Witam, jestem świeżym akwarystą i pojawił się problem. Na kiriśniakach i na innych dwóch sumach pojawiły się białe kropki na całej powierzchni. W ostatnim czasie rybki sporo przeszły, transport ze Szczecina(gdyż tam wcześniej znajdowało się akwa) i w baniaku pojawiło sie również sporo nowych rybek, nie mniej jednak wydają się być zdrowe. Kolejnym problemem lub objawą danej choroby jest to iż gurami zaczęło przysiadać na dnie, chociaż je dość chętnie i nie widać żadnych białych kropek. Czy wie ktoś co to może być ? I jak to wyleczyć?
Pozdrawiam.
Białe kropki
Tak na szybko: białe kropki to ospa.
Potrzeba więcej informacji na temat akwa, obsady, najlepiej jeszcze jak by fota chorej ryby była.
Potrzeba więcej informacji na temat akwa, obsady, najlepiej jeszcze jak by fota chorej ryby była.
Moja była Tanganika -
Akwa 60l napowietrzenie 24h oświetlenie 14h/dobe. Temperatura około 24 stopni.
4 gurami dość spore, 3 kardynalki, 3 żałobniczki, 2 kiriśniaki, 2 inne sumy(nie znam nazwy), kilka danio, 3 bystrzyki,2 cierniczki. Z roślin kilka trawek 2 amazonki narazie w stanie wegetacji i jeszcze jakaś niestety nie znam. Zdjecie postaram się dzisiaj zrobić. Dzięki za szybką odpowiedź.
4 gurami dość spore, 3 kardynalki, 3 żałobniczki, 2 kiriśniaki, 2 inne sumy(nie znam nazwy), kilka danio, 3 bystrzyki,2 cierniczki. Z roślin kilka trawek 2 amazonki narazie w stanie wegetacji i jeszcze jakaś niestety nie znam. Zdjecie postaram się dzisiaj zrobić. Dzięki za szybką odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2009-10-03, 21:26 przez Specu, łącznie zmieniany 1 raz.
Po pierwsze primo to masz IMO trochę za małe akwarium na gurami, sam piszesz że są dość sporo choć to pojęcie względne.
Po drugie primo to trochę temperatura za niska, ja bym do 27 podniósł.
Jeśli naprawdę to ospa to jest sporo leków, kupisz w każdym akwarystycznym sklepie. Może to być również początek pleśniawki. Czy ryby mają płetwy posklejane ?
Po drugie primo to trochę temperatura za niska, ja bym do 27 podniósł.
Jeśli naprawdę to ospa to jest sporo leków, kupisz w każdym akwarystycznym sklepie. Może to być również początek pleśniawki. Czy ryby mają płetwy posklejane ?
Moja była Tanganika -
Podniosłem temperaturę do 27 stopni i zaaplikowałem odpowiednią ilość sera costapur.
I teraz wiadomość dla akwarystów którzy chcieliby się zaopatrzyć w ten specyfik radzę się pospieszyć, sprzedawca w sklepie powiedział mi że Sera wycofuje się z produkcji tego typu leków więc Tym którzy chcieliby zaopatrzyć się na zaś radzę się pośpieszyć. Ja w M1 wykupiłem prawdopodobnie ostatnią sztukę. Pozdrawiam
Rybki po zastosowaniu Costapur i po podniesieniu temperatury w pełni wyzdrowiały.
I teraz wiadomość dla akwarystów którzy chcieliby się zaopatrzyć w ten specyfik radzę się pospieszyć, sprzedawca w sklepie powiedział mi że Sera wycofuje się z produkcji tego typu leków więc Tym którzy chcieliby zaopatrzyć się na zaś radzę się pośpieszyć. Ja w M1 wykupiłem prawdopodobnie ostatnią sztukę. Pozdrawiam
Rybki po zastosowaniu Costapur i po podniesieniu temperatury w pełni wyzdrowiały.
Ostatnio zmieniony 2009-10-12, 20:04 przez Specu, łącznie zmieniany 1 raz.