Chory skalar proszę o diagnoze i jak to wyleczyc

ODPOWIEDZ
pawel021

Chory skalar proszę o diagnoze i jak to wyleczyc

Post autor: pawel021 »

W poniedzialek zauwazylem taka kropke myslalem ze to inne skalary mu to zrobily ale teraz mam obawy czy nie jest to jakis pasozyt

http://pl.tinypic.com/r/2wdt45h/8

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Wygląda na lokalną infekcję bakteryjną. Jeżeli nie przeleczysz wda się zapewne grzybica (pleśnie). Moja rada brutalna i skuteczna: Wyłowić i nad zlewozmywakiem kapnąć na zmiany wodą utlenioną - poczekać ze 40 sekund i do baniaka. Na następny dzień jeżeli się nie poprawi to samo, tylko dłużej poczekać.

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

Post autor: Stanisław »

Witek Miszczak pisze:Wygląda na lokalną infekcję bakteryjną. Jeżeli nie przeleczysz wda się zapewne grzybica (pleśnie). Moja rada brutalna i skuteczna: Wyłowić i nad zlewozmywakiem kapnąć na zmiany wodą utlenioną - poczekać ze 40 sekund i do baniaka. Na następny dzień jeżeli się nie poprawi to samo, tylko dłużej poczekać.
bez urazy ale twoja metoda do niczego tak naprawdę nie doprowadzi nie będzie ryba wyleczona tylko umęczona i może nastąpić uśmiercenie ,czy zdawałeś sobie sprawę z podanej rady ?????

nie potrafisz pomóc nie pomagaj!

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Stanisław, nie byłbym taki pewny czy Witek nie potrafi pomóc... nieco lat w akwarystyce siedzi, więc traktowałbym jego rady poważnie.

Awatar użytkownika
Stanisław
Kontakt:

Post autor: Stanisław »

Kubiszon pisze:Stanisław, nie byłbym taki pewny czy Witek nie potrafi pomóc... nieco lat w akwarystyce siedzi, więc traktowałbym jego rady poważnie.
nie do końca jest to prawda -nie uważam ze jak ktoś długo jest w akwarystyce to jest weterynarzem .to tyle i aż tyle mam takie zdanie i go nie zmienię

lopuch

Post autor: lopuch »

Obawiam się że nie masz racji. Bo znaleźć weterynarza który się zna na rybach (a na akwarystycznych to już w ogóle) nie jest łatwe (oczywiście mówię o takich kompetentnych). Druga sprawa, to że bycie akwarystą masz racje nie gwarantuje takiej wiedzy, ale długoletni hodowca (taki jak pan Witek) ma ją na 100% szczególnie jeżeli chodzi o choroby ryb które hoduje i rozmnaża lub to robił. Ale każdy ma prawo słuchać rad od kogo uważa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”