zebry i pokolenia
-
zebry i pokolenia
Mam takie pytanie. Moja para zebr złożyła ikre i mam dużo młodych tak okolo 1 cm i teraz znowu zlozyly ikre. czy drugie pokolenia ma jakąś szanse przeżyć ??
-
pierwsze słyszę żeby rodzice składali ikrę w celu wyżywienia starszego potomstwa , ja się z czymś takim nie spotkałem i myślę że nastąpiła błedna interpretacja . Być może ikra Ci spleśniała i dlatego rodzice pozwolili ją skonsumować ...... U mnie zawsze te mniejsze były chronione przez dorosłych . Ale może u Ciebie były tak ekstremalne warunki głodowe ...
- Witek Miszczak
To dość powszechna strategia u wężogłowów. W basenach z dużą ilością pokarmu rodzice nie powtarzają tarła - u "oszczędnych" akwarystów tarła są powtarzane nawet 2-3 krotnie.dare31 pisze:pierwsze słyszę żeby rodzice składali ikrę w celu wyżywienia starszego potomstwa , ja się z czymś takim nie spotkałem i myślę że nastąpiła błedna interpretacja . Być może ikra Ci spleśniała i dlatego rodzice pozwolili ją skonsumować ...... U mnie zawsze te mniejsze były chronione przez dorosłych . Ale może u Ciebie były tak ekstremalne warunki głodowe ...
Dzięki Witku za cenną wypowiedź .Ty wychowałeś milony rybek więc nie nawet nie odwżę się z Tobą polemizować a u mnie wylęgło się napewno tylko tysiące zebr zwykłych i albinosów oraz miodowych i nigdy nie zauważyłem takiego zachowania . Ale zaciekawiłeś mnie i pobieżnie przejżałem internet w tym temacie ale nic nie znalazłem ( pewnie słabo szukałem he he ) gdybyś mógł podać link do jakiegoś wartościowego materiału w tym temacie bede wdzięczny
Ostatnio zmieniony 2013-07-26, 20:18 przez dare31, łącznie zmieniany 1 raz.
o rozmnażaniu Chann to najlepiej na channidae.pl
co do Zebr, proponuje eksperyment, karm 1/3 tego co zwykle i zobaczysz czy coś się zmieni
u siebie miałem 2 tarła jedno po drugim, ikra z drugiego zniknęła dość szybko, akurat byłem wtedy na wyjazdach i za często nie zaglądałem do baniaków
co do Zebr, proponuje eksperyment, karm 1/3 tego co zwykle i zobaczysz czy coś się zmieni
u siebie miałem 2 tarła jedno po drugim, ikra z drugiego zniknęła dość szybko, akurat byłem wtedy na wyjazdach i za często nie zaglądałem do baniaków
Co by tu napisać... 

Nie jestem w stanie zrobić takowego eksperymentu bo już ze dwa lata tych rybek nie mam .I chyba bym nawet nie chciał stwarzać takich sytuacji żeby same się zjadały z głdu. Ale pamiętam jakie podniosło się larum na tym forum, jak kiedyś napisałem o poświęcaniu młodych na pokarm. Już prawie by mi opony przebijali , a tu proszę - matki natury nikt nie piętnuje .... he he pozdrawiam