Stosowanie leków na pasożyty układu pokarmowego
Stosowanie leków na pasożyty układu pokarmowego
Witam,
czy leki Zoolek'u-Aquasan oraz Capitox- można stosować równolegle?
Diagnozę odnośnie choroby postawiłam, w 90% jestem przekonana, że są to pasożyty układu pokarmowego (ciągnące się, białawe odchody), co prawda objawy ustąpiły na ok 2 tygodnie, ale po wczorajszej podmianie wody znów się pojawiły. Przezornie nie lałam chemii, chociaż leki czekały w "gotowości" od kilku tygodni-poprzednią obsadę prawie w całości wybiły infekcje wtórne po ospie.
Proszę o pomoc, ponieważ nigdzie nie mogę wyszukać tych danych.
Pozdrawiam,
Paula
czy leki Zoolek'u-Aquasan oraz Capitox- można stosować równolegle?
Diagnozę odnośnie choroby postawiłam, w 90% jestem przekonana, że są to pasożyty układu pokarmowego (ciągnące się, białawe odchody), co prawda objawy ustąpiły na ok 2 tygodnie, ale po wczorajszej podmianie wody znów się pojawiły. Przezornie nie lałam chemii, chociaż leki czekały w "gotowości" od kilku tygodni-poprzednią obsadę prawie w całości wybiły infekcje wtórne po ospie.
Proszę o pomoc, ponieważ nigdzie nie mogę wyszukać tych danych.
Pozdrawiam,
Paula
- krzych0062
-
- Kontakt:
p1705, Niewiem jakie masz ryby ale bardzo dużo wiadomości na temat leczenia i dawkowania leków na pasożyty układu pokarmowego jest na forum dyskowców:
działy:
-Choroby
-Dawkowanie lekarstw / Sposoby leczenia
http://www.discus.org.pl/smf/
Pzdr.
działy:
-Choroby
-Dawkowanie lekarstw / Sposoby leczenia
http://www.discus.org.pl/smf/
Pzdr.
bebe
Żeby leczyc trzeba wiedzieć co sie leczy :)
wielu akwarystów którzy trzymają dyskowce pasożyty zwalcza lekami prosto od weterynarza:) np. pratel, paratex załatwi płazińce skórne częsta przyczyna ocierania sie ryb o rośliny bądź o elementy wystroju w akwarium. dodany d pokarmu poradzi sobie z nicieniami. ale jak mówie trzeba wiedziec co sie leczy...
wielu akwarystów którzy trzymają dyskowce pasożyty zwalcza lekami prosto od weterynarza:) np. pratel, paratex załatwi płazińce skórne częsta przyczyna ocierania sie ryb o rośliny bądź o elementy wystroju w akwarium. dodany d pokarmu poradzi sobie z nicieniami. ale jak mówie trzeba wiedziec co sie leczy...
Pozdrawiam Darek
Widzę, że moje akwarium urosło kilkukrotnie od mojej ostatniej wizyty na forum 
Paletki-owszem kiedyś chciałabym, na razie mam trochę mniejszą wersję-skalary.
Dzięki za link, poczytałam, ale zastanawiam się nad taką jedną rzeczą, czy przypadkiem dawki leków nie są przeliczone na dorosłe, bądź co bądź, sporo większe ryby...
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Paletki-owszem kiedyś chciałabym, na razie mam trochę mniejszą wersję-skalary.
Dzięki za link, poczytałam, ale zastanawiam się nad taką jedną rzeczą, czy przypadkiem dawki leków nie są przeliczone na dorosłe, bądź co bądź, sporo większe ryby...
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
- Witek Miszczak