Pielęgniczka kakadu

ODPOWIEDZ
martin04

Pielęgniczka kakadu

Post autor: martin04 »

Mam pytanko
Czy to normalne ze samiec kakadu i jedna samica od ganiają non stop druga samice(cały czas się chowa i jest bladziutka), przecież kakadu w haremach się trzyma to nie powinna się taka sytuacja dziać prawda ?

P.s Z góry dzięki za odpowiedz

king
Kontakt:

Post autor: king »

hehe mit... kakadu najlepiej mnozą się w parach :-P
haremy to w ogromnych akwariach i fest zarośniętych się sprawdzają

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Widać samiczka niedojrzała jeszcze do tarła - gdyby było inaczej nie dałaby się przeganiać

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Też myslałem, że w haremach, ..
Ps : Szukam ładnych kakadu do swojego 112l, 1+3 lub 1+2
Łukasz

Awatar użytkownika
GLONCIO

kakadu

Post autor: GLONCIO »

CZeść

To że parka przegania inną samiczkę świadczy tylko i wyłącznie o tym że chcą złożyć ikrę.Trzymając kakadu musisz zapewnić im wiele kryjówek ( doniczki,kokosy itp ),a najlepiej gdybyś dokupił jeszcze parę szt np;1 samca i 2-3 samiczki.Agresja będzie wtedy "rozładowana ".Sam trzymam pary tarliskowe w stosunku 5-6 samic i 2-3 samce - zdarza sie czasem że jak zapomnę powkładać kokosy to samica potrafi zamęczyć inną samiczkę.Jak chcesz kakadu to zapraszam na hodowlę mam kilka sztuk do sprzedania ( skromnie licząc 1000/1500 szt :-D
NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

prawda...
Ostatnio zmieniony 2011-04-19, 08:49 przez jacek7110, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

GLONCIO wiadomośc na priv, jestem zainteresowany Kakadu ale za jakis tydzien półtora baniak musi byc zalany i dojrzały:) chce ładnie wybarwione i zdrowe:P
Łukasz

Awatar użytkownika
GLONCIO

Post autor: GLONCIO »

To czy będą ładnie wybarwione i zdrowe zależy tylko od Ciebie - u mnie takie właśnie są

Mam jeszcze "kilka" skalarów,meeki,glonojadów,endlerka,wariantusa,mozaiki,2 pary dorosłych uaru,i coś tam jeszcze a czego nie mam mogę załatwić - jedyne czego nie mam i mieć nie będę to czasu ;-)
NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM

martin04

ale czy akwa 112l nie bedzie za male na 2samce i 4 samiczki ?

lukaszLDZ

ja do swojego 112 chcę dać 1 samca pluc dwie lub 3 samice wystarczy do tego ok 20 neonow lub innych małych ładnyhc stadnych i tyle, względnie otoski do tego - pare sztuk. Wiem, że narybek kakadu w razie czego może mieć kiepsko:(
Ostatnio zmieniony 2011-04-19, 14:58 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

martin04

Więc myślimy podobnie bo ja mam akurat już 1 samiec+2samice kakadu i do tego 3 Otoski(dokupię jeszcze z 2 ) i jeszcze ławice małych rybek będę dokupywać tylko nie wiem jeszcze jakie myślałem nad zwinnik jarzeniec , bystrzyk barwny , także nad neonami ale czerwonymi lub czarnymi tyle jest tych małych ławicowych rybek że nie wiem które kupić.

P.S Może znacie jeszcze jakieś fajne stadne małe rybcie mniej popularne ?

martin04

Pojawił się problem ta druga samica ledwo co żyje zdążyłem ja przełożyć do krewetkarium ale ale nie wiem czy prze żyje. No i w akwa jest tylko samiec i samica kakadu i samica dziwnie się zachowuje nawet często tak uderza samca a on ucieka czy samica nie powinna się podporządkować samcowi ? Samic nie powinien dominować nad nią?

Arghor

Post autor: Arghor »

Bardzo uproszczając. U pielęgniczek jest zazwyczaj tak, że w okresach gdy samiczki nie zajmują się ikrą lub narybkiem to samiec jest dominatem. I czasem „leje” dziewczynki, które z nim mieszkają. Jednak w momencie gdy samiczka zostaje mamą potrafi zmienić się z bezwzględnego terminatora gotowego zatłuc wszystko co pojawi się w zasięgu wzroku.
Zachowania, które opisujesz mogą być związane z odbytym tarłem, którego może nie zauważyłeś. Więc podstawowe pytania: Czy samiczka zmieniła ubarwienie? Zrobiła się może bardziej żółta? I czy przebywa/pilnuje jakiegoś określonego miejsca w akwarium?
Jeśli tak, to pewnie pilnuje ikry/larw i to jest powodem jej agresywnego zachowania
Ostatnio zmieniony 2011-04-27, 22:37 przez Arghor, łącznie zmieniany 1 raz.

martin04

A okres może długo trwać , bo ikra była ale została zjedzona ( nie wiem przez kogo ).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”