Pielęgniczka kakadu
Pielęgniczka kakadu
Mam pytanko
Czy to normalne ze samiec kakadu i jedna samica od ganiają non stop druga samice(cały czas się chowa i jest bladziutka), przecież kakadu w haremach się trzyma to nie powinna się taka sytuacja dziać prawda ?
P.s Z góry dzięki za odpowiedz
Czy to normalne ze samiec kakadu i jedna samica od ganiają non stop druga samice(cały czas się chowa i jest bladziutka), przecież kakadu w haremach się trzyma to nie powinna się taka sytuacja dziać prawda ?
P.s Z góry dzięki za odpowiedz
- Witek Miszczak
kakadu
CZeść
To że parka przegania inną samiczkę świadczy tylko i wyłącznie o tym że chcą złożyć ikrę.Trzymając kakadu musisz zapewnić im wiele kryjówek ( doniczki,kokosy itp ),a najlepiej gdybyś dokupił jeszcze parę szt np;1 samca i 2-3 samiczki.Agresja będzie wtedy "rozładowana ".Sam trzymam pary tarliskowe w stosunku 5-6 samic i 2-3 samce - zdarza sie czasem że jak zapomnę powkładać kokosy to samica potrafi zamęczyć inną samiczkę.Jak chcesz kakadu to zapraszam na hodowlę mam kilka sztuk do sprzedania ( skromnie licząc 1000/1500 szt
To że parka przegania inną samiczkę świadczy tylko i wyłącznie o tym że chcą złożyć ikrę.Trzymając kakadu musisz zapewnić im wiele kryjówek ( doniczki,kokosy itp ),a najlepiej gdybyś dokupił jeszcze parę szt np;1 samca i 2-3 samiczki.Agresja będzie wtedy "rozładowana ".Sam trzymam pary tarliskowe w stosunku 5-6 samic i 2-3 samce - zdarza sie czasem że jak zapomnę powkładać kokosy to samica potrafi zamęczyć inną samiczkę.Jak chcesz kakadu to zapraszam na hodowlę mam kilka sztuk do sprzedania ( skromnie licząc 1000/1500 szt

NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM
To czy będą ładnie wybarwione i zdrowe zależy tylko od Ciebie - u mnie takie właśnie są
Mam jeszcze "kilka" skalarów,meeki,glonojadów,endlerka,wariantusa,mozaiki,2 pary dorosłych uaru,i coś tam jeszcze a czego nie mam mogę załatwić - jedyne czego nie mam i mieć nie będę to czasu
Mam jeszcze "kilka" skalarów,meeki,glonojadów,endlerka,wariantusa,mozaiki,2 pary dorosłych uaru,i coś tam jeszcze a czego nie mam mogę załatwić - jedyne czego nie mam i mieć nie będę to czasu

NIGDY NIE POLEMIZUJ Z IDIOTĄ - NAJPIERW SPROWADZI CIĘ DO SWOJEGO POZIOMU A POTEM POBIJE DOŚWIADCZENIEM
ja do swojego 112 chcę dać 1 samca pluc dwie lub 3 samice wystarczy do tego ok 20 neonow lub innych małych ładnyhc stadnych i tyle, względnie otoski do tego - pare sztuk. Wiem, że narybek kakadu w razie czego może mieć kiepsko:(
Ostatnio zmieniony 2011-04-19, 14:58 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Więc myślimy podobnie bo ja mam akurat już 1 samiec+2samice kakadu i do tego 3 Otoski(dokupię jeszcze z 2 ) i jeszcze ławice małych rybek będę dokupywać tylko nie wiem jeszcze jakie myślałem nad zwinnik jarzeniec , bystrzyk barwny , także nad neonami ale czerwonymi lub czarnymi tyle jest tych małych ławicowych rybek że nie wiem które kupić.
P.S Może znacie jeszcze jakieś fajne stadne małe rybcie mniej popularne ?
P.S Może znacie jeszcze jakieś fajne stadne małe rybcie mniej popularne ?
Pojawił się problem ta druga samica ledwo co żyje zdążyłem ja przełożyć do krewetkarium ale ale nie wiem czy prze żyje. No i w akwa jest tylko samiec i samica kakadu i samica dziwnie się zachowuje nawet często tak uderza samca a on ucieka czy samica nie powinna się podporządkować samcowi ? Samic nie powinien dominować nad nią?
Bardzo uproszczając. U pielęgniczek jest zazwyczaj tak, że w okresach gdy samiczki nie zajmują się ikrą lub narybkiem to samiec jest dominatem. I czasem „leje” dziewczynki, które z nim mieszkają. Jednak w momencie gdy samiczka zostaje mamą potrafi zmienić się z bezwzględnego terminatora gotowego zatłuc wszystko co pojawi się w zasięgu wzroku.
Zachowania, które opisujesz mogą być związane z odbytym tarłem, którego może nie zauważyłeś. Więc podstawowe pytania: Czy samiczka zmieniła ubarwienie? Zrobiła się może bardziej żółta? I czy przebywa/pilnuje jakiegoś określonego miejsca w akwarium?
Jeśli tak, to pewnie pilnuje ikry/larw i to jest powodem jej agresywnego zachowania
Zachowania, które opisujesz mogą być związane z odbytym tarłem, którego może nie zauważyłeś. Więc podstawowe pytania: Czy samiczka zmieniła ubarwienie? Zrobiła się może bardziej żółta? I czy przebywa/pilnuje jakiegoś określonego miejsca w akwarium?
Jeśli tak, to pewnie pilnuje ikry/larw i to jest powodem jej agresywnego zachowania
Ostatnio zmieniony 2011-04-27, 22:37 przez Arghor, łącznie zmieniany 1 raz.