Akwarium 45L

Awatar użytkownika
darespl

Akwarium 45L

Post autor: darespl »

Witam. Jestem nowy na tym forum.
Akwarium mam już dziesięć lat, ale ostatnio przez jakieś 4 lata nie zajmowałem się nim tak dobrze. Teraz zrobiłem totalny restart. W obsadzie mam:
4 samiczki Mieczyka czerwonego.
2 mieczyki Variatusy (samiec, samica)
3 kiryski
2 małe glonojady.
Ogólnie chciałbym dokupić tu może ze dwa samce mieczyka, np. zielonego (Hellera?), lub takiego w biało czerwone łaty jak w Manu. Molinezja żaglopłetwa też byłaby piękna. Standardowo na początku chyba mam zakwit pierwotniaków, ale już działam. Z roślin:
Dużo anubiasa, jedna kryptokoryna, jakis lancelot, i dwie których nie znam nazwy :/. Wrzucę zdjęcie to może podpowiecie coś. Roślinki nawożę preparatem Carbo, takim w dozowniku.
Ostatnio padły mi dwa mieczyki czerwone. Kupiłem je na bałuckim w sobotę z rana. Tak myślę że to było bardzo głupie, możliwe że były przemarznięte itp. Znowu w Manu ceny ryb to jakiś żart.

Zdjęcie w marnej jakości:
Obrazek
Ogólnie nie jest takie brzydkie jak tutaj wyszło. Miło się wpatruje. Możliwe też że te mieczyki były stare. Ciężka sprawa. Przy okazji jeżeli ktoś z Centrum ma do sprzedania jakiś korzeń, rośliny adekwatne do wielkości akwarium, kilka mieczyków to proszę o kontakt GG:8792401
Pozdrawiam i proszę o rady.
Ostatnio zmieniony 2011-11-26, 17:13 przez darespl, łącznie zmieniany 2 razy.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

albo mi w oczach coś nie tak, albo strasznie gruby żwir
bla bla bla...

Hex

Post autor: Hex »

to raczej już jakieś małe kamyki ;p spróbuj pomniejszyć zdjęcie to będzie drobny ten żwir ;p

Lukiki

Post autor: Lukiki »

darespl pisze:Akwarium mam już dziesięć lat
:shock:
darespl pisze:ale ostatnio przez jakieś 4 lata nie zajmowałem się nim tak dobrze.
:shock: :shock:
darespl pisze:Ogólnie nie jest takie brzydkie jak tutaj wyszło
:shock: :shock: :shock: :mrgreen:
darespl pisze:Ostatnio padły mi dwa mieczyki czerwone. Kupiłem je na bałuckim w sobotę z rana
:roll:

Gdyby nie te emotikony,to bym dostał chyba bana :lol:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Akwarium mam już dziesięć lat, ale ostatnio przez jakieś 4 lata nie zajmowałem się nim tak dobrze.
Bez obrazy, ale powinieneś się wstydzić, że masz przez tyle lat akwarium,a tak mało wiesz na ten temat. Za małe akwarium na takie ryby (glonojady, mieczyki..). Zrobiłeś restart i pewnie wpuściłeś rybki do niedojrzałego akwarium, dlatego nie przeżyły, pewnie dlatego tez masz pierwotniaki. No i jeszcze chcesz dokupować kilka mieczyków. Proponuję najpierw, żebyś poczytał o cyklu azotowym i o wymaganiach ryb, które masz lub zamierzasz trzymać. Podłoże to kamienie, które nie nadają się do hodowli roślin, rośliny nie dobrane do tego litrażu, ale to akurat najmniejszy problem w tym wszystkim. W skali od 1 do 10..odpowiedz sobie sam na ile zasługuje Twoje akwarium. Szkoda tych biednych stworzeń, mam nadzieję, że się opamiętasz i douczysz chociaż podstaw akwarystyki.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-11-22, 23:32 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

furious tomash

Post autor: furious tomash »

Lukiki pisze:
:shock: :shock:

:shock: :shock: :shock: :mrgreen:
o, jednak to nie ja mam problem z oczami :-P
bla bla bla...

Awatar użytkownika
darespl

Jeżeli chodzi o podłoże to tu się nie zgodzę, ponieważ kamienie to tylko górna warstwa. Na spodzie jest drobny żwir ok 1 góra 2 mm. Kamienie zasłaniają żwir i sprawiają że wszelkie odpadki są pomiędzy nimi a nie na nich. Jeżeli chodzi o rośliny, to mógłbym mieć wątpliwości co do żabienicy, tak się chyba nazywa ta z lewej, ale rośnie ona do ok. 30 cm. Anubias rośnie dobrze i nie widzę tu problemu, tak samo z kryptokoryną. Jeżeli chodzi o mieczyki, to fakt, nie wiedziałem że to akwarium może być da nich za małe. Jeżeli chodzi o glonojady, to zdawałem sobie sprawę że zostanę o to zjechany, ale dzisiaj dopiero o tym przeczytałem. Nie jest to kwestia opamiętywania się. Nie jestem osobą która się znęca nad zwierzętami albo ma gdzieś ich samopoczucie. Wynika to bardziej z tego, że po takiej przerwie zacząłem od "najprostszych ryb" pomijając fakt że wymagają minimum 100l bo inaczej karłowacieją. Zniszczyło mnie to. Szczerze mówiąc nie wiem co mam z tym teraz zrobić. Wypadałoby zmienić obsadę, pozostawiając tylko kirysy.
Co do komentarza Pana Lukiki, to "oglądałem" go parę razy i nie ogarniam :/

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Kolego zrób restart, kup żwit granulacji 1-3 mm. Posadz roslinki wlacz filtr niech chodzi sobie, na poczatek mozesz wpuścic co najwyzej jakiegos slimaka lub dwa, odczekaj dwa tygodnie i zmierz no2, no3. Ja po dwóch tygodniach wpuscilem jedna rybkę i tak sobie pływała kolejne dwa tygodnie. Potem znowu dodatkowa obsada i do tej pory sie zastanawiam czy moje akwarium 54 litry nie jest za małe dla kakadu.... z mieczyków zrezygnuj, glonki też.
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

darespl pisze:hyba mam zakwit pierwotniaków, ale już działam.
Nigdy nie wpuszcza się tylu ryb na raz do niedojrzałego akwarium. Najpierw trzeba w nim stopniowo uruchomić biologię. Dlatego odesłałam Cię do poczytania o cyklu azotowym, bo to jest absolutna podstawa przy zakładaniu akwarium, a przecież nie będziemy tutaj po raz kolejny tego wałkować, jest dużo w sieci na ten temat więc czytaj,a jeśli czegoś nie będziesz rozumiał, to pytaj wówczas. Teraz zafundowałeś tym rybkom skażoną wodę, zatruwają się m.in. amoniakiem powstałym z własnych odchodów. Nie ma "kto" przerabiać tych trujących związków, bo nie rozwinęły się jeszcze pożyteczne bakterie w wodzie, w filtrze..itd., ale o tym sobie poczytaj, bo zamiast się skupić na tym, to skupiłeś się wstępnie na tym, co jeszcze dokupić z rybek do tego akwarium i dlatego akwaryści wyrazili niesmak, dziwisz się?.
Najpierw doprowadź to akwarium do porządku,a na rybki przyjdzie czas. Jeśli masz gdzie oddać te rybki, albo ulokować je tymczasowo u jakiegoś akwarysty w akwarium z dojrzałą wodą, to zrób to.
darespl pisze:Z roślin:
Dużo anubiasa, jedna kryptokoryna, jakis lancelot, i dwie których nie znam nazwy :/. Wrzucę zdjęcie to może podpowiecie coś.
Anubiasów nie sadzi się w podłożu...chociaż tutaj nie wiem jak to nazwać, bo to są kamole :->. Ta roślina o nakrapianych liściach nadaje się do doniczki,a nie do akwarium.
darespl pisze:Roślinki nawożę preparatem Carbo, takim w dozowniku.
Tym gorzej jeszcze dla tych ryb, nie dość, że taki armagedon im zrobiłeś i skażenie biologiczne, to jeszcze je podlewasz Carbo :-| .
darespl pisze:Ostatnio padły mi dwa mieczyki czerwone. Kupiłem je na bałuckim w sobotę z rana. Tak myślę że to było bardzo głupie, możliwe że były przemarznięte itp. Znowu w Manu ceny ryb to jakiś żart.
Niepotrzebnie zacząłeś wszystko od końca, od zakupu ryb,a najpierw powinieneś przygotować zbiornik i dobrać do niego"odpowiednie" gatunki rybek, które z czasem wpuszcza się stopniowo.Czy byś kupił w Manu, czy gdzie indziej, to ten sam skutek odniesiesz, bo i tak rybki nie przeżyją, nie dajesz im na to szans.
darespl pisze:Przy okazji jeżeli ktoś z Centrum ma do sprzedania jakiś korzeń, rośliny adekwatne do wielkości akwarium, kilka mieczyków to proszę o kontakt GG:8792401
Od tego powinieneś zacząć poprzednio, bo na tym forum wiele osób ma piękne rośliny do sprzedania, korzenie też się znajdą. Ale nie koniecznie z centrum..ludzie czasem po całej Polsce jeżdżą, żeby znaleźć jakiś ważny element do akwarium ;-) .
darespl pisze:Jeżeli chodzi o podłoże to tu się nie zgodzę, ponieważ kamienie to tylko górna warstwa. Na spodzie jest drobny żwir ok 1 góra 2 mm. Kamienie zasłaniają żwir i sprawiają że wszelkie odpadki są pomiędzy nimi a nie na nich
A co Ci da 1-2 mm żwiru?, rośliny mają się ukorzenić,a Ty piszesz tutaj o tym jak odpadki mają być lokowane. Żwir powinien mieć granulację 1-3 mm i warstwa na ok. 5 cm. przy przedniej szybie zwiększana ku tyłowi-nawet na ok. 10 cm. Poczytaj o podłożu do akwarium, o substratach..
darespl pisze:Jeżeli chodzi o mieczyki, to fakt, nie wiedziałem że to akwarium może być da nich za małe. Jeżeli chodzi o glonojady, to zdawałem sobie sprawę że zostanę o to zjechany, ale dzisiaj dopiero o tym przeczytałem. Nie jest to kwestia opamiętywania się. Nie jestem osobą która się znęca nad zwierzętami albo ma gdzieś ich samopoczucie
Trochę sobie zaprzeczasz sam, bo wiedziałeś,a jednak...jak te dzieci, pójdą i kupią rybkę,a jak padnie to kupią następną.Z tym, że dzieci, to nie dorośli, nie rozumieją jeszcze wielu spraw.A w dobie internetu wszystko można się dowiedzieć, tylko trzeba chcieć.
darespl pisze:Wynika to bardziej z tego, że po takiej przerwie zacząłem od "najprostszych ryb"
Nie zacząłeś od najprostszych ryb, żyworódki bardzo się mnożą i zwłaszcza te większe-mieczyki, molinezje..nie nadają się dla początkujących, zwłaszcza do zbyt małych zbiorników.
Zacznij wszystko jeszcze raz i dobrze, w oparciu o wskazówki ludzi z tego forum ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
darespl

Dziękuję za rady. Wiem ile wysiłku kosztują.
Co do żwiru, mam na myśli że ma grubość 1-2 mm. Wysokość z przodu to ok 3 cm, z tyłu więcej.
Co do restartu, macie na myśli oddanie rybek i odczekanie na regulacje wszystkiego, czy oddanie rybek, wywalenie żwiru i roślinek i rozpoczęcie od nowa?
Co do zebrania roślinek itp. z centrum, chodzi mi o to że jest to wygodne dla dwóch stron. Niestety nie mogę oddać całego życia akwarium, bo to już wyparło muzykowanie.
Z mieczykami na poważnie nie wiedziałem. Cieszę się że mnie zjechaliście, ale chodzę struty od wczoraj, bo nie wiem co z tymi biednymi rybkami zrobić. Co do carbo, to myślicie że te związki węgla im szkodzą? Może uda mi się oddać do zoologicznego. A jeżeli chodzi o ten bałucki, to poważnie się pytam, jest sens tam kupować?
Czytałem o obsadzie do 45l. Widziałem propozycje 10 neonków i bojownik. Czy bojownik czasem nie gania wszystkiego co kolorowe i się świeci?
Totalnie już nie wiem czy wywalać wszystko, czy ratować.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

wszystko zależy od bojownika, ale raczej nie, neony to akurat dobry kompan, tak samo razbory, lub generalnie harem bojownika 1+3, wtedy możesz sie pokusić o jakiegoś pięknego samca, nie koniecznie zwyklaczka za 5 zł i poszukać ciekawych samiczek, na dno w zależności od podłoża, kirysy lub raczki miniaturowe, jakieś egzotyczne slimaki, kombinacji jest dużo
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Tyle, że do bojka chyba temperatura musi byc wyższa cos około 28 stopni??? Więc jesli ktos ma często awarię prądu to lipa, u mnie temperatura pokojowa to 24 stopnie.
Łukasz

Awatar użytkownika
darespl

Dzięki za propozycje.
Jeszcze rozważam opcje usunięcia połowy kamieni żeby odsłonić żwir.
Dogadałem się z zoologicznym jednym i oddam mu ryby.
Zakwit pierwotniaków troszkę ustępuje. Dzisiaj do tego podmieniłem ok. 20% wody. Sprawdziłem czy u anubiasów każdemu wystaje nad żwir "łodyga" (?). Korzenie podobno mogą być w żwirze. Jeżeli chodzi o tą roślinkę "lancetowatą" to widzę że wypuściła kolejny liść po kilku dniach, więc może jednak nadaje się do wody.
Co do samych roślin, w przypadku gdybym chciał bojownika, te większe dosięgające wody lepiej zostawić. Do tego dokupić coś pływającego, np pistię (?). Ogólnie jednego największego anubiasa chyba powinienem się pozbyć, bo jest za duży na to akwarium. Najlepiej zamieniłbym go na Małego Heńka, Mech Jawajski dla neonków i coś jeszcze. Jestem otwarty na rady, co do roślin. Na pierwszy plan + trawnik będzie Heniek pasował, na drugi Anubias i coś jeszcze, a na trzeci, do końca nie wiem.
Jeżeli chodzi o obsadę to myślałem nad:
Neonami Inessa - wielkość akwarium pasuje, wymagania którym uda mi się sprostać żeby je ugościć.
Razbora Galaxy - nie wiem czy nie jest zbyt ruchliwa na 45l, chociaż ma ok 2,5cm.
Bojownik + 2/3 samice. Nie wiem kiedy lepiej się czują, czy z 2 czy 3 samicami. Przy temperaturze ok 25 stopni, dogodziłbym i im, i neonom/razborom.
Na dno 3 kirysy pandy/sterbai (są piękne).
Do tego może 2 otoski.
Myślałem też nad dwoma Ramirezami, ale to dość odważna opcja do przemyślenia.
Gdybym usunął kamienie w większej ilości i trafił łagodnego bojownika, mógłbym zainwestować w 5-10 krewetek na dno. Ale to jak dla mnie raczej inny świat, wymagający odmiennego podejścia i innego zbiornika.
[center]Jak komuś się nie chce czytać:[/center]
Potrzebuję propozycje roślin na drugi i trzeci plan. Ewentualnie mogę się zamienić/sprzedać dość dużego anubiasa, mniej więcej w rozmiarze otwartej dłoni.
Pozdro.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

Limnobium mogę ci podarować mam tego tyle, ze zaraz jak nie będzie chętnych zacznie lądować w kiblu, bo przesłania mi całą roślinność pod nią, co do temperatury dla bojków 26 stopni to powiedzmy minimum, a ta temperatura jest optymalna dla sporej ilości gatunków

co do obsady:

1 opcja
Bojowniki harem 1+3, ewentualnie kirysy Panada na dno 6 sztuk (jesli przegiąłem prosze mnie poprawić)

2 opcja
Bojownik (samiec), stadko razbor/neonów (niepotrzebne skreślić)

3 opcja
stadko nie za dużych rybek rozmiarów neony/razbory/może bedące w ofercie Witka Miszczaka Drobniczki z krewetkami lub raczkami miniaturkami

dodatkowo dosłownie z 2-3 ślimaki typy brotia pagodula, tylomelania, nerityny (mogą składać jajeczka), 1 sztuka ampularii (rosnął spore i trochę brudzą, dlatego 1 sztuka)

Co do roślin na 3 plan mogę polecić nurzańca spiralnego, moczrkę, z pływających rogatka (w tej roli lepiej wygląda niż będący w żwirze),

Z obsad najmocniejszy nie jestem, więc proszę o ewentualną korektę
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
darespl

Ok. Dzięki.
Co do ryb. Postawię chyba na neony inessa w ilości 10 (15? za dużo...) + bojownik z dwoma samicami. Na dół 3-5 kirysów panda. Dodałbym do tego jeszcze ze 2 otoski, ale nie wiem czy nie będzie tłoku. Ze ślimakami też nie wiem czy dorzucać, ale te są ciekawe. Jeszcze parę lat temu na Starcie ich nie widywałem.
Jeżeli chodzi o rośliny. Te wymienione mogą być za długie, każda z nich rośnie na ponad 50 cm. Z jednej strony nie przeszkadza jak walają się po powierzchni, ale wolałbym tego uniknąć.
Chciałbym zainwestować w jakąś trawkę ok 20cm i coś na tył, może jak ta żabienica. Do tego Heniek i Mech jawajski.
Potrzebował będę:
Mały Heniek 1 plan
Mech Jawajski (nie lubię ale neonki lubią)
Microsorium windelov 2 plan
Hedyotis salzmannii 2 plan
Staurogyne 1/2 plan
Rotala rotundifolia indica 3 plan
Eleocharis acicularis 2/3 plan
Microsorium pteropus Narrow 3 plan
W takiej sytuacji zamieniałbym się na anubiasa którego mam dużo. Możliwe że zamieniłbym również tą kryptokoryne i jedną małą żabienice. Jedną dużą zostawiłbym na któryś bok, dla Bojownika.
Jakby ktoś miał sugestie, albo inny pomysł to jestem otwarty na propozycje. Przy okazji jakby ktoś czytał ten temat, a miałby do sprzedania albo zamiany któreś z powyższych to super. Ewentualnie ratuje mnie Start.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”