Akwa z samymi roślinami i światło 24h/7

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mat114

Akwa z samymi roślinami i światło 24h/7

Post autor: mat114 »

Tak sobie myślę czy jak mamy akwarium z samymi roślinami + nawożenie + CO2 to można by nie wyłączać światła albo robić to tylko powiedzmy na 7-8h jak śpię. Jaki to będzie miało wpływ na rośliny?
Na pomysł wpadłem ponieważ chciałbym w dosyć szybkim tempie zdecydowanie zwiększyć masę roślin.

Czy to zda egzamin?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

A biologię w szkole miałeś? Fotosynteza ma 2 fazy - obie równie ważne.

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

mat114 pisze:hciałbym w dosyć szybkim tempie zdecydowanie zwiększyć masę roślin.
Duża moc swiatła , duzo CO2 , stosunkowo dużo nawozów.
Chyba jedyne rozwiązanie.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

wwwampir pisze:A biologię w szkole miałeś? Fotosynteza ma 2 fazy - obie równie ważne.
Mieć miałem nawet powiem więcej, w tym roku muszę całą przerobić. I jest tam kilka wzmianek, że niektóre gatunki wodne mogą przeprowadzać obie fazy fotosyntezy podczas dnia (przy oświetleniu) Stąd moje pytanie
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wwwampir

Post autor: wwwampir »

To inaczej - tak na logikę. Tak już ten świat jest poukładany że jest noc i dzień, nie ma więc sensu kombinować żeby nie przekombinować :)

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Włącz światło na 48h jak nie będzie Cie w domu, zobaczysz co się będzie działo. Raz w czasie wyjazdu służbowego zapomniałem wyłączyć akwarium. Światło się świeciło przez 3 dni. Po powrocie nie poznałem akwarium. Rośliny już padały a glony miały się w najlepsze.
Zapewne wpływ miały też niedobory które dość szybko powstały. Po tym przykrym doświadczeniu nie włączam światła na więcej niż 12h.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Z tego co pamiętam ze szkoły, w nocy właśnie zachodzi proces wzrostu roślin, w nocy konsumują one składniki pobrane z wody za dnia i zwiększają swoją masę.
Jest to zgodne z moimi obserwacjami - np. u rotali, wieczorem po zgaszeniu światła zapamiętałem do jakiego poziomu sięgały pędy, a rano już widziałem, że są wyższe.
Więc rośliny nie będą rosły wyłącznie w dzień bo potrzebują nocy a z drugiej strony dnia, żeby zasymilować wszystkie pierwiastki, uwalniając do wody tlen. Dlatego też nawozi się przed włączeniem światła, tak, aby rośliny miały szansę "skonsumować" te porcje nawozów.

matejko81

Post autor: matejko81 »

Ostatnio jeszcze przed restartem akwarium wyjechałem na 5 dni i też zapomniałem wyłączyć oświetlenie. Glony miały się dobrze a roślinki nie ucierpiały ale też nie zyskały raczej na tym. Także nie polecam takich eksperymentów. Także pozostaje zapewnić roślinom optymalne warunki i cierpliwie czekać.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Też uważam, że eksperymenty tego typu mijaja sie z celem, to jak zawracanie wisły kijem. Chcesz miec ładne roslini zadbaj o światło odpowiednie, nawozenie oraz co2 i będzie super:)
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”