Problem z rybkami

toskania

Post autor: toskania »

I jeszcze głupie pytanie. Jeśli pierwsze użycie Ichtio było w niedziele a mam zgodnie z Instrukcją po trzech dniach podmienić 20 % wody i dodać odpowiednią ilość preparatu to mam to zrobić we wtorek czy środę? Trzy dni czyli niedziela, poniedziałek i wtorek. Czy też te trzy dni to poniedziałek, wtorek, środa. Bo już zgłupiałam a nie chcę z kolei "przedobrzyć"....

maksior

Post autor: maksior »

Ja bym dał w Srodę ale nie da radę przedobrzyć pamietaj o napowietrzaniu mocnym .
Arek

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

Z tego co się orientuję kulorzęsek w temperaturze 28-30 stopni przybiera formę przetrwalnikową i żadne leki na niego nie działają, ginie w 32 stopniach, miałem tak u siebie nie pomogło nic nawet protazol, straciłem 90% obsady trzymając wysoką temperaturę. Dopiero rada starego akwarysty, że temperatura 24-25 stopni i dalej wg instrukcji na opakowaniu pomogła, dwa tygodnie i po ospie. Ale nie sprzeczam się, piszę tylko jak to u mnie przebiegało.

maksior

Post autor: maksior »

Spoko każdy ma prawo mieć wlasne zdanie > Ja tam zawsze tak leczyłem i było ok . Tylko z sera ectopur przebiegało szybciej.
Arek

toskania

Post autor: toskania »

Wklejam zdjęcia chorego mieczyka. Tylko u niego widać objawy choroby. Zdjęcia zostały zrobione wczoraj. Dzisiaj zaczął podnosić płetwę grzbietową. Nie ma jej juz tak sklejonej jak na zdjęciach. Od niedzieli podaje do akwarium Ichtio (2 dawki zgodnie z instrukcją). Mieczyk ma się lepiej, inne ryby również żyją. Wygląda to na rybią ospę czy też na jakaś pleśniawke lub coś podobnego? Leczenie niby działa, ale ja się zastanawiam nad trafnością diagnozy.
[img]http://michal_80.w.interia.pl/a/1.JPG[/img]
[img]http://michal_80.w.interia.pl/a/2.JPG[/img]

Awatar użytkownika
cholpek

Post autor: cholpek »

ja mam tak od 4 miesiecy non stop co pada prakrycznie co dzien od 1 do 3 sztkuk :/
120L- akwa + 70 + 60 + 50 + 10 :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”