Ryby mi padają w czasie nocy
Ryby mi padają w czasie nocy
Nie wiem co się dzieje w moim akwarium ale nie jest dobrze. Ryby mi padają. I to przeważnie w nocy. Akwarium jest czyste 1,5 miesięczne. Parametry wody są stabilne. No2 0,15, No3 tez dobre, ph troche podwyższone bo 8 ph(mam akwarium roślinne i takie ryby jak razborki klinowe, danio, gurami, prętniki). Filtr jest duża gąbka, czyszczona regularnie. Woda też jest co tydzień jej połowa podmieniana. Nie wiem co się dzieje. Objawy padania są bardzo dziwne, czyli jednego dnia rano rybka czuje się dobrze a pod wieczór już zdycha. Podejrzewam jakąś chorobe albo pasożyta. Ma ktoś jakiś pomysł?
Pozdrawiam
duch
duch
Piszesz że podmieniasz co tyg. połowę wody, może tu tkwi przyczyna, brak stabilność w baniaku, nagłe skoki parametrów temp. w samej wodzie coś może być, jeśli jest lana prosto z kranu może być chlor albo inne rzeczy, może ostatnio kupiłeś jakąś rybkę czy roślinkę bez aklimatyzacji i coś z nimi przytargałeś do domu.
Ostatnio zmieniony 2009-06-04, 22:04 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
Z reguły ryba nie pada od razu, widać wcześniej że coś z nią nie tak. Jest osowiała, nie je, chowa się po kątach. Zaobserwowałeś u siebie cos takiego ?
Jeśli padają od razu to musi być silne stężenie czegoś, jakiejś trucizny. Wątpie że tak jest bo pada ci po jednej rybce, a powinny raczej paść wszystkie od razu.
Jeśli padają od razu to musi być silne stężenie czegoś, jakiejś trucizny. Wątpie że tak jest bo pada ci po jednej rybce, a powinny raczej paść wszystkie od razu.
Tylko nie wiadomo co i jak leczyć. Poobserwuj ryby, muszą być jakieś objawy u żywych lub martwych.Podejrzewam że raczej coś przytargałem, jakieś choróbsko lub pasożyta
Moja była Tanganika -
raczej nie, nie ma w obsadzie aż tak agresywnych rybkefir1227 pisze:czesc ,a może to jakiś samiec zabija?
Moja była Tanganika -