pytania początkującej akwarystki

Gryka3

pytania początkującej akwarystki

Post autor: Gryka3 »

Witajcie,
Jestem nowa na forum i właściwie całkowity "lajkonik" jesli chodzi o akwa. Posiadam 60 l akwa z drobnym żwirkiem, filtrem wew Aquael, grzałką i kilkoma korzeniami. Przydaloby się trochę niezbyt wymagającej zieleni a i kilka neonków później chętnie kupię od kogoś doświadczonego.
Jestem co prawda z Pabianic ale mogę podeslać siostre na Start w następną niedzielę.
Mam przy okazji pytanie czy orientujecie się czy są na tej giełdzie jakies tła strukturalne i jaki to koszt mniej więcej?

Dzięki z góry za posty i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2012-01-23, 21:14 przez Gryka3, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

tła są ale ceny nie powiem bo nie wiem.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

spróbuj czarny worek na śmieci, zmocz go i zrób jakąś ciekawą strukturę na tylnej szybie, jak ci się nie spodoba to zawsze zdążysz kupić tło (najlepiej worki z grubej mocno czarnej folii, w ostateczności czarny brystol, według uznania gładki, bądź wymiętoszony) oczywiście od zewnątrz
Co by tu napisać... :-P

Gryka3

3runer pisze:spróbuj czarny worek na śmieci
No tak od zewnątrz to może być i worek... ale widziałam w internecie takie fajne tła wewnętrzne z kamieni i korzeni. Po kilkadziesiąt zeta. Fakt, że to zmniejszy trochę powierzchnie akwa bo ma grubość coś koło 3 cm. Może i szkoda tyle zabierać rybom... :(

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Hm...powiem Ci tak...takie tła na prawdę "sprawdzają" się akwariach biotopowych typu Malawi, Tanganika... W akwariach z roślinnością już nie koniecznie :-/ Sam to już "przerabiałem", więc jeśli chcesz posłuchać tej rady... ;-) Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest to co napisał "b-runer" :-P ...czarny kolor jest ok., choć ostatnimi czasy spodobał mi się biały podkład na tył akwa ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

A druga sprawą jest to, że tło to zdecydowanie najmniejszy problem przy zakładaniu akwarium :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Gryka3

Zafira pisze: tło to zdecydowanie najmniejszy problem
W sumie tak :D ale tak jakoś myślałam o dopracowaniu szczegółów. Chociaż moze powinnam myślec bardziej o CO2 dla roslin lub jakimś substracie...

Awatar użytkownika
krzych0062

Zdecydowanie to brzmi lepiej ;-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

a po za tym za takim tłem zbiera się syf, mogą wpłynąć ryby i nie wypłynąć, zdecydowanie nie znam osoby, która wcześniej czy później nie wywaliła by go...

Gryka3

Ok. W takim razie powalczę z tlem zewnętrznym. A napiszcie mi jeszcze jak możecie czy jakieś płynne wspomagacze dla roślin wystarczą, bo inwestycja w CO2 chwilowo przekracza moje możliwości finansowe

Awatar użytkownika
krzych0062

"Wspomagacze", jak najbardziej...ale zależne to jest od obsady roślinnej, światła, podłoża...Dość obszerny temat na odpowiedź w jednym zdaniu ;-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

tutaj to krzych i Zafira, ja mogę co najwyżej podpowiedzieć kilka roślin na początek jeśli nie masz konkretnych pomysłów

Gryka3

jeden z forumowiczów chce mi sprzedać anubias nana i microsorium. To na początek. Oświetlenie mam w pokrywie ale błagam nie pytajcie o szczegóły bo nie znam :( a podłoże to drobny żwirek (ze 3-4mm średnicy)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

na początek się nada dodał bym moczarkę, rogatka i nurzańca, może jakieś mchy jeszcze, mam pistie i limnobium jeśli chcesz, możesz jeszcze dać galęzatkę

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Gryka3 pisze:Oświetlenie mam w pokrywie ale błagam nie pytajcie o szczegóły bo nie znam :( a podłoże to drobny żwirek (ze 3-4mm średnicy)
słuchaj, może to skomplikowane na początek, ale musisz wiedzieć, jakie masz oświetlenie, bo od tego będzie zależeć jakie rośliny możesz mieć i jakie "wspomagacze" dodatkowo stosować (CO2, nawozy). Jeżeli standardowo ok. 0,3W/l, to ja radziłbym posadzić jakies kryptokoryny, mchy, anubias i microsorium też będzie OK.
Poza tym sam żwiek jest jałowy. Jak jeszcze nie masz zalanago akwarium, to daj jakis substrat pod żwirek, a jak już jest zalane, to wepchnij kulki torfowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”