Ramirezka E.B

ODPOWIEDZ
padrem

Ramirezka E.B

Post autor: padrem »

Witam ponownie, tym razem pisze do was z takim malym pytaniem
od pewnego czasu (od kiedy samczyk ramirezki padl) jego samica strasznie zmarniala plywa jakas taka smutna i co najlepsze nie jest niebieska juz zrobila sie bardzo jasna nie widac u niej prawie wogle koloru niebieskiego, mam wrazenie ze zaraz mi padnie i bede musial ja wylawiac, czy to moze byc powodem tego ze nie ma partnera ?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Masz z tego co pamiętam pH 8. To wszystko wyjaśnia. Wyjmij te kamory wszystkie, polej octem. Jak się będą pienić to je wywal.
Ostatnio zmieniony 2011-10-14, 16:47 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

padrem

a jak zbic to PH ?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Wyjmij te kamory wszystkie, polej octem. Jak się będą pienić to je wywal.
Puść CO2. Najpierw obsadź porządnie roślinami.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Łódzka kranówka nie jest taka zła, cos Ci zapewne zatwardza wodę, wyjmij kamienie i zobacz co sie dzieje. Jednak problemem moze nie byc tylko ph ale i gh i kh.
Łukasz

padrem

a wiec kamienie sie nie pienia wiec ich nie wywalam ;)

Hex

Post autor: Hex »

padrem pisze:a jak zbic to PH ?
sera pH - albo tańszym kosztem kwasem solnym ;] ale tu proporcje sam musisz dobierać ja robiłem na 1 l wody i np 1-2 krople i potem przeliczałem

lukaszLDZ

Ja powiem tak, jesli jestes mało doświadczony nie kombinuj kwasem, zreszta jest to sposób sztuczny i dośc łatwo przesadzic. Najprostszym sposobem i najwygodniejszym to....kup filtr RO i mając parametrach ph 7 i powiedzmy gh i kh bliskie zero, możesz ja w łatwiejszy sposó modyfikowac poprzez dodanie torfu szyszek itp, warunkiem jest kh niższe niz ma nasza kranówka.
Ostatnio zmieniony 2011-10-16, 19:38 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Hex

Post autor: Hex »

Tu nie ma dużo kombinacji wystarczy prosta matematyka i tyle ;p ale szyszki i torf też dobry pomysł ;)

lukaszLDZ

Prosta matematyka i owszem, ale łatwo o pomyłkę zreszta jest to metoda chemiczna. Kolego padrem a szukałes na forum apisto jak koledzy sobie radzą, jak wspomniałem, podstawa filtr RO i wtedy kombinuj z woda, uzyskasz co chcesz no i pielęgniczki będa happy ;-) Aporpos, jak podajesz co2 to ph Ci powinno spadać. Zresztą ,nie przesadzajmy z tym ph, większość naszych rybek które kupujemy z hodowli, sa przyzwyczajone do takiej wody w granicach 7-7,5 w większości oczywiście, byleby gh i kh nie było na poziomie 20 stu hehe. Gdzies mi sie obiło o uszy, że Stendkery sa hodowane własnie na wodzie o ph 7,4-7,5...o wartościach gh i kh nic mi nie wiadomo

PS: szyszki zadziałaja tylko i wyłącznie kiedy kh nie będzie za wysokie, jesli jest na poziomie powiedzmy 10 to wiele to nie pomoże. Tak samo z torfem, ( chociaż tutaj juz lepiej). Te specyfiki wspaniale zbijaja ph w wodzie RO tam gdzie kh i gh jest równe lub bliskie wartości zero.
Ostatnio zmieniony 2011-10-16, 22:02 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Hex pisze:Tu nie ma dużo kombinacji wystarczy prosta matematyka i tyle ;p ale szyszki i torf też dobry pomysł ;)
Tylko w wodzie o pH <= 7

Mam EB w łódzkiej kranówce - czują się świetnie, mało tego jedyne gniazdo jakie udało mi się uzyskać było z tarła na łodziance.
Utrata barwy może być spowodowana samotnością, ale też infekcją (samczyk padł z jakiegoś powodu). Czas pokaże.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”