tak jak i brzanka rekinia... to jest panga, dorasta do 1,5metra i nie nadaje się do akwarium. Zje Ci wszystko i padnie sama z braku miejsca. Piszemy Ci takie informacje żebyś zdał sobie sprawę, że źle podchodzisz do tematu i to, że ryby zaczęły Ci padać dopiero po 3 miesiącach to cud.
Masz przerybienie, brak równowagi biologicznej w akwarium. A to podstawa, bez tego ryby będą Ci padać, szybciej lub wolniej, ale będą. Musisz poczytać co nieco, to są zwierzęta, wymagają ciut więcej niż wpuszczenia ich bezmyślnie do akwarium i karmienia. Nie jest to coś wielkiego ale wymaga trochę wiedzy i czasu.
Postaraj się sprzedać/oddać ryby, w dziale kupię lub przyjmę na pewno znajdziesz jakieś ogłoszenie (np moje:D). Zostaw małą ilość ryb i tylko takich, dla których 90 litrów jest wystarczające. Dodaj dużo roślin szybkorosnących, które pomogą Ci polepszyć warunki wodne. Robisz podmiany wody czy wymieniasz całą wodę raz na jakiś czas i wszystko od nowa? Jeśli to drugie to poczytaj od podstaw o tym jak funkcjonuje akwarium. Jeśli nie jesteś w stanie poczytać o rybach, pozbyć się tych co masz za dużo i poprawić warunków w swoim akwarium to nie pozbędziesz się problemów i my Ci nie pomożemy. Nie ma cudownego środka, który wlejesz do wody i będzie git i pozbędziesz się bakterii, o których piszesz i które są rzekomo problemem. Właśnie brak bakterii rozkładających materię jest problemem w Twoim akwarium. Jeśli szukasz takiego szybkiego podejścia to lepiej zrezygnuj z trzymania czegokolwiek żywego.
Czytając takie tematy dochodzę do wniosku, że jednak trzeba założyć jakiś temat, w którym będą opisane podstawy od zera.

Krzysiek

Tak jak i brzanka rekinia... to jest panga, dorasta do 1,5metra i nie nadaje się do akwarium.

Ubarwienie srebrne z czarnym obramowaniem płetw, z wyjątkiem płetw piersiowych. Dorasta do około 35 cm (w akwariach przeważnie do 25 cm).<<<<<<<<<<poczytaj wtedy doradzaj

^^^^^^^^^^^^^^^^^
Brzanka Rekinia

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

to zadaj sobie pytanie czy ryba o dlugosci 25 cm moze zyc w akwarium 90 litrowym z masa innych ryb...
no ale nie w tym rzecz, przede wsztstkim kup test na no3 i no2, zredukuj obsada jak radzili inni
Ostatnio zmieniony 2008-12-31, 12:05 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Krzysiek

wiem lecz niech nie pisze ze 1,5metra <<<<<<<<< cos dziwnego nie wiem skad to wziol czesc tej obsady bedzie kasowana tak zostalo mi doradzone zolw bedzie miec co jesc :P wezme pomysle o oczyszczeniu calego zbiornika ryby wsadze w zastepczy i przygotuje wszystko od nowa i poczekam z 2 tygodnie az bedzie dobrze chyba ze pomysle o tym aby prebobic ten baniak na krewetkowy jakis :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”