Czy u kogoś z was rozmnożyły się te rybki.
Niedawno zakupiłem 5 takich rybek i mieszkają sobie w krewetkarium dobrze zarośniętym mchami.
Czekam na wasze spostrzeżenia dotyczące tych rybek.
Pozdrawiam
Kardynałek chiński
U mnie się rozmnożyły. Kardynałki są rybami lubiącymi niższe temperatury, tj w okolicach 20 stopni, czyli i poniżej i ciut powyżej. Zniosą też bardzo niskie temperatury, dążące do 0. W naturze pływają w wartkich wodach, więc przyda im się intensywny ruch wody i wysokie natlenienie. Rozmnażają się przy lekkim podwyższeniu temperatury czyli jak mają zmianę na np 24 stopnie. U mnie rozmnożyły się gdy temperatura w akwarium nagle skoczyła z 20 na prawie 30 stopni (lato na poddaszu). Nie ma problemów z wykarmieniem młodych, właściwie u mnie wykarmiały się same przy normalnym karmieniu ryb.
Jak widzisz mcharium nie koniecznie jest najbardziej odpowiednim dla nich miejscem, ale to dość łatwo dostosowujące się do warunków ryby więc powinny dać radę. Aha, im zimniej tym ponoć większe rosną!
Jak widzisz mcharium nie koniecznie jest najbardziej odpowiednim dla nich miejscem, ale to dość łatwo dostosowujące się do warunków ryby więc powinny dać radę. Aha, im zimniej tym ponoć większe rosną!
Ostatnio zmieniony 2010-09-08, 19:54 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 2 razy.
najpierw obniż temp. do 16 potem podnieś do 20 i już masz ze 200-300 młodych oto cała tajemnica lobią gęsto zarośnięte akwarium lub taki plastykowy wkład do filtra jako substrat roślin. Mi się w oczku rozmnażały stale 

Ostatnio zmieniony 2010-09-10, 13:08 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.