darespl pisze:hyba mam zakwit pierwotniaków, ale już działam.
Nigdy nie wpuszcza się tylu ryb na raz do niedojrzałego akwarium. Najpierw trzeba w nim stopniowo uruchomić biologię. Dlatego odesłałam Cię do poczytania o cyklu azotowym, bo to jest absolutna podstawa przy zakładaniu akwarium, a przecież nie będziemy tutaj po raz kolejny tego wałkować, jest dużo w sieci na ten temat więc czytaj,a jeśli czegoś nie będziesz rozumiał, to pytaj wówczas. Teraz zafundowałeś tym rybkom skażoną wodę, zatruwają się m.in. amoniakiem powstałym z własnych odchodów. Nie ma "kto" przerabiać tych trujących związków, bo nie rozwinęły się jeszcze pożyteczne bakterie w wodzie, w filtrze..itd., ale o tym sobie poczytaj, bo zamiast się skupić na tym, to skupiłeś się wstępnie na tym, co jeszcze dokupić z rybek do tego akwarium i dlatego akwaryści wyrazili niesmak, dziwisz się?.
Najpierw doprowadź to akwarium do porządku,a na rybki przyjdzie czas. Jeśli masz gdzie oddać te rybki, albo ulokować je tymczasowo u jakiegoś akwarysty w akwarium z dojrzałą wodą, to zrób to.
darespl pisze:Z roślin:
Dużo anubiasa, jedna kryptokoryna, jakis lancelot, i dwie których nie znam nazwy :/. Wrzucę zdjęcie to może podpowiecie coś.
Anubiasów nie sadzi się w podłożu...chociaż tutaj nie wiem jak to nazwać, bo to są kamole

. Ta roślina o nakrapianych liściach nadaje się do doniczki,a nie do akwarium.
darespl pisze:Roślinki nawożę preparatem Carbo, takim w dozowniku.
Tym gorzej jeszcze dla tych ryb, nie dość, że taki armagedon im zrobiłeś i skażenie biologiczne, to jeszcze je podlewasz Carbo

.
darespl pisze:Ostatnio padły mi dwa mieczyki czerwone. Kupiłem je na bałuckim w sobotę z rana. Tak myślę że to było bardzo głupie, możliwe że były przemarznięte itp. Znowu w Manu ceny ryb to jakiś żart.
Niepotrzebnie zacząłeś wszystko od końca, od zakupu ryb,a najpierw powinieneś przygotować zbiornik i dobrać do niego"odpowiednie" gatunki rybek, które z czasem wpuszcza się stopniowo.Czy byś kupił w Manu, czy gdzie indziej, to ten sam skutek odniesiesz, bo i tak rybki nie przeżyją, nie dajesz im na to szans.
darespl pisze:Przy okazji jeżeli ktoś z Centrum ma do sprzedania jakiś korzeń, rośliny adekwatne do wielkości akwarium, kilka mieczyków to proszę o kontakt GG:8792401
Od tego powinieneś zacząć poprzednio, bo na tym forum wiele osób ma piękne rośliny do sprzedania, korzenie też się znajdą. Ale nie koniecznie z centrum..ludzie czasem po całej Polsce jeżdżą, żeby znaleźć jakiś ważny element do akwarium

.
darespl pisze:Jeżeli chodzi o podłoże to tu się nie zgodzę, ponieważ kamienie to tylko górna warstwa. Na spodzie jest drobny żwir ok 1 góra 2 mm. Kamienie zasłaniają żwir i sprawiają że wszelkie odpadki są pomiędzy nimi a nie na nich
A co Ci da 1-2 mm żwiru?, rośliny mają się ukorzenić,a Ty piszesz tutaj o tym jak odpadki mają być lokowane. Żwir powinien mieć granulację 1-3 mm i warstwa na ok. 5 cm. przy przedniej szybie zwiększana ku tyłowi-nawet na ok. 10 cm. Poczytaj o podłożu do akwarium, o substratach..
darespl pisze:Jeżeli chodzi o mieczyki, to fakt, nie wiedziałem że to akwarium może być da nich za małe. Jeżeli chodzi o glonojady, to zdawałem sobie sprawę że zostanę o to zjechany, ale dzisiaj dopiero o tym przeczytałem. Nie jest to kwestia opamiętywania się. Nie jestem osobą która się znęca nad zwierzętami albo ma gdzieś ich samopoczucie
Trochę sobie zaprzeczasz sam, bo wiedziałeś,a jednak...jak te dzieci, pójdą i kupią rybkę,a jak padnie to kupią następną.Z tym, że dzieci, to nie dorośli, nie rozumieją jeszcze wielu spraw.A w dobie internetu wszystko można się dowiedzieć, tylko trzeba chcieć.
darespl pisze:Wynika to bardziej z tego, że po takiej przerwie zacząłem od "najprostszych ryb"
Nie zacząłeś od najprostszych ryb, żyworódki bardzo się mnożą i zwłaszcza te większe-mieczyki, molinezje..nie nadają się dla początkujących, zwłaszcza do zbyt małych zbiorników.
Zacznij wszystko jeszcze raz i dobrze, w oparciu o wskazówki ludzi z tego forum

.