Problem z rybkami

toskania

Problem z rybkami

Post autor: toskania »

Zwracam się do was z prośba o pomoc. Jestem początkującym posiadaczem akwarium bo do akwarysty to mi jeszcze daleko. Nie jeden błąd na pewno popełniłam i zdaję sobie z tego sprawę. Przede wszystkim zrobiłam jeden wielki błąd bo wpuściłam do akwarium nowe rybki bez kwarantanny (do tej pory się pukam w czoło, ale wydawało się że źródło praktycznie pewne). Nowe rybki (miały być to kosiarki, ale chyba ktoś nam sprzedał jednak fałszywa kosiarki a ja nie zauważyłam) przetrwały jakieś kilka dni. Wszystkie padły. Teraz po 1 dniu od śmierci nowych zaczęły padać moje (padło 5 zmienniaków wielobarwnych). 2 zmienniaki są chore i to widać. Posiadany mieczyk też mi się nie podoba. I najmniejsza molinezja również.

Moje akwarium:
pojemność: 80 litrów
filtr: FAN 1-plus Aquael na najwyższym przepływie wody, czyszczony co kilka dni i płukany w odstałej wodzie przed zamontowaniem
temperatura wody: 26-27 stopni
żywe rośliny (5 sztuk)
żadnych korzeni itd
2 roślinki sztuczne
podmiana wody: zazwyczaj co 1,5-2 tygodnie, nie częściej, jeśli rzadziej to sporadycznie po 3 tygodniach, woda odstała kilka dni.
akwarium ma pół roku (zakładane stopniowo: woda - rośliny - rybki).
naświetlanie: 8-9 godzin
napowietrzanie: 24 h przez 7 dn
i
Obsada:
7 zmienniaków wielobarwnych (5 padło)
2 kiryski spiżowe
2 zbrojniki niebieskie (tak mi się wydaje że niebieskie, wąsacze)
6 molinezji czarnych (1 najmniejsza źle się czuje)
1 mieczyk (choruje)

Jakie są objawy dziwnego zachowania zmienniaków i mieczyka:
Są osowiałe, chowają się w roślinkach albo w kącie akwarium, opadają na dno (najpierw część ogonowa). Od czasu do czasu popływają w akwarium i spowrotem wracają na dno). Mają jakby zwiniętą górną płetwę. Nie zaobserwowałam by jakoś szczególnie mocniej poruszały skrzelami. Mieczyk często podpływa pod powierzchnię wody.
Najmniejsza molinezja też się chowa w roślinkach i podpływa pod powierzchnię na zmianę. Na ciałach i płetwach wszystkich chorych ryb można na siłę zauważyć drobniusieńkie białe kropki dlatego pomyślałam o ospie rybiej. Część objawów się zgadza....Ale czy czegoś nie przeoczyłam???

Mam dostęp do Ichtio i CMF. Czy mam je podać razem? Czy tylko jeden? Podniosłam temperaturę wody na 28 i nie wiem czy podnieść wyżej bo podnoszę stopniowo. Boje się o to czy posiadane ryby przetrzymają 30 stopni.

Kiryski, zbrojniki, duże molinezje zachowuja się normalnie, ich ciała i płetwy są wzrokowo ok. Czy to oznacza że to dziadostwo jeszcze ich nie zaatakowało?
Ostatnio zmieniony 2010-02-28, 14:19 przez toskania, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Nie podnoś temperatury bo kiryski mogą nie wytrzymać 30 C

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

Nie podnoś temperatury, wystarczy 24-25 stopni. Kup preparat ichtiosan i podawaj wg przepisu jest naprawdę skuteczny. Przetestowałem u siebie. Po dwóch tygodniach nie ma śladu po ospie.

zami84

Post autor: zami84 »

A ichtiosan nie zostal wycofany ze sprzedazy? Bo juz sie pogubilem..
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

olesz
Kontakt:

Na stronie rybarium jeszcze jest w ofercie, ale faktycznie w tej chwili może też występować jako ichtio, ale sądzę że jest to to samo tylko nazwa się zmieniła.

toskania

Uaktualniam info o obsadzie mojego akwarium:
0 zmienniaków wielobarwnych (7 padło)
2 kiryski spiżowe
1 zbrojnik niebieski (1 padł choć nie było widać po nim że coś mu dolega)
5 molinezji czarnych (1 najmniejsza padła)
1 mieczyk (choruje)

Podejrzewam, że jak jutro zajrze do akwa to będę już mogła tylko wyławiać kolejne zwłoki... :(

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Masz odstaną wodę gdzieś w baniaku?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

toskania

Mam, ale woda jest wczorajsza. Bo wczoraj podmieniałam już wodę widząc co się dzieje.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Ja bym podmienił to co masz. Wrzuć jakieś foty ewidentnie chorych ryb. bo takie gdybanie jest troche
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

toskania

Tylko jedna jest ewidentnie chora. Jest to mieczyk czerwony. Ma delikatne białe kropki na ciele i takie białe końcówki płetw. Zwija płetwę grzbietową i albo leży na dnie albo atakuje swoje odbicie w ściance akwarium. Nie mam jak jej sfotografować bo chowa się za roślinami z tyłu akwarium. Jeśli do jutra przeżyje to postaram się coś cyknąć. Padł tez zbrojnik który wcale nie okazywał oznak choroby.

maksior

Post autor: maksior »

Polecam preparat ichtio tropikala sam osobiście podawałem z ectopurem sery wszystko zniknęło bez problemu. Ichtio jest ponoć lepsze od cmf . A temperaturę 28 stopni powinno pomóc. Odnośnie płukania filtra z tego co wiem to lepiej płukać go w wodzie z akwarium a nie stałej odstałej. I filterek też by się przydał większy. Nie tzreba byłoby go płukać co pare dni. Mnie kiedyś też podkusiło porządnie umyć kubełek efekt był piorunujący piękne białe kropeczki..
Arek

toskania

Mam stosować sam Ichtio Tropicala? Czy razem z CMFem bo mam obydwa. Czy dobrze myślę, że to podobne preparaty?

olesz
Kontakt:

Stosuj sam ichtio dokładnie wg. instrukcji na opakowaniu, temperatura około 25 stopni.

maksior

Samo ichtio bez cmf z tego co wiem cmf jest mieszanka . Zresztą pisze na opakowaniu żeby nie mieszać .
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 19:28 przez maksior, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek

maksior

olesz pisze:Stosuj sam ichtio dokładnie wg. instrukcji na opakowaniu, temperatura około 25 stopni.
Za mala ta temperatura , tak jak pisze olesz stosuj według instrukcji na poakowaniu. 27/30. Ja bym polecił 28 stopni .
Arek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”