Proszę o szybką pomoc

ODPOWIEDZ
maurro

Proszę o szybką pomoc

Post autor: maurro »

Witam, proszę Was o pomoc bo nie wiem co mam robić a dzisiaj już nic nie zdziałam tylko mogę Was poprosić o radę. Coś się zaczęło dziać z moimi rybami, padła mi samiczka mieczyka, kilka dni później kolejna, później dwie bocje dzień po dniu. Teraz widzę że samiec mieczyka chowa się w zaroślach i ma nastroszone łuski, odłowiłem go do drugiego akwa. Nie mam jak sprawdzić parametrów wody.
Ostatnio do akwa wsadziłem nowe roślinki zakupione od jednego użytkownika forum.
w akwie pozostałe ryby wyglądają ok razbory cały czas pływają i nic poi nich nie widać kirysy są trochę ospałe ale u mnie zawsze takie były.

Proszę o pomoc czytałem że tego mieczyka powinienem usmiercić bo ma posocznicę, albo glonogrzybicę czy coś takiego. Proszę o radę
temp w akw. 29stop.

w domu dysponuję takimi preparatami:
ICHTIO
BACTOSAN
ABIOSEPTYNA
HEALTHOSAN
Ostatnio zmieniony 2011-06-28, 21:23 przez maurro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

z tego to nic wiecej nie wynika jak zbyt duża temperatura. Zamroź w butelkach wode i włóż te butelki do akwarium zobacz efekty. Jak nie to leć po testy.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

maurro

w akwa caly czas byla tem w granicach 24 - 26 stopni poczatkowo bylo podejrzenie ze maja ospe a wyczytalem gdzies ze wyzsza temp przyspiesza leczenie

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

chodysVR6 pisze:z tego to nic wiecej nie wynika jak zbyt duża temperatura.
Przecież taka temp. nie zabija ryb.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

furious tomash

Post autor: furious tomash »

jednym z bardziej widocznych objawów posoczniczy są "wyłupiaste" oczy, ale nie wiem czy w każdym przypadku (niech mnie ktoś poprawi) i ryba wisi przy powierzchni i z trudnością oddycha, aha, no i duuży brzuch;
w starym akwarium zachorował mi na to skalar, oddzieliłem, próbowałem ratować, ale nie dało rady :/ , reszta ryb nie zachrowała
Ostatnio zmieniony 2011-06-28, 21:41 przez furious tomash, łącznie zmieniany 3 razy.
bla bla bla...

maurro

no u mnie raczej przy dnie siedzą
po odłowieniu mieczyk tak wyglada:
Obrazek
mam nadzieję ze bedzie widoczne

king
Kontakt:

Post autor: king »

bactopur i aquasan kup te spuchnięte wywal i nie kupuj ryb ani roślin od osób które się na tym nie znaja, a w akwa popraw warunki wywal agresywne ryby lub zbyt intensywnie działający filtr... skończy się zdychanie... zapodaj spora podmiankę zanim dasz leki ;-)
jak masz w akwa muszelki/koralowca to wywal :mrgreen:

maurro

mieczyk padł inne ryby widać że pływają normalnie, chociaż zauważyłem u kirysa że ma zaczerwienione skrzela i okolice odbytu, ale ma to kirys (normalny), albinos wygląda ok ale ma straszne zawiechy i potrafi leżeć w jednym miejscu pol dnia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”