tarlo paletek

ODPOWIEDZ
sweetycleo

tarlo paletek

Post autor: sweetycleo »

Dzisiaj a wlasciwie nadal paletka sklada mi ikre.Dziwi mnie to ze nie ma samca ktory by zapladnial je.Samiczka ma 8cm (red turkus) i wydaje mi sie ze jest troszke mala,ale coz natura widocznie tak jej kazala.Jest obok niej 15cm nie wiem jakiej plci druga (red white) i odgania wszystkie inne paletki, jednak zamiast zapladniac ikre ona ja po prostu zjada.Czy to samiec,czy samica?Strasznie sie przed soba trzesa i wyginaja nie naturalnie,ale nie ganiaja, sa obok siebie od kilku godzin i nawet nie podplywaja do jedzenia.Przy okazji chyba zarazila sie tym inna paletka (red turkus) bo rowniez zaczyna czyscic drugi rog akwarium i obok niej jest rowniez wieksza (solid blue) .Zachowuja sie podobnie ale jeszcze nie widze ikry.Czy ta ktora mi ja zjada to samiec? Czy musze juz je oddzielic, a jesli nie to jak poznac kiedy sie dobiora juz w pary.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Z takiego opisu nie idzie nic wywnioskować. No co? Trą się i tyle, a że zjadają ikrę to nic nadzwyczajnego...

Ryb nie oddzielaj. Tarło się skończy, ikrę zeżrą i wszystko będzie normalnie.
Obrazek

sweetycleo

Post autor: sweetycleo »

Wywnioskowac moze sie i nie da nic.jednak nie o to pytalalm.Glownie mnie interesuje czy paletka ktora non stop byla z ta samica jest samcem, oraz dla czego zjada ikre zaraz po zlozeniu.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Nie jest tak źle. Pierwsze tarła są zjadane, to norma, ale ogdaniająca i wyganiająca ryba to na 90% samiec (podobnie w drugim przypadku). Istotne dla oceny płci jest zachowanie ryb. Jeżeli płyną naprzeciw siebie w postawie imponującej kończąc swoistym ukłonem to para.

Co do dalszych działań sugeruję, że wszystko jest na dobrej drodze (stąd ikra). Karm obficie, podmieniaj wody co tydzień, a tarła będą się regularnie powtarzać. Nerwowe ruchy opiekuna typu odzielanie, odstawianie, zmiana parametrów wody itp. zazwyczaj prowadzą na manowce. Z każdym kolejnym tarłem ryby coraz lepiej będą dbać o ikrę, a później o larwy. Wtedy można zacząć wykonywać jakieś ruchy sprzyjające osiągnięciu sukcesu hodowlanego.

Acha, bezczelne gibicepsy lub pleco mogą wszystko zepsuć...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”