Kirysek Pigmej

ODPOWIEDZ
Hex

Kirysek Pigmej

Post autor: Hex »

Komuś się udało je rozmnożyć ???? Jeśli tak to prosił bym bardzo o podzielenie się swoimi spostrzeżeniami co i jak robił. ;]

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Generalnie nic. Składały ikrę średnio raz na 2 tygodnie. Teraz dopiero odłowiłem je do osobnego zbiornika w którym sie wytarły i jest trochę młodych (takich około tygodnia).
Ostatnio zmieniony 2012-03-14, 14:10 przez Kaledon, łącznie zmieniany 1 raz.

Hex

Post autor: Hex »

aha bo zauważyłem że co raz częściej samce ganiają samice takie małe grupki się tworzą a z tego co wyczytałem to tak wyglądają zaloty u nich hehe może coś z tego będzie :)

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Zjedzą ikrę. Bardzo łatwo trą się po większej podmianie wody. Z jednego tarła w ramach eksperymentu odłowiłem z 5-6 ziarenek ikry do pojemnika który pływał w akwarium z kiryskami. Po kilku dniach wykluły się 4 młode a na ta chwile w krewetkarium mam 2 szt które mają już 1,5 cm. Teraz z celowego tarła w osobnym zbiorniku jest z 20-30 przecinków w kotniku. Trzymane są na dość miękkiej wodzie przy pH 6.5-7,5- w zależności od zbiornika w którym pływają.

king
Kontakt:

Post autor: king »

Tarło u kirysów to nie problem ważne jest by mieć doświadczone tarlaki, wodę bez pierwotniaka i dobrą karmę. Jako pokarm polecam nicienie mikro u mnie sterby na tym rosną jak oszalałe...
A przez doświadczoną parę rozumiem taką co ma 3-10lat(kilkanaście tareł). Inaczej spory procent będzie nie zapłodnionych.
Jak masz stare kirysy to tarło się uda jak świeżo kupiłeś to niech się trą w ogólnym kilka razy potem możesz coś działać...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”