'Błagam, pomocy" - jaki fotomaker do 500 zł

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

'Błagam, pomocy" - jaki fotomaker do 500 zł

Post autor: Witek Miszczak »

Proszę o pomoc w wyborze aparatu fotograficznego w budżecie do 500 pln, którym można fotografować baniakomieszkańców (nówki, używki bez 'dźwigniętych")

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Łe, chyba się wypiszę z tego forum.... :evil:

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ja mam sony dsc-h3 teoretycznie nie jest zły ale jak każdy kompakt czy hybrydy ma problem z ostrością w makro, czasem łapie coś czego nie powinien, ale generalnie tragedii nie ma

ps najlepsze zdjęcia wychodzą w trybie iso i portretowym :P

http://s1205.photobucket.com/albums/bb438/3runer/
http://www.bojownik.pl/index.php?app=ga ... &user=7031

mała próbka moich zdolności, proszę nie krytykować :P
Ostatnio zmieniony 2011-07-16, 22:31 przez 3runer, łącznie zmieniany 3 razy.
Co by tu napisać... :-P

furious tomash

Post autor: furious tomash »

a może takie cuś >>> http://allegro.pl/panasonic-lumix-dmc-f ... 62775.html

kompaktami to chyba ciężko będzie złapać ruchliwych "baniakomieszkańców" ,no chyba że ktoś kolekcjonuje fotki rybich trupków

sam użuwam starego lumixa fz4 i musze powiedzieć, że większe ryby nawet się złapie, ale jak mam zamiar pstryknąć neony np., to siedzę, wale kilkadziesiąt fotek i może z dwie są "w miare" ;)

a tych tęczanek od Pana Witka do tej pory nie ustrzeliłem bo straciłem cierpliwość ;)
bla bla bla...

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

jeżeli nie lustrzankę to chyba faktycznie jakąś hybrydę, bo ta maluchy to masakra, nawet na imieniny się nie nadają :P

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

furious tomash pisze:a tych tęczanek od Pana Witka do tej pory nie ustrzeliłem bo straciłem cierpliwość ;)
I stąd moje pytanie. W sklepie każdy aparat jest super, a w praktyce raczej nie. Raz już kupiłem aparat za ponad 3 koła, ale fotki robił raczej na komunii.
Może jednak ktoś przegląda to forum z pozytywną praktyką w tym termacie?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

ja swego czasu testowałem tryb sportowy, jednak zdjęcia wychodzą strasznie ciemno i trzeba mocno doświetlić zbiornik, tak to łapał rybki całkiem pożądnie i ostro

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Witek masz nadal ten aparat za 3 koła,jeśli tak to podaj co i jak dokładnie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Lukiki pisze:Witek masz nadal ten aparat za 3 koła,jeśli tak to podaj co i jak dokładnie.
Daj spokój - HP 850. Zezłomował się już ostatecznie.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Podpowiem Ci tyle,byś przy zakupie zwrócił uwagę na to by w porównaniu do innych kompaktów ten który bybierzesz miał naj jaśniejszy obiektyw,nie sugeruj się liczbą MPX.
Więcej pixeli nie da się upchnąć w tak małą fizycznie matryce,tam gdzie widzimy duże ilości mpx,to chwyt reklamowy.

10mpx w zupełnosci wystarczy,bo to nie one odpowiedzialne są za jakość,tylko matryca.

Kompakt,który wybierzesz niech posiada możliwość manualnego ustawienia trzech głównych rzeczy jednocześnie,a nie z wybory programatycznego.

Prędkość migawki,priorytet przysłony,czułość naświetlenia matrycy czyli ISO.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Dzięki, zdaję sobie z tego sprawę, że jasność to podstawa, bo wtedy robi szybkie zdjęcia. Ważne jest też szybkie wyostrzanie. Ciągle mam nadzieję na pozytywną opinię od użytkownika jakiegoś konkretnego modelu.

Może takie coś ktoś testował?
http://allegro.pl/nikon-d50-nikkor-af-s ... 68829.html

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Ja myślę,że z takim pytaniem dotyczącym aparatu powinieneś udać się na jakieś forum fotografii.To jest tak samo jak byś zadał pytanie o rybki na forum samochodowym.Pewnie ktoś by pomógł,ale czy ta pomoc była by w miarę profesjonalna?.Nie przeczę,ze się ktoś nie znajdzie i pomoże,ale może warto poszukać pomocy w tej sprawie na innym forum.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Próbowałem. Zarzucili mnie pytaniami, gdyż fotografia akwarystyczna niesie wiele (dla nich) nowości.

Awatar użytkownika
elmo

Post autor: elmo »

Jeśli do 500zł to ja obecnie testuje Olympus VR-320 (ewentualnie D-720 ale ma mniejszy zoom i chyba trochę ciemniejszy obiektyw). Mam go dopiero od niedzieli ale jak chcesz wyślę Ci kilka fotek (w sumie głównie w trybie makro i supermakro) ale póki co jestem bardzo zadowolony. Jedyny "-" tego aparatu, jako, że jest to kompakt to ma trochę ubogie możliwości nastawiania chociaż o dziwo i tak daje dużo się z nich wyciągnąć i jak na "taniego kompakta" i moje umiejętności fotografowania naprawdę nie narzekam i ani trochę nie żałuję zakupu.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

w sumie nie widziałem maniaka fotografa-akwarysty w jednym, z reguły to maniak akwarysta, który chce uwiecznić swoje baniaki lub się nimi pochwalić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”