Łączenie pielęgnic w pary

ODPOWIEDZ
FreeStyle84

Łączenie pielęgnic w pary

Post autor: FreeStyle84 »

Witam, kilka dni temu kupiłem dwie akary pomarańczowopłetwe, ok. 8-10 cm długości. Ryby kupione na giełdzie zoo. zapakowane w jeden worek, że niby para.
Jednak jak tylko doszły do siebie po transporcie zaczeła się jadka. Samiec przegania samicę z kąta w kąt i robi się coraz bardziej agresywny w stosunku do niej.
Czy jest jakiś sposob na pogodzenie tych ryb ze sobą (nie wiem - rozdzielenie ich na kilka dni czy coś)? Te akary to w zasadzie moje pierwsze pielęgnice amerykańskie, wcześniej miałem pyszczaki, a to inna bajka. Może są jakieś sposoby?

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Wstaw może jakieś foto akwarium w którym one żyją. Może będzie łatwiej komuś coś powiedzieć na ten temat. Ja co prawda miałem z pielęgnic tylko Kakadu, ale z tego co przez dłuższy czas zauważyłem istotną rolę robiły kryjówki i to wiele. :-)

FreeStyle84

akwarium 200l,w nim dwie pary zeberek (małe 5-6 cm) i te dwie akary, do tego labeo. Jest duzy korzeń i kryjówki. qrcze nie widze tu nigdzie 'załącz plik' zeby wstawic zdjęcie :/

Hex

Post autor: Hex »

skorzystaj z imageshacka potem [img...] .........[..../img] i bedzie git oczywiście bez kropek w nawiasach kwadratowych ;]

FreeStyle84

Macie film
http://www.youtube.com/watch?v=NF__NmLegyI
miejsca duzo, kryjówek chyba też

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Zrób kryjówki z doniczek - wybij otwory takie, żeby tylko samica mogła przejść. "Jadka" się skończy, a może dobierze się para i będzie inny wpis na forum (Co zrobić z akarami?)

FreeStyle84

Kryjówki są juz w przygotowaniu ;-) Trzymam za słowo i zbieram zamówienia na młode akary :lol:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”