Kiryśnik czarnoplamy

ODPOWIEDZ
arti32

Kiryśnik czarnoplamy

Post autor: arti32 »

Witam
Posiadam parkę kiryśników czarnoplamych mam je około 4-5 miesięcy mają około 5-7 cm długości.
Zaobserwowałem dość agresywne zachowanie samca wobec samicy i innych ryb. Samica zaokrągliła się troszkę, myślałem że może szykują się do złożenia ikry. Wydawało mi się przez chwilę że samiec zaczyna robić pianę ze śliny. Przygotowałem podstawek zielony odwrócony imitujący liść, podniosłem temperaturę o 2 stopnie, obfitsze karmienie, podmieniłem 1/3 wody, nawet podłączyłem deszczownice co by porę deszczową udawała. Minął miesiąc z hakiem i nic jednak się nie dzieje, samiec nie robi już piany. Jedynie gania samicę, jak ja zobaczy to dość szybko ją pogoni, aż ona się schowa w liściach. Samiec ma już wykształcone poronienie przedniej płetwy w kolorze czerwonym, co by mogło świadczyć o osiągnięciu dojrzałości.

W jakim wieku owe rybki osiągają zdolność rozmnażania się ?
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 11:00 przez arti32, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Skoro samiec ma już czerwone promienie a samica jest grubawa to zapewne ryby są już dojrzałe.
Co do warunków to np tu są opisane:
http://www.akwarium.info.pl/index.php?o ... Itemid=245
Może temperaturę obniż a nie podnieś. Może też potrzeba kilku podejść żeby coś z tego wyszło.

arti32

Post autor: arti32 »

Dzięki za podpowiedz spróbuje obniżyć tęperaturę.
pozdrawiam.

ember_tetra

Post autor: ember_tetra »

Miom zdaniem Twoje kiryśniki są stosunkowo za małe/młode aby były dojrzałe płciowo - pomimo wyrażnego dymorfizmy płciowego. To, że można już odróżnić samca od samicy nie świdczy wcale, że sa one dojrzałe do rozrodu. O ile dobrze pamietam to w przypadku tego gatunku ryby muszą mieć około 18 miesięcy aby je rozmnożyć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmnażanie i Wychów Narybku”