W poniedzialek zauwazylem taka kropke myslalem ze to inne skalary mu to zrobily ale teraz mam obawy czy nie jest to jakis pasozyt
http://pl.tinypic.com/r/2wdt45h/8
Chory skalar proszę o diagnoze i jak to wyleczyc
- Witek Miszczak
Wygląda na lokalną infekcję bakteryjną. Jeżeli nie przeleczysz wda się zapewne grzybica (pleśnie). Moja rada brutalna i skuteczna: Wyłowić i nad zlewozmywakiem kapnąć na zmiany wodą utlenioną - poczekać ze 40 sekund i do baniaka. Na następny dzień jeżeli się nie poprawi to samo, tylko dłużej poczekać.
bez urazy ale twoja metoda do niczego tak naprawdę nie doprowadzi nie będzie ryba wyleczona tylko umęczona i może nastąpić uśmiercenie ,czy zdawałeś sobie sprawę z podanej rady ?????Witek Miszczak pisze:Wygląda na lokalną infekcję bakteryjną. Jeżeli nie przeleczysz wda się zapewne grzybica (pleśnie). Moja rada brutalna i skuteczna: Wyłowić i nad zlewozmywakiem kapnąć na zmiany wodą utlenioną - poczekać ze 40 sekund i do baniaka. Na następny dzień jeżeli się nie poprawi to samo, tylko dłużej poczekać.
nie potrafisz pomóc nie pomagaj!
Obawiam się że nie masz racji. Bo znaleźć weterynarza który się zna na rybach (a na akwarystycznych to już w ogóle) nie jest łatwe (oczywiście mówię o takich kompetentnych). Druga sprawa, to że bycie akwarystą masz racje nie gwarantuje takiej wiedzy, ale długoletni hodowca (taki jak pan Witek) ma ją na 100% szczególnie jeżeli chodzi o choroby ryb które hoduje i rozmnaża lub to robił. Ale każdy ma prawo słuchać rad od kogo uważa.