co to za choroba bo nie wiem na 100% czego użyć

Moderatorzy: megalomaniacc, Alchemik, wwwampir, Zafira, s050197, Vendredi, cliper, Incognito, imrasil

apollo133
Posty: 1
Rejestracja: 2015-08-11, 14:35
Lokalizacja: kankaanpaa

co to za choroba bo nie wiem na 100% czego użyć

Post autor: apollo133 » 2015-08-11, 14:45

Witam dziś zobaczyłem coś na ciele ryby gurami złocistego i nie wiem czego użyć :/

zdięcia:

http://screenshooter.net/102174878/gccixkp
http://screenshooter.net/102174878/uaetwjw
http://screenshooter.net/102174878/kswvkwi

Awatar użytkownika
3runer
Posty: 1772
Rejestracja: 2011-03-09, 19:44
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

Post autor: 3runer » 2015-08-17, 07:44

wygląda źle

jak aktualnie to wygląda?
Obrazek

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-01, 12:53

Witajcie. Mam problem z moimi rybkami od jakiegoś czasu a dokładnie od 5 dni padają mi, jedna dziennie nie zauważyłam u żadnej ospy a nie wiem czemu tak się dzieje pomóżcie

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2015-09-02, 11:15

Zuzia0711, napisz coś więcej o akwarium, rybach i karmieniu. Jak można próbować znaleźć przyczynę bez tych informacji? Jak długo masz już to akwaium?

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-02, 13:07

Akwarium ma 54 l dwie małe roslinki i trzy duże, na dnie tylko żwirek naturalny plukany kilka krotnie przed zalaniem zbiornika jest jeszcze korzeń termostat ustawiony na 14 stopnie pompka z filtrem i dodatkowo napowietrzacz oświetlenie w pokrywie. Ryby karmie żywym jak i suchym pokarmem raz dziennie ich zachowanie jest takie ze pierw szybko oddychają szybko pływają potem wolniej prawie że na dnie jedzą normalnie ale głupich samiczki są bardzo chude martwa rybka albo leży na dnie albo pod tafla wody dodam jeszcze że u platek są jak by napuchniete ubardzo czerwone strzela.

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-02, 13:08

Akwarium mam już od pół roku w tym było raz transportowane ale z tą samą woda

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-02, 13:10

Sorki w akwarium jest 24 stopnie źle napisalam

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2015-09-02, 14:31

Jak często robisz podmianki i jaka ilość wody jest podmieniana? Jaką masz filtrację. Czy przez te pół roku nic się nie działo? Wiesz jakie masz NO3/N02 w wodzie? Jak zbiornik dojrzewał?

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-02, 14:39

Filtr AGUA-SZUT pisze na nim ac230v 50Hz 4 w Qmax=550l/h. Raz w tygodniu podmieniam wodę około 30% oczywiście dolega uzdolnienia do odstanej wody. Nie wiem jakie jest NO3/NO2 ponieważ gdy pytałam w zoologicznym to pani mi powiedziała że nie jest konieczne sprawdzanie parametrów wody i wogole na taką pojemność zbiornika.wcześniej było wszystko ok dopiero teraz tak mam.

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-02, 14:40

Zbiornik dojrzewal około dwóch tygodni z nawożenia do roślin uzdalniaczem i bakteriami

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2015-09-02, 21:06

Parametry wody dobrze byłoby znać i nie ma to znaczenia jak duży jest zbiornik. To właśnie w małym zbiorniku łatwiej jest od destabilizację parametrów. Jak cos się dzieje, to właśnie powinnismy zmierzyć parametry wody.
2 tygodnie dojrzewania, to jednak trochę mało, ale jak już to u Ciebie fukcjonuje pół roku, to powinien dojrzeć, no chyba, że wodę masz kiepską, albo wodociągi miały problem i uzdatniły ją większą dawką chloru czy chloraminy. To mogło wybić znaczną część biologii w filtrze. Ale tego nie wiemy, dopuki nie zbadamy.
Na podstawie tak małej ilości danych miałbym 3 hipotezy:
1. podmieniana woda - (dla bezpieczeństwa warto stosować uzdatniacz neutralizujący właśnie chlor i chloraminę) - związki chloru wybiły bakterie nitryfikacyjne i pojawiły Ci się azotyny, albo/i podwyższył poziom amoniaku i to wykańcza ryby. Spróbuj robić przez kilka dni podmianki codziennie po 10%
2. albo jakaś choroba/pasożyt zawleczony z żywym pokarmem
3. czy nie dodawałaś ostatnio nowej ryby, do obsady?

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-02, 21:34

Kupowałam właśnie jakieś dwa tygodnie temu kiryska albinos i pierw padł dania potem ten kirysek gupik 3x i dzisiaj gupik endera ma takiego jak by garba pływa przy dnie i trochę tak krzywo a płytka ma czerwone i napuchniete skrzela a molinezje mają ciemne przebarwienia na grzbiecie, miedzik obrzezony nie ma płetwy ogniowej ale żyje pływa normalnie i je. A rozbora klinowe mają na całym ciele jak by taka biała powłokę

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2015-09-02, 21:50

No to mamy jasność. Przywlokłaś coś z tym kiryskiem. Albo był chory, albo wystąpiło tzw. mieszanie się biologii w akwarium. Dlatego, żeby temu zapobiec zawsze nowe ryby poddajemy kwarantannie.

Ani nie jestem specjalistą od chorób ryb, ani też nie wstawiłać żadnego zdjęcia, żeby zobaczyć. Z tego, co opisujesz nie wiadomo jaka to może być choroba (przynajmniej mi nie wiadomo) więc nie wiadomo też jaki zastosować lek.
Moim zdaniem powinnaś usunąć wszystkie ryby, które mają jakiekolwiek oznaki choroby, robić podmianki i zobaczyć, czy kolejne ryby nie zaczynają chorować. Nie wiem, czy nie skończy się to redukcją całej obsady i restartem zbiornika. Dobrze byłoby gdzieś przy wylocie filtra umieścić woreczek z węglem aktywnym na kilka tygodni.

Zuzia0711
Posty: 14
Rejestracja: 2015-09-01, 12:47
Lokalizacja: Piotrków tryb

Post autor: Zuzia0711 » 2015-09-02, 22:08

To proszę mi powiedzieć jak dodać zdj to pokaze

Awatar użytkownika
wojtekr
Posty: 799
Rejestracja: 2009-05-19, 17:21
Lokalizacja: Łódź

Post autor: wojtekr » 2015-09-03, 09:18

Musisz użyć programu, który wygeneruje Ci link zdjęcia, który potem wstawisz do Twojego posta. Jest kilka programów do wstawiania zdjęć na forum.

Także na tym forum znajdziesz porady jak to zrobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”